2018. március 29., csütörtök

Nyuszi preckedli

Ez egy hagyományos sváb sütemény: preckedli. Népszerű sütemény (volt) minden alkalomra. Sokáig eláll, így akár 1-2 héttel az ünnep vagy alkalom előtt elkészíthetjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 csip.só
18 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás (2 is elég)
30 dkg margarin (fele lehet zsír is)
1 citrom leve és reszelt héja (vagy 3-4 kupak citromlé)
Tetejére:
1 felvert tojás - kenni
6 ek cukor
10 ek durvára aprított/darált dió (vagy mogyoró)
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, minél hamarabb, hogy ne legyen túl ragacsos. Szükség szerint adok hozzá még apránként egy kevés lisztet. Legalább 1 órára hűtőbe teszem.
Majd lisztezett felületen kinyújtom fél centiméter vastagságúra, először csak a felét, mert elég sok ez a mennyiség. Kiszaggatom tetszőlegesen kiszúró formákkal,  lekenem tojással, megszórom cukros darált dióval és sütőpapíros tepsire helyezem. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt hőlégkeveréses fokozaton készre sütöm.


Megjegyzésem:
A tésztája hasonló, mint a linzer, omlós tésztája, kívül kissé ropogós, de nagyon finom! ;)
Most Húsvétra készítettem el, de bármilyen alkalomra tökéletes és ez a mennyiség elég sok is, főleg, ha max tenyérnyi nagyságú kiszúrókkal dolgozunk (úgy közel 100 db aprósütemény lesz belőle).
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó sütögetést hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése