2018. december 30., vasárnap

Extra puha sajtos pogácsa

Imádom a sajtos pogácsákat! És végre találtam egy nagyszerű receptet, amivel nem is kell sokat bajlódni, mégis csodás lesz az eredmény! Ajánlom kipróbálni! ;)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg + 1 ek puha vaj/margarin
230 g tejföl (20%)
1 tk cukor
1 ek só (ízlés szerint)
2,5 dkg élesztő
negyed bögre langyos tej (kb. fél-1 dl)
1 tojás + 1 tojás sárgája
Tetejére:
1 tojás fehérje
30 dkg reszelt sajt

Az élesztőt belemorzsolom a langyos, cukros tejbe és felfuttatom. Addig egy nagy edénybe kimérem a többi hozzávalót, beleöntöm az élesztőt és jól összegyúrom. Legalább 2 órára, de akár egész éjszakára (fóliával lefedve) hűtőbe teszem. 
Lisztes felületen kinyújtom 2-3-szor áthajtogatom és végül kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Pogácsaszaggatóval karikákra szaggatom, sütőpapíros tepsire helyezem őket kb. 2 ujjnyi távolságra. Mindegyik tetejét megkenem a tojásfehérjével és szórok rá reszelt sajtot. 20 percet hagyom pihentetni, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Ha már pirul/piros a teteje, kész van.

Megjegyzésem:
Már régóta kerestem szilveszterre finom sajtos pogácsa receptet és most megtaláltam! :) Ez tényleg nagyon finom, puha, teteje a sajttól ropogós, nyamiii.... :) Persze a tetejére magvakat is rakhatunk: szotyi, szezámmag, lenmag, köménymag...stb., de nekem a sajtos a favorit.

Értékelésem: Kiváló! 3/3

Jó étvágyat és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok Mindenkinek! :)

Facebook: Kate receptes blogja

2018. december 19., szerda

Budapest tokány másképp

Nem mostanában készítettem ezt az ételt, de ha szeretitek a májat és a pörköltet, akkor ezt biztos szeretni fogjátok! ;)
Hozzávalók (kb. 4-5 adag):
0,5 kg csirkemáj
0,5 kg sertéscomb
só, bors
fokhagyma
2 db babérlevél
kakukkfű, bazsalikom, lestyán
kevés: petrezselyem, rozmaring
ő. piros fűszerpaprika
kevés paradicsomlé vagy ketchup
olaj
A húst kockára vágom és a fokhagymával el kezdem párolni kevés olajon egy nagy serpenyőben. Szükség szerint kevés vizet adok hozzá. Amikor fehér a hús, fűszerezem kakukkfűvel, bazsalikommal, lestyánnal, babérlevéllel. Majd később kevés petrezselymet és rozmaringot is keverek bele. Amikor már majdnem kész van, a májat is nagyobb kockákra vágom és beleöntöm. Ekkor kell az ő. piros fűszerpaprikával is fűszerezni. Levet adok hozzá  (+paradicsomlé, püré vagy ketchup) Amikor a csirke is kellően puha, átsült, leveszem a tűzről.
Rizzsel vagy burgonyával, valamint savanyúsággal tálalom.
Megjegyzésem:
Ez egy egyszerűsített változata a Budapest tokánynak, de majoranna, ő. kömény, tejföl, gomba hozzáadásával igazibbá főzhetjük. ;)
Értékelésem: nagyon finom 3/3.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

2018. december 12., szerda

Kakaós túrós szelet

Azt már mondanom sem kell, hogy a túrónak sokszor van helye az asztalunkon. Főleg a férjem, aki mindig csak túrósat enne :) Most is egy nagyon finom túrós süteményt készítettem el, amit érdemes kipróbálni mindenkinek, mert mutatós, 3 rétegű sütemény, és még egyszerűen el is készíthető!
Hozzávalók (közepes tepsihez):
Tészta (a fotón látható tésztavastagsággal, de javaslom a ebből a fél adagot, hogy vékonyabb tésztát és vastagabb tölteléket kapjunk!):
8 ek liszt
1 cs sütőpor
6 ek cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
4 tojás
6 ek olaj
fél dl tej
1 púpozott ek tejföl
Töltelék:
fél kg túró
10 dkg cukor
1 cs.van.cukor
1 ek tejföl
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
A tészta hozzávalóit egy tálba rakom és robotgéppel kikeverem. A felét a kivajazott tepsibe öntöm és elsimítom. Kb. 10 percig sütöm 180 fokon. Addig összekeverem a töltelék hozzávalóit. Kiveszem a sült tésztát a sütőből, elkenem rajta a túrós masszát, majd a tészta másik felét a tetején elegyengetem. Visszarakom 15-20 percre a sütőbe és készre sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, majd tetszés szerint szeletelem (kocka vagy téglalap formájúra). Tálaláskor porcukorral meghintem.
Megjegyzésem:
Ahogy fent is írtam, a tészta vastag lett, azonban nagyobb tepsibe a túró töltelék veszne el, ezért javaslom a tészta felét kikeverni csak és azt elosztani 2 felé. Rakhatunk a töltelékbe mazsolát is, csak a szeletelés úgy nehézkesebb, azonban a sütit finomabbá teszi.
Nagyon finom, lágy és könnyű tésztájú, egyáltalán nem száraz! :)
Értékelés: kitűnő 3-ból 3.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

Sajtos cukkinis (vagy répás) csirkemell cukkinis krumplipürével

Nem mindig olyan könnyű a gyerekek ételébe belecsempészni a vitaminokat, főleg a zöldségeket. Most már tudom, hogy a cukkinit is ebben a formában jobb a héja és a magja nélkül elkészíteni :) Azonban a zöldséges pürék nekem nagyon ízlenek és nagyszerű színekkel dobhatjuk fel vele az ételeinket! ;)
Hozzávalók (4 főre):
2 egész csirkemellfilé
2 répa
4 nagy karika cukkini
15 dkg reszelt sajt
só, bors (tetszés szerinti fűszer a húsra)
Püré:
fél kg burgonya
fél kg cukkini
2 gerezd fokhagyma
só, bors (petrezselyem)
A csirkemelleket vékony szeletekre vágom, esetleg klopfolom is. Befűszerezem és félreteszem. A sárgarépát félig megfőzöm enyhén sós vízben (én a levesből vettem ki). Serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát megsütöm csak fehéredésig, hogy ne száradjon ki! A húsokat tepsibe fektetem egymás mellé. Az olajban átforgatom, kicsit sütöm a karikákra vágott cukkiniket is és a húsok tetejére teszem. Megszórom őket a reszelt sajttal és sütőbe rakom 10-15 percig, amíg a sajt kicsit rápirul. 
A püréhez a cukkinit (inkább héja nélkül) és a burgonyát kockákra vágva megfőzöm sós vízben, hozzáadva a fokhagymát. Víz nélkül leturmixolom (de ha szükséges nagyon keveset adjunk hozzá közben, csak óvatosan, mert a cukkini víztartalma nagy) és fűszerezem borssal, petrezselyem, ha szükséges, még sóval.
Savanyúsággal, vagy friss zöldségekkel tálalom.
 
Megjegyzésem:
Ha fagyasztott cukkinit használunk, a héját vágjuk le, valamint a magtalanítást is javaslom! Friss cukkininél nem szükséges hámozni! Egyébként bármilyen más zöldséggel, de akár barackkal, ananásszal is elkészíthetjük a húst.
Nálam ezek kimaradtak, így a pürében a mag darabjai kicsit kellemetlenek voltak, illetve a sütésnél a héja pedig megkeményedett. Valószínű azért, mert fagyasztva volt, nem friss cukkinit használtam...
Értékelésem: közepesen jó 3-ból 2.

Jó étvágyat! :)

Gombás nyúlpaprikás

Ki szereti a nyúlhúst? Bár évente nem sokszor eszünk, de én kifejezetten szeretem. Sütve és paprikásként. Azelőtt csak sima pörköltként volt alkalmam fogyasztani, de amióta megkóstoltam paprikásként, csak így készítem! :)
Hozzávalók (3-4 adag):
1 nyúl apróléka (1-1,5 kg)
ő. pirospaprika, só, bors, babérlevél
2 ek tejföl
1 ek liszt
1 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 marék gomba
Pörkölt alapot készítek, megpirítom olajon a vöröshagymát, majd fokhagymát, fűszerezem, beleteszem a húst és felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje az egészet. Kb. 1 órán keresztül főzöm, ha szükséges, közben öntök még hozzá vizet. Kb. 45 percnél rakom bele a gombát. Amikor már a hús puha, behabarom a liszt-tejföl-pörköltlé keverékével. Hagyom 1-2-t rottyanni és leveszem a tűzről. Nokedlivel vagy főtt burgonyával tálalom.

Sütve: só, bors, majoranna, fokhagyma
Megjegyzésem:
Bár a nyúlhúst nem mindenki szereti, pedig sok fehérjét tartalmaz a húsa, és hasonlít is a csirkéhez, főleg, ha pörköltként készítjük el. Nagyon finom így paprikásan és a gomba is nagyszerű hozzá.
Értékelésem: kitűnő 3-ból 3.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

2018. november 28., szerda

Giga Fahéjas Csiga

Aki olvassa a blogomat, tudhatja, hogy a kis családom imádja a csigákat, mind a gyermekeim, mind a férjem és én :) A StreetKitchen oldalán találtam rá erre az óriás csigára, viszont kicsit módosítottam a recepten, nekem így jobb állagúnak tűnik... :)
Hozzávalók:
150 ml tej
30 g élesztő +1 tk cukor
50 g cukor
500 g liszt
2 tojás
50 g puha vaj
Töltelék:
3-4 ek cukrozatlan kakaópor vagy 2-3 ek őrölt fahéj
100-150 g cukor
90 g olvasztott vaj
A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt és elkeverem 1 tk cukorral. 5-10 perc alatt hagyom felfutni. Kimérem a lisztet, cukrot, vajat, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a tojásokat. Összegyúrom az egészet egyneművé és letakarva, meleg helyen fél órát hagyom dagadni.
Ezután kinyújtom vékonyra, a kakaós vagy fahéjas keverékkel megkenem és 2-3 cm vastagságú csíkokra vágom hosszanti irányban. Feltekerem az első csíkot, sütőpapíros tepsi közepére helyezem és a többi csíkot hozzácsíptetve körbetekerem egyesével. 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen (nem légkeverésessel!) 30 perc alatt készre sütöm. Hagyom néhány percet állni és megszórom porcukorral. Szeletelhetjük, mint a tortát, vagy csak csipkedhetünk belőle, ahogy jól esik! ;)
Megjegyzésem:
Ez a mennyiség pont egy gáztepsire való, kb. 30-32 cm átmérőjű csigát kapunk belőle. Elkészíthetjük sósa, édesen is: túrós töltelékkel, kakaós, fahéjas vagy sajtos-sonkás, pizzás... 
Eredeti recept több élesztőt ír (40-50g), én úgy készítettem el, de szerintem elég a 30 g a hozzávalókhoz, mert a nagyobb mennyiségnél sütés után eléggé kiérződik az élesztő íze. De ha valaki úgy szereti, nyugodtan készítse el 40-50 g-mal!  :)
Értékelésem: 3/3 kitűnő :)

Jó étvágyat! :)

Kövess Facebookon: Kate receptes blogja és Instagrammon: @kate.receptek  #katereceptesblogja, hogy hamarabb értesülj az új bejegyzésekről! :)

2018. november 21., szerda

Túrós puffancs

Maradt fél csomag túró, ezért valami egyszerű vacsorának valót szerettem volna készíteni. Ezt a receptet találtam hozzá, és nagyon finom, édes vacsi lett belőle! ;)
Hozzávalók:
25 dkg túró
5-6 ek búzadara
1 tojás
1 ek tejföl
1 tk sütőpor
1 csipet só
2 ek cukor
Egy tálba összetöröm a túrót villával, majd belerakom a többi hozzávalót és egy kanál segítségével jól elkeverem. Hagyom 15 percet állni, dagadni, majd serpenyőbe kanalazva, lenyomkodva kevés olajon mindkét oldalát megsütöm. Porcukorral, lekvárral kínálom (mint egy mini palacsintát). 
Megjegyzésem: 
Egyszerű, gyorsan megvan és nagyon finom nasi vagy akár egy édes vacsorának is tökéletes.
Értékelésem: 3/3 kiváló.

Jó étvágyat! :)

Kövess Facebookon: Kate receptes blogja és Instagrammon: @kate.receptek  #katereceptesblogja, hogy hamarabb értesülj az új bejegyzésekről! :)

Zöldséges-húsos fasírt

Kevés darált hús volt otthon, hogy elég fasírtot készítsek belőle, ezért úgy gondoltam egy kis zöldséget beleturmixolva nagyobb mennyiség lesz és még egészségesebb is :) Így született ez a recept.
Hozzávalók:
fél kg darált hús
fél kg cukkini (vagy bármilyen zöldség aprítva, pürésítve)
1-2 zsemle/kenyérszelet
só, bors, pirospaprika, petrezselyem (egyéb zöld fűszerek) ízlés szerint
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

A zsemlét/kenyeret beáztatom vízbe. A cukkinit (zöldséget) sós vízben megfőzöm és csak kevés vízzel leturmixolom. Egy tálba öntöm a darált húshoz, fűszerekhez és a kifacsart, illetve szétmorzsolt zsemléhez/kenyérhez. Jól összekeverem. Ha túl lágy, rakjunk bele még kenyeret vagy zsemlemorzsát.
Kiolajozott tepsibe gombócokat gyúrok és fólia alatt fél órán keresztül sütöm 180 fokon, majd fólia nélkül 10 percig, amíg pirul egy kicsit.
Köretnek bármi jó: rizs és krumplifélék...
Megjegyzésem:
Nagyon finom lett és egészségesebb fasírt. Bár a gyerekek miatt készítettem így, de náluk nem volt akkora sikere - sajnos. Nekünk nagyon ízlett :)
Értékelésem: 3/3 kiváló.

Jó étvágyat! :)

Kövess Facebookon: Kate receptes blogja és Instagrammon: @kate.receptek  #katereceptesblogja, hogy hamarabb értesülj az új bejegyzésekről! :)

2018. október 25., csütörtök

Kevert tésztás almás pite

Ki ne szeretné az almás pitét??? Ez nagyon gyorsan elkészíthető, nem kell gyúrni, se nyújtani... csak keverni! :) Nagyon finom!!! :)
Hozzávalók (nagyobb tepsihez kb. fél gáztepsi méretű):
45 dkg liszt
1 cs. sütőpor
4 tojás
20 dkg cukor
1 cs. van.cukor
1 csipet só
15 dkg vaj/margarin
2 dl tej
1 dl víz vagy az alma leve
Töltelék:
kb. 1 kg alma reszelve
ízlés szerint fahéj
ízlés szerint cukor ( én 2 evőkanálnyit raktam bele)
Az almákat meghámozom és nagylyukú reszelőn lereszelem, majd kifacsarom a levét és összekeverem fahéjjal, cukorral ízlés szerint.
A cukrokat, a csipet sóval és tojással jól felverem, szinte fehéredésig, hozzákeverem a vajat is, végül  a sütőporos lisztet és a tejet, vizet is. Az így kapott tészta kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsintatészta. 
Kiolajozott vagy vajazott tepsibe a fele tésztát beleöntöm, majd egyformán rákanalazom a fahéjas-cukros reszelt almát és erre öntöm a tészta másik felét, amit egy kanál/kés segítségével elsimítok. 160 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöm. Néhány perc múlva már szeletelhetjük is, akár melegen is fogyaszthatjuk! 
Megjegyzésem:
Nagyon finom almás süti, és nem kell gyúrni, nyújtani, mint az igazi pitét, így hamar el is készíthetjük! ;) Melegen is isteni finom, eteti magát... :)
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)


2018. október 18., csütörtök

Túrós batyu

Imádjuk a péksüteményeket és az utóbbi időben már szeretem is őket elkészíteni. A túrós batyu nagy kedvencünk, amit végre sikerült elkészítenem itthon! :)
Tészta:
0,5 kg liszt
1,5 dl langyos tej
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
8 dkg vaj/margarin
2 ek cukor

Töltelék:
45-50 dkg túró
2 ek tejföl
4 ek búzadara
5 ek cukor
1 cs. van. cukor
1 tojás
1 ek citromlé
1 marék mazsola

Tetejére:
1 tojás
(1 ek tej)

A langyos tejbe morzsolom az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatom. Addig a tészta hozzávalóit belerakom egy nagyobb keverőtálba, majd beleöntöm az élesztőt és jól összegyúrom. Amíg a töktelék hozzávalóit összekeverem, addig a tésztát letakarva hagyom pihenni, de hagyhatjuk 1 órát is még.
Majd a tésztát lisztes felületen kinyújtom és kb. 8*8 cm-es négyzetekre vágom. Megtöltöm a túrókrémmel és a négy sarkát középen összecsípem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, megkenem a tetejét tojással és 180 fokon megsütöm. Ha kihűltek, porcukorral megszórom.

Megjegyzésem:
Nagyon finom péksüti! Viszont a túrós tölteléket érdemes megkóstolni, és ízlés szerint rakni még bele, ha édesebben szeretjük vagy csak megszórni porcukorral, amikor kihűlt.
Értékelésem: 3/3. Kiváló.

Jó étvágyat! :)



2018. október 17., szerda

Gyors diós kevert süti

A férjem küldte át a receptet, ezért gyorsan el is készítettem neki :)
Örült is, amikor hazaért és látta.... :D
Hozzávalók:
2 tojás
fél bögre cukor
1 van.cukor
1 csipet só
1 bögre liszt
1 cs. sütőpor
1 tk. ő. fahéj
1 bögre tej
1/4 bögre olaj
1 bögre darált dió (vagy kis darabokra vágott)
1 marék mazsola

A tojásokat és cukrokat habosra keverem 1 csipet sóval. Hozzáadom a lisztet, sütőport, fahéjat majd a tejet, olajat és végül a diót. Jól kikeverem a tésztáját és fakanállal még a mazsolát is belekeverem. Kivajazok egy közepes méretű tepsit és beleöntöm az egészet. 180 fokon, hőlégkeveréses üzemmódban 20-25 perc alatt készre sütöm. Még melegen megkenem a tetejét vékonyan baracklekvárral. Langyosan vagy teljesen kihűlve szeletelem.

Megjegyzésem:
Eredeti recept 3/4 bögre cukrot ír, ízlés szerint adhatjuk hozzá. Egyszerű, gyorsan elkészíthetjük, gyümölcsöket is dobálhatunk bele... Nekem egy kicsit snassz... Nem igazán szeretem a túl diós és szárazabb sütiket, DE hogy jobb legyen, tejjel, lekvárral, pudinggal vagy akár fagyival is kipróbálhatjuk! ;)
Értékelés: 3/2,5. Egész jó.

Jó étvágyat! :)

2018. október 4., csütörtök

Bögrés túrótorta

Ez egy könnyen elkészíthető torta és a magasságán variálva különböző méretű tortaformákban is elkészíthetjük.
Hozzávalók (18-24cm formához tetszés szerint):
0,5 kg túró
15 dkg szoba hőmérsékletű vaj/margarin
1 bögre tejföl/natúr joghurt/kefír
4 tojás
1 bögre liszt
1,5 csapott tk. sütőpor
egy kis citromlé
1 van.cukor (elhagyható)
fél vagy 3/4 bögre cukor (ízlés szerint)
A túrót áttöröm, hozzáadom a kis kockára vágott vajat/margarint és a cukorral elkeverem, majd belerakom a tojásokat, citromlevet, joghurtot és krémesre keverem. A sütőporos lisztet 2-3 részletben keverem hozzá. Ez mehet is a formába. (Szilikonos: csak kiöblíteni és a vizes formába önteni. Csatos forma: aljára sütőpapír, oldalát kivajazni.) 170 fokon 1 órán keresztül sütöm alul-felül programon. Ezután lekapcsolom a sütőt, kicsire kinyitom az ajtaját és fél órát hagyom állni. Végül kiöntöm a formából és szeletelve tálalom. Esetleg porcukorral meghintve, de valamilyen tortakrémmel bekenve, vagy pudinggal leöntve is nagyszerű desszert.
Megjegyzésem:
Én a 24 cm-es tortaformámban sütöttem. A kislányom névnapjára készült, aki nem tudta megvárni és meg kellett kóstolni, így krémet már nem készítettem hozzá, pedig úgyis finom lehet :)
Értékelésem 3-ból 3 (kiváló)

Jó étvágyat! :)


Almás-zabpelyhes kókuszgolyó

Gyors, nem kell sütni és egészséges.
Egy ilyen változatát készítettem el a kókuszgolyónak és finom! :)
Hozzávalók:
5-6 alma reszelve
2 ek kakaópor
fél kk. ő. fahéj
kb. 15-20 dkg kisszemű zabpehely
(esetleg 1-2 ek. méz)
pici víz, ha szükséges (nekem elég volt az alma leve)
kókuszreszelék (5 dkg)

Az összes hozzávalót egy tálba öntöm és evőkanállal összekeverem. Vizes kézzel kis gombócokat formálok és kókuszreszelékbe hempergetem. Kész is van. :)
Megjegyzésem:
Főleg a gyerekek miatt nagyszerű falatok, de felnőtteknek is egészséges.
A kakaópor helyett akár karob port is használhatunk.
Elkészíthető ugye cukormentesen (cukor és méz nélkül, az alma adja az édes ízt, ilyenkor kevesebb kakaóport használjunk) és ugye ez laktózmentes is.
Ebből a mennyiségből egy nagy lapos tányérra való mennyiség lesz.
Értékelés: 3-ból 3, jó.

Jó átvágyat! :)


Almás gofri

Mindig az alma, az alma és az alma. De ez egy olyan gyümölcs, amit általában mindenki szeret, egész évben kapható és tökéletes szinte bármilyen sütemény édesítéséhez! Ez most a gofri új változata :)
Hozzávalók:
40 dkg reszelt alma
25 dkg liszt
fél cs. sütőpor
2 dl tej/víz
8 dkg olvasztott vaj
ő. fahéj
3 tojás sárgája

3 tojás fehérje
1 csipet só

A tojások fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verem.
A többi hozzávalót egy másik edényben összekeverem, majd a habot óvatosan beleforgatom. Ha túl sűrű, tejjel vagy vízzel hígítom, de az állaga sűrű palacsintatészta állagú legyen. Gofrisütőben kisütöm és frissen tálalom pudinggal, lekvárral, tejszínhabbal, ... Ízlés szerint.
Megjegyzésem:
Cukormentes desszert. Önmagában is finom a tésztája, de mindenképpen frissen sütve fogyasztjuk! A tésztája egy tálban, folpackkal lefedve eláll néhány napig.
Értékelésem: 3-ból 3, kiváló

Jó étvágyat! :)


2018. augusztus 8., szerda

Sajtos-sonkás-kukoricás besameles sülthús

Hozzávalók (6adag):
1-1,5 kg szeletelt sertéshús (tarja, karaj)
20 dkg kukorica
1 fej vörös- vagy lilahagyma
10 dkg kockára vágott gépsonka
Fűszerek ízlés szerint
20 dkg sajt (10-12 szelet)
Besamel mártás:
5 dkg vaj
4-5 dl tej
2 púpozott ek liszt
Szerecsendió
A húst kiklopfolom és befűszerezem, majd olajozott tepsiben, fólia alatt fél órát párolom sütőben. Addig előkészítem a többi hozzávalót. A kukoricát megfőzöm, a hagymát serpenyőben kevés olajon dínsztelem,  majd a leszűrt kukoricát és a kockára vágott sonkát is hozzáadom és összemelegítem.
A Besamel mártáshoz egy vastag aljú edényben megolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet, ez összeáll egy csomóba. Ekkor beleöntöm a tejet, rakok bele egy kis sót és szerecsendiót, majd néhány percig folyamatosan keverem, végül egy enyhén sűrű mártást kapok. Ebbe belekeverem a kukoricás keverék felét és ezt adagolom a sütőből kivett húsokra. Így kb. a felén besameles, a másik felén csak kukorica-hagyma-sonka lesz. Végül mindegyik tetejére 1-1 vékony szelet sajtot helyezek (lehet reszelve is) és 10-15 percre visszarakom a sütőbe fólia nélkül.
Rizzsel vagy burgonyával tálalom.

Megjegyzésem:
Finom, laktató egytálétel.
A húst serpenyőben is elősüthetjük, majd tepsibe fektetve a feltéttel kell csak sütőben sütni 10-15 percig. Más feltéttel is elkészíthető pl. Gomba, cukkini, padlizsán, brokkoli, sárgarépa és egyéb zöldségekkel.
Értékelésem: kiváló 3/3.
Jó étvágyat! 😊

2018. július 25., szerda

Első szülinapi torta

Sokaknak nagy gondot okoz, hogy első szülinapra mégis milyen tortát adjunk a gyereknek. Mi próbáljuk még a cukor mennyiségét visszafogni, vigyázva a kicsi fogaira (is). Ezért összeállítottam egy cukormentes tortát a kisebbik kislányom első szülinapjára. A piskóta egy régebbi receptem alapján készült cukor nélkül (annak a receptjét ITT találod), a tetejére pedig igazából egy interneten talált torta krémjeként lestem el.
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
Piskóta:
6 db alma reszelve+leve
víz=alma leve, de ha szükséges +egy kis víz
1,5 bögre liszt
Fél cs. sütőpor
2 tojás
1 vaníliás cukor (elhagyható)
1 kk ő.fahéj
Túrókrém:
30 dkg túró
4-5 púpozott ek dara
4 dl víz (főzőtejszín+víz)
2-3 nagy banán (20-30 dkg)
1 kupaknyi citromlé
Díszítés:
keksz, zabpehely
A tészta hozzávalóit jól elkeverem fakanállal és tortaformába öntöm. (szilikont csak kiöblíteni kell, másfajtát kivajazni) 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütöm. Kiöntöm a formából és hagyom kihűlni.
A krémhez a búzadarából és vízből (tejszínből) tejbegrízt főzök, majd hagyom kihűlni és hozzáadom a villával összenyomkodott banánpépet és a pici citromlevet. A krémet a torta tetejére és oldalára elkenem.
Keksszel, gyümölccsel díszítem tetszőlegesen. Szeleteléskor esetleg egy kis tejszínhabot kínálok hozzá.


Megjegyzésem:
Ahhoz képest, hogy igazából nincs is benne cukor, egész jó torta még felnőtteknek is. Első éves szülinapra tökéletes a babának, akár egyedüli, széttrancsírozva hagyni enni :D Főleg, ha nyomunk rá tejszínhabot is ...

Értékelés: 3/3 jó.
Jó étvágyat! :)

2018. július 17., kedd

Sárgarépás tökkrémleves

Imádom a leveseket, főleg ha az még le is van turmixolva. Főként a gyerekek miatt, így sok finom, egészséges zöldség elrejthető benne :D .... és így jobban meg is eszik! :)
Hozzávalók (4 adag):
2 sárgarépa
fél kg tök
fűszerek: só, bors, kapor
1 ek liszt
2 ek tejföl
víz
A sárgarépát és a tököt meghámozom, feldarabolom és felteszem főni bő vízben, közben fűszerezem sóval-borssal-kaporral. Ha megfőtt, behabarom a liszt és tejföl keverékével, hagyom néhányan rotyogni. Végül leturmixolom az egészet. Ha sűrűre sikerült, akkor vízzel hígítsunk rajta. Ha pedig hígabb lett, de mégis krémleveként szeretnénk fogyasztani, akkor forraljuk fel újra és kis liszttel sűrítsük újra.
Tésztával, pirított zsemle/kenyérkockával, reszelt sajttal tálalom.

Megjegyzésem:
A sárgarépa el is hagyható, én csak a gyerekek miatt raktam igazából bele, mert féltem, hogy csak a töklevest nem eszik meg :D Egyébként finom és egy ilyen egyszerű zöldségkrémlevest bármilyen zöldségekből hamar elkészíthetünk egy hétköznap is.
Értékelésem: 3/3 kitűnő.

Jó étvágyat! :)

Körözött

Maradt egy kis túró, ezért úgy döntöttem, hogy egy klasszikus recept alapján készítek belőle körözöttet vacsorára...
Hozzávalók (3-4 főre):
15 dkg túró
1/4 tk ő.fűszerkömény
2 csipet só
2 csipet ő.bors
Fél tk.ő.fűszerpaprika
3-4 tk.tejföl
1 kicsi fej vörös/lilahagyma
A hagymát nagyon apróra vagdosom. A fűszereket jól összekeverem a tejfölös túróval, végül hozzáadom a hagymát is. Legalább fél órát hagyjuk állni hűtőben, mielőtt fogyasztjuk. Nagyon finom szendvicskrém.
Kenyérre kenve vagy pirítóshoz is kiváló.

Értékelésem: 3/3 kiváló .
Jó étvágyat! 😊

2018. július 16., hétfő

Zabpelyhes lencse tócsni - babáknak is!

A kis 11 hósomnak az almatócsni után, úgy gondoltom, miután nem akarta enni a főzeléket, ezt is megsütöm neki tócsniként. Sikerült, elfogadta és imádta. Még a nagyobbik kislányom (2,5 éves) is "ette, mint a cukrot". :D Ha már nem megy másképp, egyék így a zöldséget, nem igaz? :D
Hozzávalók (kb. 8-10 db-hoz):
fél bögre lencse
1 sárgarépa
1 burgonya
1 maréknyi főtt hús (marha, sertés, csirke)
(1 ek liszt)
fűszerek: tetszés szerint (babárlevél, zöldfűszerek)
1 tojás
liszt (2 ek)
zabpehely (4 ek)
A zöldségeket felrakom főni picit több vízzel, mint ami ellepi. !!!Vigyázzunk, a lencsének több idő kell!!! Majd vagy le is turmixolom egy kis hűlés után, vagy behabarom, mint a főzeléket és aztán turmixolom le. Ezután egy keverőtálba beleöntöm a zöldségpürét, majd hozzáadok 1 tojást, lisztet és zabpelyhet. Jól elkeverem, sűrű massza lesz. Egy serpenyőben kevés olajat melegítek, 1-1 evőkanálnyit adagolok bele és lelapítom, mindkét oldalát megsütöm. Tejföllel/kefírrel/natúr joghurttal is kínálhatom.




Megjegyzésem:
Bármilyen zöldségpüré keverékéből elkészíthetjük: borsó, spenót, zöldbab, répák, ...  Most igazából a bébiételnek szánt püréből/főzelékből készítettem el.
Babáknak: enyhén fűszerezve, csipet sóval vagy anélkül.
Hogy hány hónapos kortól adható, elsősorban függ attól, hogy a baba elfogadja-e már a darabos ételt, mert ezt csak kis darabokba tudjuk ugye kínálni neki. Másrészt attól, hogy milyen zöldségeket keverünk bele, de ez szabadon variálható, készítsük abból, amiket már ehet, be lett vezetve.
Amire még vigyázzunk a !!!tojás!!! Csak tojássárgájával készítsük 8-10 hónaposnak és egész tojással 11 hótól!
Értékelés: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

2018. július 9., hétfő

Sült csirkemell meggyszósszal és darával

Biztos sokan emlékszünk vissza óvodás vagy kisiskolás éveinkre, amikor ilyen "menzás" ételeket tettek elénk ebédre. Akkor lehet, hogy nem volt mindig olyan kecsegtető fogás, de felnőttként mégis jó ezekre visszaemlékezni és újra megkóstolni a rég nem fogyasztott, akár hagyományosnak is mondható ételeket.
Hozzávalók:
1 egész csirkemell
fűszerek: só, bors
Dara:
1 bögre búzadara
4 ek étolaj
1 csipet só
5 dl víz
Meggyszósz:
1 üveg /magozott/ meggybefőtt (vagy ugyanennyi friss meggy, magozva vagy maggal)
2 ek cukor (elhagyható, vagy ízlés szerint)
szegfűszeg
1 kis doboz tejföl
2 ek liszt
A húst szeletekre vagy darabokra vágom, befűszerezem és olajozott tepsibe, alufóliával lefedve, 180 fokon készre sütöm 30 perc alatt és 5 percig fólia nélkül.
A meggyet levével együtt (+víz, ami éppen ellepi) felteszem főni. Cukorral, szegfűszeggel ízesítem. Amikor forr, behabarom a tejföl és liszt keverékével. Rottyanáskor leveszem a tűzről.
A dara elkészítéséhez az olajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítem, beleöntöm a búzadarát, kicsit megpirítom 8-10 perc alatt, majd sóval ízesítem és felöntöm a vízzel. Ilyenkor csomós és kásás az állaga, de addig kell kevergetni és szétnyomkodni a keletkezett "gombócokat", amíg morzsás nem lesz, kb. 10-15 percig, vagy több is lehet.
Együtt tálalom őket, a tányéron egymás mellé helyezve.

Megjegyzésem:
Egyik hétvégén ez a "menzás" étel jutott az eszembe a meggy érettével, hogy milyen régen ettem már... Még sosem készítettem, így ez volt a vasárnapi ebédünk. Mag nélkül készítettem el a kislányom miatt, akinek nagyon ízlett. A férjem pedig édesszájú, úgyhogy jó választás volt.
Édesanyám ezt a fogást rántott hússal készítette általában, és néha főtt burgonyát is ettünk hozzá, a dara helyett. Érdekes, mert gyerekként annyira nem szerettem, de most nagyon ízlett, és jó volt ezt fogyasztani. :)
Értékelés: 3/3 kitűnő

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

2018. július 5., csütörtök

Nyári tejfölös salátaöntet

Nyáron gyakran grillezünk, ilyenkor a sült húsokhoz és a hozzá való salátához ezt az öntetet is gyorsan el lehet készíteni, ami még jobban feldobja ételünket! :)
Hozzávalók:
kapor
petrezselyem
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 kicsi vöröshagyma (elhagyható)
2 ek olaj
1 kis doboz tejföl
1 ek ecet
fél tk cukor
további zöldfűszerek ízlés szerint: kakukkfű, oregánó, bazsalikom...
Az ecethez adom a cukrot, sót és keverem, míg nagyjából feloldódik mindkettő. Hozzákeverem a tejfölt és a fűszereket. Kóstolgatva tovább fűszerezem, ha szükséges. Salátához, húsokhoz kínálom.

Megjegyzésem:
Gyorsan elkészíthető, bár én jobb szeretem az ilyen önteteket ecet és cukor nélkül. Natúr joghurttal vagy tejföl és joghurt keverékével is elkészíthető.
Értékelés: 2/3 közepesen jó.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

2018. június 21., csütörtök

Sajtos virslis csónak

Hozzávalók (4-5 db):
Tészta:
30 dkg liszt
fél cs élesztő
pici cukor
2 dl langyos víz
1 mk só
3 ek olaj
Tetejére:
5-10 dkg reszelt sajt
Ketchup/mustár
Virsli (4-5 db)
A tészta hozzávalóit összegyúrom és 1 órát hagyom letakarva keleszteni melegebb helyen. Ezután kinyújtom (elhagyható), elosztom 4-5 fele tetszés szerint, zsemléket formálok és letakarva hagyom még 10-15 percig pihenni. A zsemléket hosszúkásra formálom és virslit nyomok bele. A virsli alatt megkenem ketchuppal vagy mustárral, a tetejét pedig vastagon megszórom reszelt sajttal. Sütőpapíros tepsin, 180 fokon 15-20 percig sütöm készre, mire szépen megpirul a teteje.



Megjegyzésem, tippek:
Virsli helyett sonkával is elkészíthetjük,  amit vékony csíkokra vágva rakunk a tésztára. Ebből ketchupos-sonkás-sajtos szív alakú péksüteményt is készíthetünk.
A tésztának jobb állagot ad, ha 1 ek burgonyapelyhet is rakunk bele.
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! 😊

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja