2018. október 18., csütörtök

Túrós batyu

Imádjuk a péksüteményeket és az utóbbi időben már szeretem is őket elkészíteni. A túrós batyu nagy kedvencünk, amit végre sikerült elkészítenem itthon! :)
Tészta:
0,5 kg liszt
1,5 dl langyos tej
1 csipet só
2,5 dkg élesztő
8 dkg vaj/margarin
2 ek cukor

Töltelék:
45-50 dkg túró
2 ek tejföl
4 ek búzadara
5 ek cukor
1 cs. van. cukor
1 tojás
1 ek citromlé
1 marék mazsola

Tetejére:
1 tojás
(1 ek tej)

A langyos tejbe morzsolom az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatom. Addig a tészta hozzávalóit belerakom egy nagyobb keverőtálba, majd beleöntöm az élesztőt és jól összegyúrom. Amíg a töktelék hozzávalóit összekeverem, addig a tésztát letakarva hagyom pihenni, de hagyhatjuk 1 órát is még.
Majd a tésztát lisztes felületen kinyújtom és kb. 8*8 cm-es négyzetekre vágom. Megtöltöm a túrókrémmel és a négy sarkát középen összecsípem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, megkenem a tetejét tojással és 180 fokon megsütöm. Ha kihűltek, porcukorral megszórom.

Megjegyzésem:
Nagyon finom péksüti! Viszont a túrós tölteléket érdemes megkóstolni, és ízlés szerint rakni még bele, ha édesebben szeretjük vagy csak megszórni porcukorral, amikor kihűlt.
Értékelésem: 3/3. Kiváló.

Jó étvágyat! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése