2018. március 24., szombat

Pudingos nyuszi kalács

Szeretek péksüteményeket sütni és szeretjük is fogyasztani. Kiváló reggeli vagy vacsora, és rengeteg variáció van. ahogyan formázhatjuk vagy tölthetjük. Így Húsvét előtt a nyuszi formát próbáltam ki, puncsos mazsolás töltelékkel. Nagyon finom!!! :D
Hozzávalók (20-25 db):
Édes kelt tészta:
0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
1 tojás
1 csipet só
2,5-3 dl tej
1 ek cukor
5 dkg olvasztott vaj
A langyos tejben elmorzsolom az élesztőt és belekeverem az 1 ek. cukrot. Lefedve 10 perc alatt felfuttatom, addig egy nagyobb tálba kimérem a többi hozzávalót. Az egészet jól összegyúrom és letakarva meleg helyen kelesztem 1 órán keresztül.
Töltelék:
1 csomag pudingpor (puncs, csoki, vanília ízlés szerint)
4 dl tej
3 ek cukor
1 maréknyi mazsola (elhagyható)
Elkészítem a tölteléket. A pudingot a szokásos módon: felforralom a tejet és belekeverem rottyanásig a pudingport és a cukrot. Legvégén hozzákeverem a mazsolát is. Hagyom teljesen kihűlni.
 
 
A tésztából egy maréknyit félreteszek (nyuszi farkának és füleinek). A többit egybe kinyújtom, amekkorára csak tudom, kb. fél cm vastagságúra. A felére rákenem a fele pudingot és feltekerem. Megfordítom, arra rákenem a másik felét és ezt is feltekerem. Ujjnyi vastagságra felszeletelem és sütőpapíros tepsire helyezem kellő távolságra. A félrerakott tésztából füleket és farkat formázok és teszem a tésztára (farka) és kissé alá (fülek). 
20-25 perc alatt 190 fokon megsütöm. Langyosan vagy teljesen kihűlve tálalom. 
 
Megjegyzésem:
Nagyon finom, puha tésztája lesz. Sima csigaként is elkészíthetjük. Az alaptésztát pedig más édes tésztájú péksüteményekhez is felhasználhatjuk. Pl. kalács, bukta, kakaós csiga, táskák...
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)
Kellemes Húsvéti Ünnepeket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése