2018. március 29., csütörtök

Nyuszi preckedli

Ez egy hagyományos sváb sütemény: preckedli. Népszerű sütemény (volt) minden alkalomra. Sokáig eláll, így akár 1-2 héttel az ünnep vagy alkalom előtt elkészíthetjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 csip.só
18 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás (2 is elég)
30 dkg margarin (fele lehet zsír is)
1 citrom leve és reszelt héja (vagy 3-4 kupak citromlé)
Tetejére:
1 felvert tojás - kenni
6 ek cukor
10 ek durvára aprított/darált dió (vagy mogyoró)
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, minél hamarabb, hogy ne legyen túl ragacsos. Szükség szerint adok hozzá még apránként egy kevés lisztet. Legalább 1 órára hűtőbe teszem.
Majd lisztezett felületen kinyújtom fél centiméter vastagságúra, először csak a felét, mert elég sok ez a mennyiség. Kiszaggatom tetszőlegesen kiszúró formákkal,  lekenem tojással, megszórom cukros darált dióval és sütőpapíros tepsire helyezem. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt hőlégkeveréses fokozaton készre sütöm.


Megjegyzésem:
A tésztája hasonló, mint a linzer, omlós tésztája, kívül kissé ropogós, de nagyon finom! ;)
Most Húsvétra készítettem el, de bármilyen alkalomra tökéletes és ez a mennyiség elég sok is, főleg, ha max tenyérnyi nagyságú kiszúrókkal dolgozunk (úgy közel 100 db aprósütemény lesz belőle).
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó sütögetést hozzá! :)

Linzerkosárkák

Igazából ezeket megmaradt tésztából készítettem.
Az Angyalok könnye tortám tésztájából megmaradt karácsonykor, amit lefagyasztottam. Most használtam fel és ezt a finomságot sütöttem belőle. 


A tészta receptet IDE kattintva találjátok meg.

Az elkészítése nagyon egyszerű. A tésztát lisztezett felületen kinyújtom, nagyobb szájú pohárral vagy kiszúróval kiszúrom és kivajazott muffin formába helyezem őket. Mielőtt sütőbe teszem, villával megszúrkodom, hogy ne púposodjon fel. 190 fokos sütőben 5-10 perc alatt, amíg barnulni nem kezd, készre sütöm.
Krémet én most por és tej keverékét vertem fel és cseresznye befőttel díszítettem, de akár pudinggal, gyümölcsökkel és tortazselével, lekvárral, habtejszín felvert habjával, azt ízesítve is kínálhatjuk...
 
 
Megjegyzésem:
A tésztát vékonyra kell kinyújtani, hamar el is készül. Mielőtt kinyújtjuk, hűtőben pihentessük, így nem fog ragadni annyira.
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó sütést hozzá! ;)

2018. március 28., szerda

Kókuszos keksztekercs

Már régóta ki szerettem volna próbálni ennek a receptjét. Egy örök kedvenc! Vásári keksztekercs, amit a férjem minden vásárba, fesztiválon kell, hogy egyen :D Most végre itthon is ehettünk, saját készítésűt... 
Hozzávalók (1 rúdhoz):
25 dkg darált keksz
10 dkg cukor
2 ek kakaópor
1,5 dl tej
1 vaníliás cukor
1 tk rum aroma
Töltelék:
7,5 dkg margarin/vaj
7,5 dkg cukor
4 dkg kókuszreszelék + külsejére
1 vaníliás cukor
A keksz hozzávalóit összegyúrom gombóccá. Félreteszem, amíg elkészítem a tölteléket.
A kókuszreszeléket, a cukrokkal és vajjal összedolgozom.
Folpackra nyomkodom a barna részt téglalap alakúra, majd rányomkodom a kókuszos részt. A folpack segítségével jó szorosan feltekerem, közben az egészet össze is nyomkodom, de úgy, hogy megmaradjon a henger forma. Egy fél maréknyi kókuszreszelékbe belegurítgatom, majd visszacsomagolom a folpackba és hűtőbe teszem legalább fél órára. Utána szeletelem, mint a csigát.
 
Megjegyzésem:
Saját készítésű kekszet használtam hozzá, így több cukrot kívánt volna a barna tészta (én csak 7 dkg-ot raktam bele), de ez attól függ, hogy mekkora a cukortartalma annak a keksznek, amit használunk hozzá. Gyorsan elkészíthető, finom, egyszerű desszert, és még sütni sem kell! ;)
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

2018. március 26., hétfő

Édes csiga gyors tészta receptje

A legjobb csiga-tészta recept. Puha, szépen megdagad, amennyire kell, finom is... ;) 
És persze gyorsan el is készül! Nasinak, vacsorának, reggelinek is tökéletes.
Hozzávalók:
4 bögre liszt
1 tojás
3/4 bögre tej
1/4+kicsi bögre cukor
fél kocka élesztő
1 ek olvasztott vaj/margarin
(1 cs sütőpor)
A langyos tejben elmorzsolom az élesztőt 1 ek. cukorral. Hagyom kb. 10 perc alatt felfutni. A többi hozzávalóval összegyúrom és lisztezett felületen kinyújtom kb. fél cm vékonyra. Megkenem olvasztott vajjal és megszórom a töltelékkel, ami lehet cukros kakaó, cukros fahéj, puding, cukros őrölt fűszerpaprika stb. Ezután feltekerem a hosszabbik oldalánál fogva és ujjnyi vastag szeletekre vágom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és 10 perc alatt 180 fokon készre sütöm.
Megjegyzésem:
A sütőport kihagytam belőle, így is szépen megdagadtak a sütés alatt. 
Amikor feltekerjük a tésztát, megkenhetjük tojássárgájával, de ez kihagyható, mert úgy is mutatós, ha világosabb marad a tésztája, bár így is kicsit megbarnulnak a tésztában lévő cukor miatt. 
Mi nagyon szeretjük a csigákat és ez a tészta recept eddig a legjobb, amit valaha próbáltam! :)
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Almás palacsinta másképp

Az utóbbi időben - két kisgyerek mellett - többnyire a gyorsan, egészségeset és finomat szavak jellemzik a konyhában készített ételeimet. Ez is egy ilyen és hasonló, gyors nasi, egy amerikai palacsinta recept változata, amit bármikor elkészíthetünk egy délutáni falatozásra, pl. uzsonnára. Ezt nem csak a gyerekek, de a felnőttek is falják ;)
Hozzávalók (3 adag):
1 alma
1 tojás
1 bögre tej
fél bögre cukor
1 tk sütőpor
2 bögre liszt
Az almát meghámozom és kisebb, vékony szeletekre vágom. A tojást a cukorral alaposan kikeverem, majd a sütőporos lisztet és a tejet felváltva adagonként adom hozzá és egyneművé keverem. 
Merőkanállal adagolok kisebb halmokat elterítve egy serpenyőbe kevés olajjal, és mindegyikre helyezek 2-3 almaszeletet, sütöm mindkét oldalát, míg pirulni kezd. Lekvárral, porcukorral, cukros kakaóporral vagy fahéjjal kínálom, de akár simán, magában is nagyszerű.

Megjegyzésem:
Van már fent a blogomon hasonló recept, ez is egy egyszerűsített változata a palacsintának. :)
Értékelésem: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

2018. március 24., szombat

Pudingos nyuszi kalács

Szeretek péksüteményeket sütni és szeretjük is fogyasztani. Kiváló reggeli vagy vacsora, és rengeteg variáció van. ahogyan formázhatjuk vagy tölthetjük. Így Húsvét előtt a nyuszi formát próbáltam ki, puncsos mazsolás töltelékkel. Nagyon finom!!! :D
Hozzávalók (20-25 db):
Édes kelt tészta:
0,5 kg liszt
2 dkg élesztő
1 tojás
1 csipet só
2,5-3 dl tej
1 ek cukor
5 dkg olvasztott vaj
A langyos tejben elmorzsolom az élesztőt és belekeverem az 1 ek. cukrot. Lefedve 10 perc alatt felfuttatom, addig egy nagyobb tálba kimérem a többi hozzávalót. Az egészet jól összegyúrom és letakarva meleg helyen kelesztem 1 órán keresztül.
Töltelék:
1 csomag pudingpor (puncs, csoki, vanília ízlés szerint)
4 dl tej
3 ek cukor
1 maréknyi mazsola (elhagyható)
Elkészítem a tölteléket. A pudingot a szokásos módon: felforralom a tejet és belekeverem rottyanásig a pudingport és a cukrot. Legvégén hozzákeverem a mazsolát is. Hagyom teljesen kihűlni.
 
 
A tésztából egy maréknyit félreteszek (nyuszi farkának és füleinek). A többit egybe kinyújtom, amekkorára csak tudom, kb. fél cm vastagságúra. A felére rákenem a fele pudingot és feltekerem. Megfordítom, arra rákenem a másik felét és ezt is feltekerem. Ujjnyi vastagságra felszeletelem és sütőpapíros tepsire helyezem kellő távolságra. A félrerakott tésztából füleket és farkat formázok és teszem a tésztára (farka) és kissé alá (fülek). 
20-25 perc alatt 190 fokon megsütöm. Langyosan vagy teljesen kihűlve tálalom. 
 
Megjegyzésem:
Nagyon finom, puha tésztája lesz. Sima csigaként is elkészíthetjük. Az alaptésztát pedig más édes tésztájú péksüteményekhez is felhasználhatjuk. Pl. kalács, bukta, kakaós csiga, táskák...
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)
Kellemes Húsvéti Ünnepeket! :)

2018. március 20., kedd

Sült szarvascomb burgundi mártással és áfonyalekvárral burgonyapogácsával

Biztos nem mindennapi ételnek számít a vadhús fogyasztása, de néha érdemes ilyet is fogyasztani, mert különleges, mégis nagyon ízletes a húsának az íze. Viszont vigyázzunk! Csak megbízható helyről szerezzük be ezeket a húsokat!
Hozzávalók ( 4 adag):
1 kg szarvascomb (csont nélkül)
2-3 sárgarépa
(fél kg vegyes zöldség: fehérrépa, zeller, batáta, hagymák)
2 dl vörösbor
fél-1 dl olaj
1-2 ek cukor
só, szegfűbors, borókabogyó, bors
1 ek sűrített paradicsom
1 dl víz
1 db húsleves kocka
áfonyalekvár
Köret burgonyapogácsa:
1 kg krumpli
só, víz
kb. 20 dkg liszt
1 tojás
olaj
1. verzió a hús sütéséhez: 
A húst felszeletelem, de vághatjuk 2-3 db-ba is, majd befűszerezem és olajozott tepsibe helyezem őket szorosan egymás mellé. A zöldségeket meghámozom és nagyobb darabokban a húsra helyezem. Leöntöm a forró vízben feloldott húsleves kocka levével, majd a vörösborral. 
190 fokos sütőben alufóliával lefedve 1 órán keresztül párolom. Ezután a levét leöntöm, illetve a zöldségeket is leveszem, és 10-15 percig fólia nélkül sütöm. Ha szükséges, a leöntött alaplével kicsit meglocsolom, hogy ki ne száradjon.
A burgundi mártáshoz a zöldségeket az alaplé 3/4-ed részével leturmixolom. Egy kisebb edényben felolvasztom, karamelizálom a cukrot és ráöntöm a turmixolt zöldségpürét. Kis sűrített paradicsomot keverek bele és szükség szerint tovább fűszerezem. Ha esetleg túl híg lenne, adhatunk hozzá étkezési keményítőt vagy egy kis lisztet.
tepsiben sütve
2. verzió a hús sütéséhez:
A húst szeletelem, fűszerezem és kevés olajon egy serpenyőben mindkét oldalát átsütöm, oldalanként 4-5 percig. Ebben az esetben a burgundi mártást úgy készítem el, hogy a cukrot karamelizálom, felöntöm 1 dl olajjal, a sűrített paradicsommal és a vörösborral, fűszerezem, majd ebben főzöm meg a zöldségeket és a végén turmixolom. Szükség esetén újra felforralom és sűrítem liszttel vagy étkezési keményítővel.
hajdina körettel
A húst a szósszal tálalom, illetve áfonyalekvárral és burgonyapogácsával, de burgonyafánkkal, gabonafélével, mint hajdina, kuszkusz, bulgur, illetve főtt burgonyával is fogyaszthatjuk.
A burgonyapogácsa elkészítéséhez a krumplit megfőzöm sós vízben, összenyomkodom, lisztet és tojást adok hozzá, majd összegyúrom. Kinyújtom és pogácsaszaggatóval vagy pohárral tenyérnyi nagyságú korongokat szaggatok és bő forró olajban mindkét oldalát kisütöm. 
burgonyapogácsa
Megjegyzésem, tippek:
A húsnál vigyázni kell, hogy amikor levesszük a fóliát, ne süssük túl sokáig, mert kiszárad, csak picit piruljon meg. 
A burgonyafánkot ebéd utáni "desszertként" is fogyaszthatjuk lekvárral.
Finom, bár nem igazán szeretem a lekvárt, az édeset hússal, de a vadhúsokhoz nagyon finom.
A burgundi mártás is édeskés, de tökéletesen illik a húshoz.
Értékelésem: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

Almás mákos torta vaníliasodóval

A mák egészséges és finom is. Nagyon egyszerű, mégis látványos, gusztusos és nem utolsó sorban finom desszerteket készíthetünk belőle, mint amilyen ez a torta is.
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
1 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna vagy sütőpor
10 dkg darált mák
1 dl olaj
2,5 dl tejföl
2 közepes alma

Vaníliasodó:
4 dl tej
2 db tojássárgája
0,5 tasak vanília pudingpor
2 ek cukor

Tetejére : porcukor

Az almákat meghámozom és lereszelem nagylyukú reszelőn. A többi hozzávalót összekeverem, a reszelt almát pedig beleforgatom fakanállal. Tortaformába öntöm (ha szilikon, csak kiöblítem, ha nem, akkor kivajazom) és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrizve, hogy kész. Várok néhány percet, majd egy tálaló tányérra kiöntöm és legalább langyosan vagy teljesen kihűlve szeletelem.
A vaníliasodóhoz a tojásokat kettéválasztom és a sárgájával elkeverem a cukrot. Beleteszem a pudingport is. A Tejet egy edényben felforralom és beleöntöm ezt a keveréket, de rottyanáskor le is veszem a tűzről és úgy kevergetem, amíg teljesen csomómentes nem lesz. 
A tortát a sodóval együtt tálalom, porcukorral meghintve.

Megjegyzésem:
Nagyon finom, puha tésztájú mákos piskóta. És ezzel a vaníliasodóval mennyei íze van az egésznek. Nagyon finom desszert, nem hiába fogyott el azonnal! :D A tésztájába esetleg még mazsolát is rakhatunk.
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

2018. március 19., hétfő

Túrós tekercs

Már régóta szemeztem ezzel a recepttel, mert szeretjük a túrós süteményeket, főleg a  férjem :) 
Más néven ezt a süteményt kígyórétesnek is hívják. 
Tészta hozzávalói (1 rúd):
250 g liszt
125 ml tej
50 g vaj
2 ek cukor
15 g élesztő
egy csipet só

Töltelék:
250 g túró
2-3 ek cukor
1 db tojás
citromlé, reszelt citrom (elhagyható)
mazsola
1-2 ek búzadara

Tetejére a kenéshez: 
1 tojás vagy 
1 ek olvasztott vaj+cukor

A langyosra melegített tejbe belerakom a cukrot és az élesztőt. 15-20 percig hagyom felfutni. A lisztet kimérem egy tálba és az élesztőt beleöntöm, majd a puha vajat, a sót és jól összedolgozom. Lisztezett deszkán kinyújtom 1-2 cm vastagságúra.
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverem és a kinyújtott tészta közepére halmozom egy csíkban. A szélein maradt tésztát ferdén csíkokra vágom mindkét oldalt és ferdén ráhajtogatom felváltva a túrós töltelékre. Olyan lesz, mintha fonatos lenne. Letakarom és 20-30 percig hagyom pihenni. Megkenem tojással vagy vajjal, megszórom cukorral ízlés szerint, majd 180 fokos sütőben 20-30 percig sütöm, amíg kap egy kis piros színt. Hagyom langyosra hűlni és ujjnyi vastagra szeletelve tálalom, kínálom.

Megjegyzésem:
A töltelékből a búzadara elhagyható, eredeti recept nem írta. Tartottam tőle, hogy esetleg szétcsúszik, kifolyik a töltelék, ezért raktam bele egy kicsit. Én kevesebb cukorral készítettem, de a fent leírt mennyiség kell! Ízletesebb úgy.
Megkenhetjük a túrós réteg alatt a tésztát lekvárral is (barack, szilva). Ezzel még finomabbá tehetjük.
Értékelés: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

2018. március 18., vasárnap

Többmagvas rozskenyér

5-6 éve féltem az élesztős sütemények elkészítésétől, míg ki nem tapasztaltam igazából, hogy az élesztővel hogyan is kell dolgozni. Azóta viszont nagyon szeretek ilyen fajta pékárukat, süteményeket sütni. Ez is egy finom kenyér receptje.
Hozzávalók (kb. fél kg kenyérhez):
20 dkg rozsliszt
20 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
1 ek olaj
2-3 dl langyos víz
1 tk só
1-2 ek magvak: napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag stb.

A liszteket, élesztőt, sót, olajat és a langyos vizet összegyúrom egyneművé a magvakkal együtt (de hagyhatunk a tetejére is), néhány percig dagasztom. 15 percig pihentetem, majd átgyúróm. Majd 1 órán keresztül a duplájára kelesztem meleg helyen. Megformázom és sütőpapírral bélelt formába helyezem és ebben is 15 percig pihentetem még. Lepermetezem vagy lekenem vízzel a tetejét és még szórok rá magvakat, amiket kicsit bele is nyomkodok a tésztába. 180 fokon légkeverésessel készre sütöm kb. 30-40 perc alatt. Kirakom rácsra és legalább langyosra hagyom kihűlni, majd szeletelem.
 
Megjegyzésem:
A tetejére szórt magvak szeleteléskor nekem nagyon leestek, így azt a mennyiséget inkább bele fogom gyúrni legközelebb a tésztájába. Egyébként jó az állaga és finom is.
Pontozásom: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

2018. március 9., péntek

Házi sajt - ami hamis

Nemrég rábukkantam erre a receptre, egyszerűnek tűnt kevés összetevőből, elkészítettem. Nem igazi, de feltétnek és mert saját készítésű, nagyon jó! :)
Hozzávalók:
1 liter tej
1 ek só
250 g tejföl
3 tojás
A tejet felfőzöm a sóval. A tejfölt felverem a tojással. Amikor a tej elkezdene forrni, rögtön beleteszem a tejfölös keveréket és folytonos keverés mellett főzöm kb. 5 percig, míg végül a savó kezd külön válni a "sajttól". Az egészet leszűröm tésztaszűrővel vagy egy tiszta gézzel és hagyom 1-2 órát lecsepegtetni belőle a savót. Egy tálba helyezem és folpackal lefedve tartom hűtőben (max 1 hétig áll el), de azonnal ehető is.
 
Megjegyzésem:
Puha sajtfélét kapunk, talán a mozzarellához tudnám hasonlítani. Kissé kiérződik a tojás-tejföl íze, de igazi sajt helyett is egész jó feltét szendvicsekhez.
Kb 600 g-os sajtot kapunk ebből a mennyiségből.
Pontozásom: jó 3/3.

Ha kedvet kaptál hozzá, próbáld ki te is!
Jó étvágyat! :)