2018. február 28., szerda

Túrós rakott kifli

A megmaradt kiflikből talán sokaknak a mákos guba az első gondolata, amit elkészíthetne. Pedig más finom, édes vacsorát vagy desszertet is készíthetünk belőle.
Hozzávalók 6 adag:
6-7 db kifli

5 dl tej
1 ek cukor
1 tk vanília aroma vagy 1 szál vanília kikaparva
5 dkg vaj/margarin

50 dkg túró
1 ek cukor (+1-2 ek, ha édesebbre szeretnénk)
1 dl tejföl
2 tojássárgája
3 kupak citromlé vagy fél citrom leve/reszelt héja
aszalt gyümölcs, mazsola

2 tojásfehérje
1 ek cukor

4-5 ek baracklekvár

A kifliket felkarikázom, (mint a mákos gubához) és egy tálba vagy tepsibe rakom őket. A tejet a vaníliával és 1 ek cukorral felforralom és beleolvasztom a vajat. Ezzel a keverékkel leöntöm a kiflikarikákat és hagyom, hogy magukba szívják. A felét elterítem egy közepes méretű tepsi alján, amit előzőleg kivajaztam. A túrót 1 ek cukorral, a tejföllel és a tojássárgákkal összekeverem, majd hozzáadom a citromlevet is (+aszalt gyümölcs vagy mazsola). Ezt a kiflire elkenem, majd a kiflikarikák másik felével befedem. 200 fokon sütöm barnulásig, majd lekenem a tetejét sárgabarackkal. A tojások fehérjét egy csipet sóval és 1 ek cukorral felverem kemény habbá és ezt a lekváron kenem el. Visszarakom a sütőbe kb. 5 percre, amíg szépen megbarnul a hab. Melegen, de hidegen is fogyasztható.


Megjegyzésem és tippek:
Bármilyen lekvárral elkészíthetjük, sőt a túró elkenése előtt is megkenhetjük valamilyen lekvárral. A lekvárt megszórhatjuk fahéjjal is. Ezek mind-mind még finomabbá teszik ezt az ételt. Sőt egy kis befőttel is dúsíthatjuk az egészet, akár sütés előtt, akár fogyasztáskor, de akkor az egészet helyezzük mélyebb vagy nagyobb tepsibe! 
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése