2018. január 30., kedd

Karfiolfasírt

Karfiolból vagy bármilyen más, hasonló zöldséggel (brokkoli...) is süthetünk fasírtot. Hogy egy kicsit változatosabban készítsük el őket, leírok egy remek egészséges fasírt receptet. Két éves kislányomba gyakran úgy kell belekönyörögni a zöldségeket, ezért ez az étel tökéletes arra, hogy megegye, mivel kézbe is tudja venni, jobban meg is eszi :)
Hozzávalók (kb. 4-6 adag):
Fél karfiol
2 zsemle + zsemlemorzsa
só, bors, pirospaprika
vöröshagyma, fokhagyma ízlés szerint
petrezselyemzöld
2 tojás
(+ 1 tojás a panírozáshoz, de elhagyható)
olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
tejföl/majonéz
Köret:
Rizs/Bulgur...
A kafiolrózsákat kevés, sós/ételízestős vízben megpárolom. A zsemlét beáztatom vízbe. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítom.
A főtt karfiolt egy tálba összenyomkodom villával, belerakom a kinyomkodott zsemlét, fűszerezem ízlés szerint és két tojással elkeverem. Szükség szerint dolgozok bele még zsemlemorzsát. 
Panírozva keményebb tésztát kell kikeverni, tehát több zsemlemorzsával kell összedolgozni: tojásba, zsemlemorzsába hempergetem, duplán. Forró olajban kisütöm. 
Panírozás nélkül kevés olajban kisütöm mindkét oldalát, oldalanként 2-3 perc alatt.
Bulgur köret: 1 csésze bulgurhoz adok 1 kk sót vagy ételízesítőt és 1,5-2-szeres mennyiségű forró vízzel leöntöm és lefedve hagyom megpuhulni.
Sült csirke és karfiolfasírt rizzsel és bulgurral
Megjegyzésem:
A karfiol egy részét, vagy akár az egészet pürésíthetjük is aprítógépben vagy turmixgépben, de akkor több zsemlemorzsa vagy akár liszt is kell hozzá, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk. Nekem kicsit lágyabb lett sütés közben, és mivel nem gombócokat gyúrtam, illetve nem paníroztam, kevés olajban, kanalazva és lelapítva sütöttem ki és kicsit "szétesős" lett, de finom! Ezért figyeljünk oda, hogy keményebb legyen a tészta.
Sütőben is süthetjük panírozva, akkor sütőpapírra helyezve kevés olajjal minden egyed darabot meg kell locsolni (mint a tepsiben készült rántott hús esetében) és barnulásig sütjük kb. 20 percig magas hőfokon.
Pontozásom: jó, 3/3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése