2018. január 14., vasárnap

Csirkemáj rizottó

Hozzávalók (kb. 4-6 adag):
Fél kg csirkemáj
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Bors, bocsikafű, lestyán, petrezselyemzöld
Sárgarépa (zöldségek)
2 dl tejszín
2 bögre rizs
4 bögre víz

A hagymákat felaprítom, a májat kis kockákra vágom. Kevés olajon/2 ek zsíron felteszem egy serpenyőbe és párolom. A répát meghámozom és ezt is aprítom. Fűszerezem borssal, kevés lestyánnal, bocsikafűvel és petrezselyemmel. Amikor a máj már nem véres, hozzáadom az aprított répát és kb. 10 perc alatt készre főzöm. Végül beleöntöm a tejszínt és néhány rottyanásig főzöm.
A rizst kevés olajon megpirítom, majd 2x annyi vizet adok hozzá,  sózom és fedő alatt puhára párolom.
A rizst és a májat összekeverem egy nagy tálba és készen is van.
Megjegyzésem, tippek:
Tetszés szerint más zöldségeket is rakhatunk bele, akár többfélét is pl. brokkoli, zöldbab, karalábé, zöldborsó, fehérrépa... Aprítva raktam bele, de persze kisebb darabokra is vághatjuk, de akkor először a hagymát párolom, majd a zöldségeket és a májat csak utána kell belerakni, amikor a zöldségek már félig megpuhultak. A májat nem szabad túl sokáig sütni/főzni, és közben sózni sem, mert kemény lesz. Sót csak a rizsbe raktam és azt is inkább tálaláskor pótoljuk még.
Tejszín lehet főző- vagy habtejszín is...
Csirkemájból is lehet finomat készíteni, bár eddig csak a hagymás sült csirkemáj volt a nagy kedvencünk...
Igazából saját recept és fűszerezés, de jó ízeket sikerült összevegyítenem. 😉
Pontozásom: 3/3.

Jó étvágyat! 😊







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése