2018. február 5., hétfő

Darafelfújt

Ki ne szeretné a tejbegrízt? Hát még, ha egy könnyed tészta van belőle sütve! Egy kis ízesítés és kész is a finom nasi. Akár tortaként, akár egy egyszerű tepsiben is csodás desszert, vagy vacsora az édesszájúaknak!
Hozzávalók (4 adag, 22-24 cm átmérőjű formába vagy kb. 2 literes):
5 db tojás
8 ek cukor
5 ek búzadara
5 dl tej
pici vanília (aroma)
ő. fahéj ízlés szerint
kevés zsemlemorzsa
Tálaláshoz: lekvár.
A tojássárgákat 5 ek cukorral habosra keverem. Hozzáadom a tojások felvert habját és beleszórom a búzadarát. A formát kivajazom és zsemlemorzsával meghintem, majd beleöntöm a masszát. Sütőben pirosra sütöm kb. 40 perc 180 fokon. 
Közben felforralom a tejet, ízesítem 3 ek cukorral és ő. fahéjjal, vaníliával, esetleg rummal. Ezt a pirosra sült süteményre kanalanként csurgatom, hogy beigya, majd visszarakom még 15-20 percre a sütőbe. Kivéve hagyom kicsit hűlni, majd kiszedem a formából (ha csatos formába készítem) vagy csak felvágom és lekvárral vagy gyümölcsöntettel tálalom.
Megjegyzésem:
Cukorból elég az 5-6 ek összesen, de ízlés szerint változtatható. Nekünk a fenti mennyiséggel kissé édes volt, főleg, hogy lekvárt is ettünk hozzá. Megszórhatjuk kakaóval, fahéjjal is még. Nagyon könnyed, puha tészta, egyszerű tortaként vagy csak szeletelt süteményként is elkészíthetjük, akár tepsiben sütve.
Pontozásom: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése