2,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 ek cukor
30 dkg liszt
2 ek cukor
1 kk só
1 tojássárgája
2 ek vaj/margarin
10 dkg sült sütőtökpüré
3 ek liszt
Kenéshez:
Tojásfehérje
Vagy
Kevés tej
Felfuttatom az élesztőt 1 dl langyos tejben és 1 ek cukorral elkeverve. A lisztet a cukorral, sóval, tojássárgájával, margarinnal és a felfuttatott élesztővel összegyúrom. Két részre osztom, 1/3-ad és 2/3-ad részre. A nagyobb részbe a sütőtököt teszek és ha szükséges, lisztet is gyúrok bele. Letakarva kelesztem mindkét tésztát meleg helyen 1 órán keresztül.
Hosszabb, de kb. 2 ujjnyi vastagságúra hengerlem, a kisebbikből egyet, a nagyobbikból kettőt úgy, hogy nagyjából egyforma hosszúak legyenek, majd összefonom őket. Formába (püspökkenyér) vagy sütőpapíros tepsire helyezem, lekenem tejjel és 165 fokon kb. 35 percig sütöm. Kivéve a sütőből újra lekenem tejjel és 10 percig letakarva pihentetem, majd szeletelve tálalom.
Megjegyzésem:
Sajnos így elsőre nem sikerült jól, mert az élesztőt túl meleg tejbe kevertem, így nem kelt meg rendesen. Kicsit tömény volt a tésztája, de ehető és egész jó ízű lett.
Értékelés: jó (3/2,5)
Megjegyzésem:
Sajnos így elsőre nem sikerült jól, mert az élesztőt túl meleg tejbe kevertem, így nem kelt meg rendesen. Kicsit tömény volt a tésztája, de ehető és egész jó ízű lett.
Értékelés: jó (3/2,5)
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése