2018. augusztus 8., szerda

Sajtos-sonkás-kukoricás besameles sülthús

Hozzávalók (6adag):
1-1,5 kg szeletelt sertéshús (tarja, karaj)
20 dkg kukorica
1 fej vörös- vagy lilahagyma
10 dkg kockára vágott gépsonka
Fűszerek ízlés szerint
20 dkg sajt (10-12 szelet)
Besamel mártás:
5 dkg vaj
4-5 dl tej
2 púpozott ek liszt
Szerecsendió
A húst kiklopfolom és befűszerezem, majd olajozott tepsiben, fólia alatt fél órát párolom sütőben. Addig előkészítem a többi hozzávalót. A kukoricát megfőzöm, a hagymát serpenyőben kevés olajon dínsztelem,  majd a leszűrt kukoricát és a kockára vágott sonkát is hozzáadom és összemelegítem.
A Besamel mártáshoz egy vastag aljú edényben megolvasztom a vajat, beleszórom a lisztet, ez összeáll egy csomóba. Ekkor beleöntöm a tejet, rakok bele egy kis sót és szerecsendiót, majd néhány percig folyamatosan keverem, végül egy enyhén sűrű mártást kapok. Ebbe belekeverem a kukoricás keverék felét és ezt adagolom a sütőből kivett húsokra. Így kb. a felén besameles, a másik felén csak kukorica-hagyma-sonka lesz. Végül mindegyik tetejére 1-1 vékony szelet sajtot helyezek (lehet reszelve is) és 10-15 percre visszarakom a sütőbe fólia nélkül.
Rizzsel vagy burgonyával tálalom.

Megjegyzésem:
Finom, laktató egytálétel.
A húst serpenyőben is elősüthetjük, majd tepsibe fektetve a feltéttel kell csak sütőben sütni 10-15 percig. Más feltéttel is elkészíthető pl. Gomba, cukkini, padlizsán, brokkoli, sárgarépa és egyéb zöldségekkel.
Értékelésem: kiváló 3/3.
Jó étvágyat! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése