Már régóta szemeztem ezzel a recepttel, mert szeretjük a túrós süteményeket, főleg a férjem :)
Más néven ezt a süteményt kígyórétesnek is hívják.
Tészta hozzávalói (1 rúd):250 g liszt
125 ml tej
50 g vaj
2 ek cukor
15 g élesztő
egy csipet só
Töltelék:
250 g túró
2-3 ek cukor
1 db tojás
citromlé, reszelt citrom (elhagyható)
mazsola
1-2 ek búzadara
Tetejére a kenéshez:
1 tojás vagy
1 ek olvasztott vaj+cukor
A langyosra melegített tejbe belerakom a cukrot és az élesztőt. 15-20 percig hagyom felfutni. A lisztet kimérem egy tálba és az élesztőt beleöntöm, majd a puha vajat, a sót és jól összedolgozom. Lisztezett deszkán kinyújtom 1-2 cm vastagságúra.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverem és a kinyújtott tészta közepére halmozom egy csíkban. A szélein maradt tésztát ferdén csíkokra vágom mindkét oldalt és ferdén ráhajtogatom felváltva a túrós töltelékre. Olyan lesz, mintha fonatos lenne. Letakarom és 20-30 percig hagyom pihenni. Megkenem tojással vagy vajjal, megszórom cukorral ízlés szerint, majd 180 fokos sütőben 20-30 percig sütöm, amíg kap egy kis piros színt. Hagyom langyosra hűlni és ujjnyi vastagra szeletelve tálalom, kínálom.
Megjegyzésem:
A töltelékből a búzadara elhagyható, eredeti recept nem írta. Tartottam tőle, hogy esetleg szétcsúszik, kifolyik a töltelék, ezért raktam bele egy kicsit. Én kevesebb cukorral készítettem, de a fent leírt mennyiség kell! Ízletesebb úgy.
Megkenhetjük a túrós réteg alatt a tésztát lekvárral is (barack, szilva). Ezzel még finomabbá tehetjük.
Megkenhetjük a túrós réteg alatt a tésztát lekvárral is (barack, szilva). Ezzel még finomabbá tehetjük.
Értékelés: jó 3/3.
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése