2018. január 3., szerda

Legjobb bejgli

Hozzávalók (3 rúd):
Tészta
45 dkg liszt
17,5 dkg margarin/vaj
5 dkg cukor
1,5 dkg élesztő
1 csip.só
1 tojássárgája
Fél dl hideg víz
1 dl tej
+1 tojás kettéválasztva a kenéshez
Összegyúrom a hozzávalókat és 20 percre hűtőbe teszem pihenni.
3 részre osztom, kinyújtom egyesével és megtöltöm a kihűlt töltelékkel.  Feltekerem, a két végét összecsípem és a tekercs alá hajtom. Sütőpapíros tepsire helyezem őket és megkenem tojássárgájával. Hűvös helyre, de nem hűtőbe! teszem. Ha megszáradt a teteje (kb 3-4 óra), megkenem a tojásfehérjével és egész éjszaka hűvös helyen tárolom.
Reggel megszúrkodom villával vagy hurkapálcikával. 180 fokon légkeverésen 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Töltelék 1 rúdhoz:
15 dkg darált dió/mák
8 dkg cukor
2,5 dkg kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
1 dl tej vagy víz
Mazsola
Őrölt fahéj, fél citromhéj,  (ő.szegfűszeg, vagy ő.szerecsendió)
A vizet a cukorral felforralom, hozzáadom a többi hozzávalót,  majd félreteszem kihűlni. Ezután tölthető a tésztába.
Ezt a mennyiséget kell szorozni annyival, ahány rudat készítünk. Én 2 mákosat és 1 diósat sütöttem.
Megjegyzésem:
Életem harmadik bejglije, ami a legszebb és a legfinomabb is lett! Nagyon ajánlom mindenkinek , szuper recept!
Előző nap délután kell a tölteléket és a tésztát elkészíteni, feltekerni és másnap kell kisütni.  Nem kell keleszteni,  épp ezért is kell hűvös helyen tárolni, hogy ne keljen túl.
Forrás: Andi1976.gportal.hu
Pontozásom 3/3!

Jó sütést hozzá! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése