2018. február 28., szerda

Óriás Túró Rudi torta őzgerincben

Csak most bukkantam rá erre a fotómra, és igazából ezt a receptet még fel se töltöttem. Pedig nagyon finom, túrós sütemény-torta. Még ha marcipánnal nem is borítjuk be, akkor is finom!
Hozzávalók (2 db-hoz):
30 dkg liszt
fél kocka margarin
2 ek kakaópor
15 dkg porcukor
1 kk szódabikarbóna
2-3 ek tejföl
Töltelék:
0,5 kg túró
fél kocka margarin
4 tojássárgája
4 ek búzadara
2 cs vaníliás cukor
15 dkg cukor
4 tojás habja
Tetejére:
tortabevonó és/vagy hamis marcipán, vagy bolti marcipán
A tésztát összegyúrom és kettéválasztom. Mindkettőből kiveszünk egy kisebb darabot, ami az alja lesz, a nagyobbakat pedig kivajazott-lisztezett őzgerincformába nyújtom. 
A töltelékhez a túrót a margarinnal, a 4 tojássárgával, búzadarával, cukrokkal összekeverem/gyúrom. A 4 tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan, lassú mozdulatokkal belekeverem a túrós töltelékbe. Ezt a krémet elfelezve öntöm bele az őzgerincformákba úgy, hogy teljesen tele legyen a forma. A levágott kisebb darabokat is kinyújtom és ráhelyezem a tetejére úgy, hogy az alsó tésztával érintkezzen. 
Lassú tűzön (150 fok) sokáig sütöm (kb. 1 óra), tűpróbával ellenőrzöm. 
Ha megsült, rácsra téve kihűtöm. Ezután bevonom olvasztott tortabevonóval és/vagy marcipánnal.
Megjegyzésem:
A külseje finom piskóta, a belseje pedig jó túrós. Nagyon finom! Meglepetés szülinapi torta volt a páromnak évekkel ezelőtt... Én csak egyet készítettem, vagyis a fenti mennyiség felét.
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Túrós rakott kifli

A megmaradt kiflikből talán sokaknak a mákos guba az első gondolata, amit elkészíthetne. Pedig más finom, édes vacsorát vagy desszertet is készíthetünk belőle.
Hozzávalók 6 adag:
6-7 db kifli

5 dl tej
1 ek cukor
1 tk vanília aroma vagy 1 szál vanília kikaparva
5 dkg vaj/margarin

50 dkg túró
1 ek cukor (+1-2 ek, ha édesebbre szeretnénk)
1 dl tejföl
2 tojássárgája
3 kupak citromlé vagy fél citrom leve/reszelt héja
aszalt gyümölcs, mazsola

2 tojásfehérje
1 ek cukor

4-5 ek baracklekvár

A kifliket felkarikázom, (mint a mákos gubához) és egy tálba vagy tepsibe rakom őket. A tejet a vaníliával és 1 ek cukorral felforralom és beleolvasztom a vajat. Ezzel a keverékkel leöntöm a kiflikarikákat és hagyom, hogy magukba szívják. A felét elterítem egy közepes méretű tepsi alján, amit előzőleg kivajaztam. A túrót 1 ek cukorral, a tejföllel és a tojássárgákkal összekeverem, majd hozzáadom a citromlevet is (+aszalt gyümölcs vagy mazsola). Ezt a kiflire elkenem, majd a kiflikarikák másik felével befedem. 200 fokon sütöm barnulásig, majd lekenem a tetejét sárgabarackkal. A tojások fehérjét egy csipet sóval és 1 ek cukorral felverem kemény habbá és ezt a lekváron kenem el. Visszarakom a sütőbe kb. 5 percre, amíg szépen megbarnul a hab. Melegen, de hidegen is fogyasztható.


Megjegyzésem és tippek:
Bármilyen lekvárral elkészíthetjük, sőt a túró elkenése előtt is megkenhetjük valamilyen lekvárral. A lekvárt megszórhatjuk fahéjjal is. Ezek mind-mind még finomabbá teszik ezt az ételt. Sőt egy kis befőttel is dúsíthatjuk az egészet, akár sütés előtt, akár fogyasztáskor, de akkor az egészet helyezzük mélyebb vagy nagyobb tepsibe! 
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Batátás piskóta

A batátát általában minden baba, gyerek szereti, az első bevezetett ételek között szerepel(het). Édeskés, az íze kicsit hasonlít a sütőtökhöz. Ezt a receptet 10 hónapos kortól és 1 éves kortól is elkészíthetjük különböző módon a gyerekeknek. És persze felnőttek is fogyaszthatják! ;)
Hozzávalók 10 hónapos kortól:
200 g batáta
80 g liszt
60 g vaj
40 g almapüré
4 tojássárgája
1 dl növényi tej vagy víz
A batátát meghámozom és kevés vízben megpárolom, majd pürésítem, turmixolom. Hozzáadom a lisztet, olvasztott vajat, almapürét, majd jól összekeverem és belerakom a tojások sárgáit és a tejet/vizet. Szilikon formákat kiöblítek és beletöltöm a masszát. 160 fokon 30 percig sütöm. Gyümölcspürével tálalom. 
Hozzávalók 1 éves kortól:
200 g batáta
80 g liszt
60 g vaj
40 g almapüré (esetleg 1 ek cukor)
4 db egész tojás
1 dl növényi tej vagy víz (esetleg tehéntej+víz fele-fele arányban)
Mazsola, aszalt gyümölcs
Lekvár
A fentiekhez hasonlóan keverem össze a tésztát, kivéve hogy a tojásokat kettéválasztom, a fehérjét felverem habbá és fakanállal keverem a masszához. Illetve rakhatunk bele aszalt gyümölcsöt is. Lekvárral vagy gyümölcspürével tálalom.
Megjegyzésem:
Kicsit tömör, ruganyos a tésztája, de formában sütve a gyerekek nagy kedvence lesz. Az én lányaim nagyon szeretik a batátát, a kicsi még nem ehet ilyet, de a nagyobbiknak ízlett. Kis mini "tóóóta", ahogy ő mondja :) (vagyis torta)

Jó étvágyat! :)

2018. február 26., hétfő

Kate petrezselymes tejfölös csirkeraguja

Kiindulásnak egy olvasott recept adott ötletet, de mindent másképp készítettem el, így ezt a receptet sajátomnak tekintem.
Az eredmény ízletes, finom ragu lett. Gyorsan elkészíthető egy egyszerű hétköznap is! :)
Hozzávalók (2 adag):
30 dkg csirkemell-filé (1 db)
kevés olaj
só, bors
1 szál póréhagyma
1 maréknyi friss petrezselyemzöld
2 ek tejföl
1 ek kukoricaliszt
A csirkemellet kis kockákra vágom, fűszerezem sóval, borssal és összekeverem egy kis tálba. Picit félrerakom, hogy összeérjenek az ízek. Addig elkészítem a köretet. Ez lehet tészta vagy rizs.
Egy serpenyőbe fehéredésig megpirítom a húst, majd öntök hozzá egy kis vizet (kb. 1,5 dl). Hagyom forrni néhány percig, majd belerakom a hagymát. Egy kis tálba a tejfölt és a kukoricalisztet összekeverem és ezzel besűrítem a hús levét. Amikor kezd rotyogni, rászórom a felaprított petrezselymet és leveszem a tűzről. A körettel tálalom.
Megjegyzésem és tipp:
Sosem habartam még kukoricaliszttel, véletlen akadt a szemem elé, gondoltam, egy próbát megér. És finom lett tőle a ragu. Ez ilyen formában gluténmentes is, ha a köretet is úgy válasszuk, gluténre érzékenyek is fogyaszthatják. Azt vettem észre, hogy talán jobban sűrűsödik főzéskor, viszont nem csomósodik úgy, mint a finomliszt. Kellemes, krémes mártást kapunk.
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Diós cookie

Karácsonykor sütött ilyen kekszet a Húgom. Szeretjük a kekszeket, ezért elkértem akkor a receptet, és tegnap el is készítettem. Nagyon jó recept! Nem időigényes, érdemes kipróbálni!  ;)
Hozzávalók (kb. 25 db):
20 dkg vaj/margarin
10-15 dkg cukor (ízlés szerint)
1 csipet só
1 tojás
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
15 dkg dió (durvára aprítva)
10 dkg aszalt áfonya (helyette lehet mazsola is)
A vajat a cukorral és egy csipet sóval habosra keverem. Hozzáadom a tojást, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet. Végül a durvára aprított diót és az áfonyát vagy mazsolát. A tészta összeáll, akár egy nagy gombócot is gyúrhatunk belőle, de elég csak fakanállal összedolgozni. 
Egy evőkanál segítségével diónyi gombócokat formálok vizes kézzel és a tenyeremben összelapítom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket kellő távolságban (2 ujjnyi). 175 fokos sütőben 15 percig sütöm. Tejjel vagy önmagában kínálom a finom kekszet.
Megjegyzésem és tippek:
Az összetevőket (mint dió, áfonya) variálhatjuk, más aszalt gyümölccsel vagy magvakkal vagy csokoládédarabokkal. Esetleg fűszerezhetjük is fahéjjal, szerecsendióval, kakaóporral.
Finom és gyorsan elkészíthető keksz. Ha kihűlt, zárt dobozban tároljuk - ha marad :D
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

2018. február 22., csütörtök

Kinder tejszelet torta

Valentin napra készítettem ezt a tortát a férjemnek. Nem túl bonyolult és aránylag hamar el is készíthető. Bár a Kinder tejszelettől sajnos messze áll. Nem a várt ízeket kaptuk...
Hozzávalók (18cm-es tortához):
Tészta:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
3 dkg margarin
1 csipet só
1 tojás
1 ek méz - elhagyható
fél kk szódabikarbóna vagy sütőpor
1 ek tejföl
2 ek kakaópor
Krém:
2 cs tejszínes pudingpor
1 ek liszt
4,5 dl tej
1 dl tejföl
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrok. Kettéosztom és úgy sütöm meg egymás után vagy két formában. Vagy egy akkora tepsihez kinyújtom, hogy két 18-20 cm átmérőjű tortalapot lehessen belőle kivágni. 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm.
A krémhez a pudingporokat a liszttel és tejjel felfőzöm. A tűzről levéve hozzákeverem a tejfölt és félrerakom kihűlni. Azután a margarint és cukrot habosra felverem és hozzákeverem a pudingos masszához.
A krém 3/4-ed részét a két kihűlt tésztalap közé töltöm, a maradékkal díszítem a tetejét: habzsákba töltve, ételfestéket belekeverve, színes cukorkákkal díszítve.




Megjegyzésem:
Sajnos közel sem olyan ízű vagy állagú, mint a Kinder tejszelet. A tésztája kicsit keményebb, sütőport használtam. A krém pedig eléggé semleges és vajas ízű. Főleg a férjem az, aki nem rajongott a vajas tortakrémért. Azt hittem jobban fog hasonlítani a Kinder tejszelet ízeire, de mondhatni egy cseppet sem. Kicsit csalódás volt, de legalább valamennyire "gyakoroltam" a díszítést, a habzsák használatot. :D Azért egy próbát megért, de persze nem lesz a kedvenceim között...
Pontozásom: közepes 2/3.

Jó étvágyat! :)

2018. február 20., kedd

Feketeerdő torta

Egyik kedvenc tortám a feketeerdő torta. És bár szeretek kreatívkodni a konyhában, sajnos idő hiányában és két kisgyermek mellett nem mindig sikerül úgy, ahogy azt elképzeltem. :D Sajnos látványra nem lett az igazi, mert ahhoz nyugodtabb környezet kellett volna, viszont a belseje, azaz maga a torta finom lett.  Nem bonyolult annyira elkészíteni, csak ha idő hiányában küszködünk, könnyebb dekorálást válasszunk! :D
Hozzávalók: (26 cm-es formához)
Tészta:
6 tojás
15-20 dkg cukor
20 dkg liszt
7 ek olaj
0,5 tk sütőpor
1 csip.só
kb 2 dl víz/tej
5 ek kakaópor
A tésztához  a tojásokat kettéválasztom. A fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgáját felverem a cukorral, majd hozzáadom az olajat, végül apránként a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. Amikor sűrű a massza, adok hozzá egy kis tejet vagy vizet, de max. 2 dl-t. Beleforgatom a habot és vízzel kiöblített szilikon kuglóf formába öntöm. Természetesen sima csatos tortaformába is megsüthetjük! 160 fokon sütöm kb.  1 órán keresztül. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy kész van-e.
Meggyes töltelék:
fél üveg meggybefőtt
1,5 dl meggylé
2 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
Hab:
2 dl habtejszín
2 ek cukor
1 cs vagy 2-3 ek habfixáló
A meggylé 3/4-ed részét felmelegítem, a maradékban elkeverem a pudingport, az egészből sűrű pudingot főzök 3 ek cukor hozzáadásával, majd belerakok fél üveg magozott meggyet és botmixerrel összemixelem. Hagyom kihűlni teljesen.
A habtejszínt hidegen el kezdem felverni, majd hozzáadom a cukrot, mielőtt abbahagynám a keverést, még hozzáadom a habfixálót. Kb 5 perc az egész.
Összeállítás:
A piskóta amikor kihűlt, 3 lappá vágom. A két krémet két habzsákba töltöm. A lapokra kívülre 1 kör habot nyomok, aztán 1 kör lekvárt, majd megint hab és megint lekvár, amíg lehet, majd ráhelyezem a lapot és ismét így töltöm meg, végül a harmadik lap a tetejére kerül. Díszíthetjük habbal, fondánnal ...
Megjegyzésem:
Mivel ez Halloweenra készült, én kuglóf formában sütöttem, közepébe a maradék pudingos meggylekvárt töltöttem és a külsejét is azzal kentem meg, majd fondánnal borítottam. Ami sajnos nem lett túl szép látvány, mert az ételfestékem sem volt az igazi....... Viszont maga a torta, nagyon finom lett! ;) Kicsit édes lett, épp ezért én a fenti cukormennyiséget már csökkentett mennyiséggel írtam le, de érdemes a krémet kóstolni és úgy édesíteni ízlés szerint.
Pontozásom: kiváló 3/3 (fondán nélkül)

Jó étvágyat! :)


2018. február 16., péntek

Churros, a spanyol fánk sütőben

A spanyol fánkra nem olyan régen bukkantam. Érdekes, mert ez is egy olyan recept, amit sütőben is kisüthetünk és bő olajban is. Én az elsőt próbáltam most ki ezzel a recepttel. Kissé macerás, de az eredmény "felfalható"! :)
Hozzávalók:
1 bögre víz
1/3 bögre vaj
2 ek barna cukor
1 csipet só
1 bögre liszt
1 tk vaníliakivonat
2 db tojás

Sütés után:
1/3 bögre olvasztott vaj
1 tálka fahéjas cukor

A vizet felrakom egy tálba melegedni, majd belerakom a vajat, cukrot és pici sót. Amikor ezek elolvadtak benne, hozzáadom apránként a lisztet állandó keverés mellett, hogy csomómentes legyen. Leveszem a tűzről, belerakom a vaníliakivonatot és a tojásokat. Habzsákba töltöm és sütőpapíros tepsire alakzatokat nyomok vagy csak ujj-hosszúságú csíkokat. Kb. 15 perc alatt 180 fokon készre sütöm. Kiveszem a sütőből és néhány perc után, de még melegen olvasztott vajba, majd cukros fahéjba forgatom mindet egyesével. Öntetekkel, lekvárral vagy csak magában kínáljuk.


Megjegyzésem:
Finom a tésztája és a fahéjas cukros bevonat, de elég macerás. Nekem pl. elsőre túl sűrű lett a tészta, amit ki se lehetett nyomni a habzsákból, ezért hígítottam rajta vízzel/tejjel. Viszont ettől eltekintve, ízlett, finom volt!
Pontozásom: közepesen jó 3/2.


Jó étvágyat! :)

2018. február 15., csütörtök

Amerikai fánk

Az igazat megvallva nem emlékszem rá, hogy ettem-e már valaha is bolti fánkot. Legalábbis ilyen, amerikait biztos nem. Engem ez a recept nem fogott meg, de egy kóstolást mindenképpen megért...
Hozzávalók (13-15 db):
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1,5 dl tej
2 db tojás
5 dkg margarin/vaj
fél cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
Sütéshez: kb. 4 dl olaj (serpenyőtől függ)
Csokimáz:
10 dkg csokoládé
5 dkg vaj/margarin
A tészta hozzávalóit összegyúrom és 1 órát letakarva pihentetem. Lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtom és kiszaggatom nagyobb szájú pohárral, esetleg pogácsaszaggatóval, illetve a közepén is vágok egy kis lyukat.
Közepesen forró olajban 2-3 perc alatt szép barnára sütöm. Papírtörlőre helyezem, hogy az olajat az szívja be.  Ha díszíteni szeretném, megvárom, amíg kihűl, de csak porcukorral meghintve és lekvárral is tálalhatjuk.
Csokimáz: A csokit (kivéve 2 kocka) gőz felett megolvasztom, majd a vajat/margarint is hozzákeverem, levéve a melegről, belekeverem a 2 kocka csokit is. Rákenem vagy beleforgatom a fánkokat és rácson hagyom száradni őket.
 
 
+1
Cukormázzal is díszíthetjük:
10 dkg porcukor
2 ek langyos víz
Jól összekeverjük és kenhetjük vagy csurgathatjuk is a fánkokra. Ételfestéket is rakhatunk bele.
Színes cukordíszekkel is lehet még tovább díszíteni.

Megjegyzésem:
Tésztagyúrásnál nekem további kb. 10 dkg-nyi lisztre volt szükségem, hogy úgy összeálljon a tészta, hogy lehessen nyújtani is. Én eléggé kiéreztem rajta a szódabikarbónát, abból legközelebb kevesebbet, a felét raknám csak bele. Másnap kicsit száraz volt már, újramelegítve viszont ugyanolyan állagú lett. 
Pontozásom: elmegy 3/2.

Jó étvágyat! :)

2018. február 13., kedd

Naan, az indiai lepénykenyér

Egy sokféleképpen felhasználható tésztára bukkantam, amit jó feljegyezni, mert akár reggelihez, akár vacsorához, akár ebédhez fel tudunk használni. Sőt, el is tehetjük későbbre a hűtőbe vagy a fagyasztóba, hogy később már csak sütni kelljen elővenni. :)
Hozzávalók (8 db):
2 tk porélesztő
1 dl langyos víz
4 ek olaj
4 ek joghurt
1 db tojás
35-40 dkg liszt
1 tk só
Az élesztőt elkeverem a langyos vízben és 10 percig félreteszem letakarva. Az olajat, joghurtot és tojást összekeverem egy tálba, majd ehhez öntöm az élesztőt is. A lisztbe keverem a sót, majd összegyúrom az élesztős keverékkel. Jól összegyúrom, dagasztom, kb. 5 percen keresztül. (Géppel is dolgozhatunk). Beolajozom a tálat (1ek), beleforgatom a cipóra gyúrt tésztát és félreteszem meleg helyre, letakarva 1 órára, hogy megkeljen.
Lisztezett felületen 8 fele osztom és kis gombócokat formálok belőlük. Ezeket egyesével kinyújtom kör alakúra. Forró (üres) serpenyőben az egyik felét letakarva, majd fedő nélkül megfordítva a másik felét is megsütöm. Oldalanként kb. 1-1 perc, amíg hólyagosodni és barnulni kezd. 
 
Tálalási lehetőségek, tippek:
Tálalni és fogyasztani többféleképpen lehetséges.
1. Ehetjük úgy, mint a lángost, sajtos-tejfölösen (só+fokhagyma), akár nyitott állapotban, akár félbehajtva. Rakhatunk bele/hozzá sonkát is. De sokféleképpen variálhatjuk még a feltétet: tejföl-sonka-hagyma, párolt káposzta, zöldségek, sült húsok...
2. Aztán tálalhatjuk megvajazva, sózva, zöld fűszerekkel, hagymákkal.
3. Kínálhatjuk köretként egy raguhoz Pl. chilis babhoz, sűrűbb pörköltekhez, currykhez.
4. A tésztát pizzatésztaként is felhasználhatjuk.
5. Megsüthetjük töltötten is serpenyőben vagy sütőben. (mint egy calzone-t)
6. Sajtos pogácsaként is kiváló! Nagyon jó puha a tésztája. Ezt másnap teszteltem is, a maradék tésztából:
Megjegyzésem:
Ez egy elég sokoldalú tészta. Rengeteg felhasználási módja van, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, csak a képzeletünk szab határt.
Enyhén ragadósnak kell lennie a tésztának, de ha túlságosan ragad, adhatunk hozzá apránként még egy kis lisztet, viszont arra vigyázzunk, hogy ne legyen kemény/tömény! 
Ha nem használjuk fel egyszerre az egész mennyiséget, 3 napig folpackba vagy zacskóba csomagolva eláll a hűtőben, vagy le is fagyaszthatjuk.
Finom, puha és laktató tészta!
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Kate aprított levese sajtgombóccal

Kicsit saját ez a recept, mivel a 2 éves kislányom néha sztrájkol, ami a zöldségeket illeti, kigondoltam ezt a levest, hátha így jobban megeszi belőle azokat. Így is lett! :) A gombócot hozzá kerestem, mint levesbetét, az egész szerintem nagyon finom lett!
Hozzávalók (4 adag):
1-2 nagy sárgarépa
2-3 krumpli
1 kis vöröshagyma
15 dkg csirkemellfilé
só, bors
2 babérlevél
borsikafű, tárkony
2 ek liszt
kevés olaj
Sajtgombóc:
10 dkg reszelt sajt
2 ek liszt
1 db tojás
só, bors
ő. szerecsendió
A zöldségeket (krumpli, répa) meghámozom és aprítógépbe kicsit összevagdalom, de csak néhány másodpercig, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is. A vöröshagymát azt aprítom a szokásos módon, amit kevés olajon megpirítom egy edényben, majd hozzákeverem az aprított zöldségeket is. Néhány percig együtt pirítom, majd megszórom liszttel. Összekeverem és felöntöm vízzel. Belerakom a kockára vágott húst is, fűszerezem és hagyom főni. Addig előkészítem a gombócokat. 

A tojást egy tányérban felverem a liszttel, fűszerekkel és hozzáadom a reszelt sajtot is. Sűrű tésztát kapok, amiből vizes kézzel gombócokat formálok. Amikor minden megfőtt a levesben, belerakom a gombócokat is és felforralom. A gombócok, ha kész vannak, feljönnek a víz felszínére. 
Melegen tálalom.

Megjegyzésem:
Ez egy egyszerű, de mutatós és finom fűszerzésű leves. Ha esetleg nincs aprítógép, a zöldségeket késsel vágjuk vékony néhány cm-es csíkokra, vagy reszeljük le nagylyukú reszelőn.
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)