2018. április 1., vasárnap

Húsvéti töltött kalács

Hozzávalók (2 rúd):
45 dkg liszt
Fél cs. friss élesztő
2 dl langyos tej
1 tk cukor
1 tk só
1 tojás
1 ek olaj
+ 1 tojás a kenéshez
A langyos tejben belekeverem az élesztőt és a cukrot és 10 perc alatt felfuttatom. A többi hozzávalóval jól összedolgozom és lefedve, meleg helyen 1 órán keresztül kelesztem. Addig elkészítem a tölteléket:

Tojásos töltelék:
3 púpozott ek. tejföl
Só, bors, majoranna ízlés szerint
(hagymák)
3 db főtt tojás
1-2 maréknyi reszelt sajt
A tejfölt összekeverem a fűszerekkel, a tojásokat kis kockákra vágom és hozzákeverem a tejfölös öntethez. Ezt kenem a kinyújtott tésztára, szórok rá reszelt sajtot és feltekerem,mint a bejglit.
Sonkás töltelék
15-20 dkg sonka kockára vágva
2-3 ek tejföl
2-3 maréknyi reszelt sajt
(hagymák)
A kinyújtott tésztára vékonyan tejfölt kenek, rászórom a kis kockákra vágott sonkát, végül a reszelt sajtot és ezt is feltekerem, mint a bejglit.
A feltekerésnél rudakat sütőpapíros tepsire helyezem és megkenem egy felvert tojással. Tetejét megszúrkodom villával vagy saslik pálcikával, hogy a gőz sütés közben ki tudjon jönni. 160 fokos sütőben 45-50 percig sütöm. Amikor megsült, 10-15 percig pihentetem, majd vastagabb szeletekre vágva tálalom.

Megjegyzésem:
Bár kicsit túl töltöttem őket, de így is finom, akár reggelire vagy vacsorára és főként húsvétra. A tölteléket lehet variálni pl. Túrós-sonkás-medvehagymás... Stb.
Sütés előtt is hagyhatjuk 20-25 percet kelni még a rudakat.
Értékelésem: jó 3/3.

Jó étvágyat! 😊

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése