2018. január 19., péntek

Almás-diós napsugár kalács

Hozzávalók (8 nagyobb darab):
Tészta:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej
2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tojás
5 dkg margarin
1 ek méz
1 csip. só
Töltelék:
4-5 nagyobb alma
1 cs vaníliás cukor
2 ek cukor
1 tk ő.fahéj
3 ek darált dió (esetleg egy kis búzadara)
Tetejére:
0,5 dl tej
Tészta elkészítése: az élesztőt elmorzsolom a langyos tejben és 1 ek cukorral elkeverem, majd hagyom felfutni. A lisztet egy tálba kimérem, hozzákeverem a sót, a maradék cukrokat, a tojást, a margarint, a mézet, végül a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrom. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztem. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztom és kis bucikat formálok belőlük. Konyharuhával letakarva 10 percig pihentetem. Addig elkészítem a tölteléket.
Almás-diós töltelék: az almákat meghámozom, lereszelem nagy-lyukú reszelőn és kifacsarom a levét. A reszelt almát megcukrozom, hozzákeverem a fahéjat és a darált diót. 
A bucikat egyesével kinyújtom kb. 2 mm-es téglalapra, majd a szélesebb oldalához teszem a kb. 2 ek. almás-diós tölteléket, a szélétől 2-3 cm-re. A töltelékre fordítjuk a 2-3 cm-es résztől, majd letapasztom a tésztához. Az üresen hagyott tésztát 1 cm-enként bevagdosom, majd a töltelékes részt átsodrom rajta úgy, hogy a csíkok végei alulra kerüljenek. A kalácsból kör alakot formálok, a két végét összecsípem kicsit.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, kicsit távolabb egymástól. 30 percig hagyom kelni. Lekenem tejjel a tetejüket és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt kissé pirosra sütöm. 
Ha kihűltek, megszórhatjuk porcukorral.
Megjegyzésem:
Ez egy nagyon finom péksütemény és többféleképpen is elkészíthetjük. A töltelékét lehet igazából variálni, dió helyett mogyorót vagy mákot tehetünk bele. Sőt a cukrot lekvárral helyettesíthetjük (barack, szilva), és még a mazsola is illik bele.
Puha a tésztája, szép nagy "napsugarak" lesznek, melegen és persze kihűlve is fogyaszthatjuk. Tökéletes reggelire vagy vacsorára.
Pontozásom: 3-ból 3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése