Biztos sokan emlékszünk vissza óvodás vagy kisiskolás éveinkre, amikor ilyen "menzás" ételeket tettek elénk ebédre. Akkor lehet, hogy nem volt mindig olyan kecsegtető fogás, de felnőttként mégis jó ezekre visszaemlékezni és újra megkóstolni a rég nem fogyasztott, akár hagyományosnak is mondható ételeket.
Hozzávalók:
1 egész csirkemell
fűszerek: só, bors
Dara:
1 bögre búzadara
4 ek étolaj
1 csipet só
5 dl víz
Meggyszósz:
1 üveg /magozott/ meggybefőtt (vagy ugyanennyi friss meggy, magozva vagy maggal)
2 ek cukor (elhagyható, vagy ízlés szerint)
szegfűszeg
1 kis doboz tejföl
2 ek liszt
A húst szeletekre vagy darabokra vágom, befűszerezem és olajozott tepsibe, alufóliával lefedve, 180 fokon készre sütöm 30 perc alatt és 5 percig fólia nélkül.
A meggyet levével együtt (+víz, ami éppen ellepi) felteszem főni. Cukorral, szegfűszeggel ízesítem. Amikor forr, behabarom a tejföl és liszt keverékével. Rottyanáskor leveszem a tűzről.
A dara elkészítéséhez az olajat egy nagyobb serpenyőben felmelegítem, beleöntöm a búzadarát, kicsit megpirítom 8-10 perc alatt, majd sóval ízesítem és felöntöm a vízzel. Ilyenkor csomós és kásás az állaga, de addig kell kevergetni és szétnyomkodni a keletkezett "gombócokat", amíg morzsás nem lesz, kb. 10-15 percig, vagy több is lehet.
Együtt tálalom őket, a tányéron egymás mellé helyezve.
Megjegyzésem:
Egyik hétvégén ez a "menzás" étel jutott az eszembe a meggy érettével, hogy milyen régen ettem már... Még sosem készítettem, így ez volt a vasárnapi ebédünk. Mag nélkül készítettem el a kislányom miatt, akinek nagyon ízlett. A férjem pedig édesszájú, úgyhogy jó választás volt.
Édesanyám ezt a fogást rántott hússal készítette általában, és néha főtt burgonyát is ettünk hozzá, a dara helyett. Érdekes, mert gyerekként annyira nem szerettem, de most nagyon ízlett, és jó volt ezt fogyasztani. :)
Értékelés: 3/3 kitűnő
Jó étvágyat! :)
Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek #katereceptesblogja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése