2018. március 8., csütörtök

Vaddisznó pörkölt

Párommal szeretjük a vadhúst. Bár még sosem sütöttem-főztem belőle, csak fogyasztottam. Nemrégiben sikerült beszereznünk egy kis vaddisznóhúst, amiből egyértelmű volt, hogy pörkölt lesz. És az eredmény fantasztikus lett... :)
Hozzávalók (3-4 adag):
1 kg vaddisznócomb (csont nélkül)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma

1 kk ő.kömény
1 kk rozmaring
2 db babérlevél
1 kk borókabogyó
2 kk fűszerpaprika
esetleg friss paprika, paradicsom 1-2 db
1-2 dl paradicsomlé
2-3 ek zsír
1,5-2 dl száraz vörösbor
A húst kockára vágom. A hagymákat felaprítom és a zsíron megpirítom. Belerakom a húst és néhány percig hagyom így főni, néha keverek rajta. (Kicsit hagyom, hogy akár piruljon is oda.) Felöntöm vízzel és paradicsomlével úgy, hogy éppen ellepje, majd fűszerezem köménnyel, sóval, babérlevéllel, rozmaringgal (hozzáadom a paradicsomot és paprikát) és borókabogyóval. 1,5-2 órán keresztül főzöm fedő nélkül, közben öntök hozzá vizet, ha kezd elfőni a leve, de mindig csak keveset. Amikor már majdnem kész van, keverek bele fűszerpaprikát és a bort. Forrás előtt leveszem a tűzről. Főtt burgonyával vagy nokedlivel tálalom, illetve savanyúsággal.

Megjegyzésem:
Nagyon finom tud lenni egy vadhúsból készült vörösboros pörkölt. ;) Be kell vallanom, ennél finomabb pörköltöt még nem sikerült készítenem! :) Hamar el is fogyott! 
A vörösborral együtt rakhatunk bele 1-2 evőkanálnyi áfonyalekvárt is, vagy/és tálalhatunk is mellé. Ez még ízletesebbé teszi az egészet.
Kizárólag megbízható helyről ajánlom a beszerzését!
Pontozásom: kiváló 3/3.

Ha kedvet kaptál hozzá, készítsd el te is!
Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése