2018. március 20., kedd

Sült szarvascomb burgundi mártással és áfonyalekvárral burgonyapogácsával

Biztos nem mindennapi ételnek számít a vadhús fogyasztása, de néha érdemes ilyet is fogyasztani, mert különleges, mégis nagyon ízletes a húsának az íze. Viszont vigyázzunk! Csak megbízható helyről szerezzük be ezeket a húsokat!
Hozzávalók ( 4 adag):
1 kg szarvascomb (csont nélkül)
2-3 sárgarépa
(fél kg vegyes zöldség: fehérrépa, zeller, batáta, hagymák)
2 dl vörösbor
fél-1 dl olaj
1-2 ek cukor
só, szegfűbors, borókabogyó, bors
1 ek sűrített paradicsom
1 dl víz
1 db húsleves kocka
áfonyalekvár
Köret burgonyapogácsa:
1 kg krumpli
só, víz
kb. 20 dkg liszt
1 tojás
olaj
1. verzió a hús sütéséhez: 
A húst felszeletelem, de vághatjuk 2-3 db-ba is, majd befűszerezem és olajozott tepsibe helyezem őket szorosan egymás mellé. A zöldségeket meghámozom és nagyobb darabokban a húsra helyezem. Leöntöm a forró vízben feloldott húsleves kocka levével, majd a vörösborral. 
190 fokos sütőben alufóliával lefedve 1 órán keresztül párolom. Ezután a levét leöntöm, illetve a zöldségeket is leveszem, és 10-15 percig fólia nélkül sütöm. Ha szükséges, a leöntött alaplével kicsit meglocsolom, hogy ki ne száradjon.
A burgundi mártáshoz a zöldségeket az alaplé 3/4-ed részével leturmixolom. Egy kisebb edényben felolvasztom, karamelizálom a cukrot és ráöntöm a turmixolt zöldségpürét. Kis sűrített paradicsomot keverek bele és szükség szerint tovább fűszerezem. Ha esetleg túl híg lenne, adhatunk hozzá étkezési keményítőt vagy egy kis lisztet.
tepsiben sütve
2. verzió a hús sütéséhez:
A húst szeletelem, fűszerezem és kevés olajon egy serpenyőben mindkét oldalát átsütöm, oldalanként 4-5 percig. Ebben az esetben a burgundi mártást úgy készítem el, hogy a cukrot karamelizálom, felöntöm 1 dl olajjal, a sűrített paradicsommal és a vörösborral, fűszerezem, majd ebben főzöm meg a zöldségeket és a végén turmixolom. Szükség esetén újra felforralom és sűrítem liszttel vagy étkezési keményítővel.
hajdina körettel
A húst a szósszal tálalom, illetve áfonyalekvárral és burgonyapogácsával, de burgonyafánkkal, gabonafélével, mint hajdina, kuszkusz, bulgur, illetve főtt burgonyával is fogyaszthatjuk.
A burgonyapogácsa elkészítéséhez a krumplit megfőzöm sós vízben, összenyomkodom, lisztet és tojást adok hozzá, majd összegyúrom. Kinyújtom és pogácsaszaggatóval vagy pohárral tenyérnyi nagyságú korongokat szaggatok és bő forró olajban mindkét oldalát kisütöm. 
burgonyapogácsa
Megjegyzésem, tippek:
A húsnál vigyázni kell, hogy amikor levesszük a fóliát, ne süssük túl sokáig, mert kiszárad, csak picit piruljon meg. 
A burgonyafánkot ebéd utáni "desszertként" is fogyaszthatjuk lekvárral.
Finom, bár nem igazán szeretem a lekvárt, az édeset hússal, de a vadhúsokhoz nagyon finom.
A burgundi mártás is édeskés, de tökéletesen illik a húshoz.
Értékelésem: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése