Hozzávalók ( 4 adag):
1 kg szarvascomb (csont nélkül)
2-3 sárgarépa
(fél kg vegyes zöldség: fehérrépa, zeller, batáta, hagymák)
2 dl vörösbor
fél-1 dl olaj
1-2 ek cukor
só, szegfűbors, borókabogyó, bors
1 ek sűrített paradicsom
1 dl víz
1 db húsleves kocka
áfonyalekvár
Köret burgonyapogácsa:
1 kg krumpli
só, víz
kb. 20 dkg liszt
1 tojás
olaj
1. verzió a hús sütéséhez:
A húst felszeletelem, de vághatjuk 2-3 db-ba is, majd befűszerezem és olajozott tepsibe helyezem őket szorosan egymás mellé. A zöldségeket meghámozom és nagyobb darabokban a húsra helyezem. Leöntöm a forró vízben feloldott húsleves kocka levével, majd a vörösborral.
A húst felszeletelem, de vághatjuk 2-3 db-ba is, majd befűszerezem és olajozott tepsibe helyezem őket szorosan egymás mellé. A zöldségeket meghámozom és nagyobb darabokban a húsra helyezem. Leöntöm a forró vízben feloldott húsleves kocka levével, majd a vörösborral.
190 fokos sütőben alufóliával lefedve 1 órán keresztül párolom. Ezután a levét leöntöm, illetve a zöldségeket is leveszem, és 10-15 percig fólia nélkül sütöm. Ha szükséges, a leöntött alaplével kicsit meglocsolom, hogy ki ne száradjon.
A burgundi mártáshoz a zöldségeket az alaplé 3/4-ed részével leturmixolom. Egy kisebb edényben felolvasztom, karamelizálom a cukrot és ráöntöm a turmixolt zöldségpürét. Kis sűrített paradicsomot keverek bele és szükség szerint tovább fűszerezem. Ha esetleg túl híg lenne, adhatunk hozzá étkezési keményítőt vagy egy kis lisztet.
2. verzió a hús sütéséhez:
A húst szeletelem, fűszerezem és kevés olajon egy serpenyőben mindkét oldalát átsütöm, oldalanként 4-5 percig. Ebben az esetben a burgundi mártást úgy készítem el, hogy a cukrot karamelizálom, felöntöm 1 dl olajjal, a sűrített paradicsommal és a vörösborral, fűszerezem, majd ebben főzöm meg a zöldségeket és a végén turmixolom. Szükség esetén újra felforralom és sűrítem liszttel vagy étkezési keményítővel.
A burgundi mártáshoz a zöldségeket az alaplé 3/4-ed részével leturmixolom. Egy kisebb edényben felolvasztom, karamelizálom a cukrot és ráöntöm a turmixolt zöldségpürét. Kis sűrített paradicsomot keverek bele és szükség szerint tovább fűszerezem. Ha esetleg túl híg lenne, adhatunk hozzá étkezési keményítőt vagy egy kis lisztet.
tepsiben sütve |
A húst szeletelem, fűszerezem és kevés olajon egy serpenyőben mindkét oldalát átsütöm, oldalanként 4-5 percig. Ebben az esetben a burgundi mártást úgy készítem el, hogy a cukrot karamelizálom, felöntöm 1 dl olajjal, a sűrített paradicsommal és a vörösborral, fűszerezem, majd ebben főzöm meg a zöldségeket és a végén turmixolom. Szükség esetén újra felforralom és sűrítem liszttel vagy étkezési keményítővel.
hajdina körettel |
A burgonyapogácsa elkészítéséhez a krumplit megfőzöm sós vízben, összenyomkodom, lisztet és tojást adok hozzá, majd összegyúrom. Kinyújtom és pogácsaszaggatóval vagy pohárral tenyérnyi nagyságú korongokat szaggatok és bő forró olajban mindkét oldalát kisütöm.
A húsnál vigyázni kell, hogy amikor levesszük a fóliát, ne süssük túl sokáig, mert kiszárad, csak picit piruljon meg.
A burgonyafánkot ebéd utáni "desszertként" is fogyaszthatjuk lekvárral.
Finom, bár nem igazán szeretem a lekvárt, az édeset hússal, de a vadhúsokhoz nagyon finom.
A burgundi mártás is édeskés, de tökéletesen illik a húshoz.
Értékelésem: jó 3/3.
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése