2018. február 13., kedd

Naan, az indiai lepénykenyér

Egy sokféleképpen felhasználható tésztára bukkantam, amit jó feljegyezni, mert akár reggelihez, akár vacsorához, akár ebédhez fel tudunk használni. Sőt, el is tehetjük későbbre a hűtőbe vagy a fagyasztóba, hogy később már csak sütni kelljen elővenni. :)
Hozzávalók (8 db):
2 tk porélesztő
1 dl langyos víz
4 ek olaj
4 ek joghurt
1 db tojás
35-40 dkg liszt
1 tk só
Az élesztőt elkeverem a langyos vízben és 10 percig félreteszem letakarva. Az olajat, joghurtot és tojást összekeverem egy tálba, majd ehhez öntöm az élesztőt is. A lisztbe keverem a sót, majd összegyúrom az élesztős keverékkel. Jól összegyúrom, dagasztom, kb. 5 percen keresztül. (Géppel is dolgozhatunk). Beolajozom a tálat (1ek), beleforgatom a cipóra gyúrt tésztát és félreteszem meleg helyre, letakarva 1 órára, hogy megkeljen.
Lisztezett felületen 8 fele osztom és kis gombócokat formálok belőlük. Ezeket egyesével kinyújtom kör alakúra. Forró (üres) serpenyőben az egyik felét letakarva, majd fedő nélkül megfordítva a másik felét is megsütöm. Oldalanként kb. 1-1 perc, amíg hólyagosodni és barnulni kezd. 
 
Tálalási lehetőségek, tippek:
Tálalni és fogyasztani többféleképpen lehetséges.
1. Ehetjük úgy, mint a lángost, sajtos-tejfölösen (só+fokhagyma), akár nyitott állapotban, akár félbehajtva. Rakhatunk bele/hozzá sonkát is. De sokféleképpen variálhatjuk még a feltétet: tejföl-sonka-hagyma, párolt káposzta, zöldségek, sült húsok...
2. Aztán tálalhatjuk megvajazva, sózva, zöld fűszerekkel, hagymákkal.
3. Kínálhatjuk köretként egy raguhoz Pl. chilis babhoz, sűrűbb pörköltekhez, currykhez.
4. A tésztát pizzatésztaként is felhasználhatjuk.
5. Megsüthetjük töltötten is serpenyőben vagy sütőben. (mint egy calzone-t)
6. Sajtos pogácsaként is kiváló! Nagyon jó puha a tésztája. Ezt másnap teszteltem is, a maradék tésztából:
Megjegyzésem:
Ez egy elég sokoldalú tészta. Rengeteg felhasználási módja van, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, csak a képzeletünk szab határt.
Enyhén ragadósnak kell lennie a tésztának, de ha túlságosan ragad, adhatunk hozzá apránként még egy kis lisztet, viszont arra vigyázzunk, hogy ne legyen kemény/tömény! 
Ha nem használjuk fel egyszerre az egész mennyiséget, 3 napig folpackba vagy zacskóba csomagolva eláll a hűtőben, vagy le is fagyaszthatjuk.
Finom, puha és laktató tészta!
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése