2015. január 31., szombat

"Mindent bele" saláta

Hozzávalók:
kukorica
brokkoli
répa
paprika (zöld, sárga, piros)
póréhagyma
vöröshagyma
sonka
...
Szósz:
tejföl
mustár
majonéz
só, bors
fokhagyma
kevés olaj
Tetejére:
reszelt sajt
feta/krémfehér sajt
A zöldségeket és sonkát felaprítom, felkockázom, a brokkolit sós vízben megfőzöm. A szószt kikeverem és összekeverem a zöldségekkel. Tetejére feta/krémfehér sajtot kockázok és reszelt sajtot szórok. Zsemlével vagy pirítóssal tálalom.

Megjegyzésem:
Egészséges, finom és laktatós vacsora. Bármilyen zöldségekkel elkészíthető, amit éppen találunk otthon.

Pontozásom 3-as skálán: 3.


Jó étvágyat! :)

2015. január 29., csütörtök

Amerikai fánk sütőben



Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csipetnyi só
1,5 dl meleg tej
1-1,5 kanál porélesztő (vagy 1/4 friss élesztő)
1 ek vaj/margarin
7 dkg cukor
1 tojás
A meleg tej felében elkeverem az élesztőt egy kiskanál cukorral és meleg helyen néhány perc alatt felfuttatom.  A másik fel etejet összekeverem a cukorral, a tojással és az olvasztott vajjal. A liszthez adok egy csipetnyi sót, hozzáöntöm a cukros tojásos tejhez és beleöntöm a felfuttatott élesztőt is. Jól összedolgozom, letakarva, szobahőmérsékleten hagyom pihenni, amíg a tészta a duplájára nő.
Ezután a nyújtódeszkán kézzel lenyomkodom ujjnyi vastagságúra és pohárral kerek formákat szaggatok (mint a pogácsát) és a közepét is kilyukasztom és amíg előmelegítem a sütőt, letakarva pihentetem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a fánkokat és 8-10 percig 180 fokon megsütöm. Lekvárral vagy nutellával kínálom.

Megjegyzésem:
Én nem lyukasztottam ki, hanem csak ujjal nyomkodtam be, de összenőtt. Néhány darabot kilyukasztottam ujjnyi vastagságra, de lehet nagyobb lyukat is szúrni benne. A legjobb, ha nagyszájú pohárral szaggatjuk és a feles kispohár szájával lyukasztom a közepét. 10 percnél tovább nem szabad sütni. Frissen finom, de néhány nap alatt kicsit megkeményedik, viszont mikróba újramelegítve fogyasztható.
Tipp:
A megsült fánkokat forgassuk először olvasztott vajba, majd fahéjas porcukorba.

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó étvágyat! :)

2015. január 25., vasárnap

Kínai szezámmagos csirke

Hozzávalók (4 személyre):
Bundához:
fél kg csiremell/csirkecomb filé
6 ek liszt
3 ek étkezési keményítő (elhagyható)
1 ek olaj
1 tojás
1 csipet só
pici víz
1 kk sütőpor
Mázhoz:
ketchup
chili (erős darált paprika)
méz
szezámmag
pici víz - ha túl sűrű 
A húst kisebb darabokra vágom.  Egy tálba beleteszem a bunda hozzávalóit és közepesen sűrű masszát készítek. Ebbe forgatom bele a húsdarabokat. A mázhoz a hozzávalókat összekeverem, ízlés szerinti mennyiségeket (pl. 5 ek ketchup, 2 ek méz, 2-3 tk szezámmag, 1 kk chili, pici víz). A húst bő, forró olajban enyhén barnára sütöm. Ahogy kiveszem az olajból, belemártom a mázba és egy másik tálba helyezem őket. Rizzsel tálalom.

Megjegyzésem:
Ha a bunda nem marad meg a húson egyenletesen, akkor a húsokat célszerű előbb lisztbe forgatni, majd a masszába és úgy kisütni. A máz, ha túl sűrű lenne, akkor egy kis vízzel hígítsuk, mert nem szabad a bundás húst túlságosan eláztatni a masszában. Finom, laktató kínai étel!

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat!

Almás-fahéjas tejespite

Hozzávalók:
4 db tojás
0,5 bögre liszt
1 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 ek fahéj
3 ek cukor
4 dl tej
3 közepes alma
A tojásokat felütöm, villával kicsit felverem. Hozzáadom a lisztet, a pudingport, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat és a cukrot. Csomómentesre keverem robotgéppel. Ezután hozzáöntöm a tejet és ezzel is alaposan elkeverem.
Az almákat megmosom, kockára vágom (nem szükséges meghámozni) és a masszához öntöm. Fakanállal kicsit összekeverem, majd kivajazott, lisztezett formába öntöm. Előmelegített sütőben 10 percig nagy lángon sütöm, majd 30-35 percig kisebb lángon (150-160 fokon). Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e. Amikor kihűlt, porcukorral hintve tálalom.
Sütés előtt
Tálaláskor a pite

Megjegyzésem:
A tészta állaga elég híg lesz, de nem kell megijedni, a tejespite tésztájának ilyennek kell lennie. Mazsolát is rakhatunk bele. Ízlés szerint több cukorral is ízesíthetjük.

Pontozásom 3-as skálán: 2.


Jó étvágyat!

2015. január 20., kedd

Hacsapuri


Hozzávalók:
1 tojás
1 bögre liszt
1 bögre tej
25 dkg túró
5 dkg reszelt sajt
1 tk só
2 ek olaj
A felütött tojást tálba teszem, ráöntöm a tejet, felverem. Hozzákeverem a lisztet. A túrót külön tálba villával szétnyomkodom és összekeverem a reszelt sajttal. Ezt is a tésztához vegyítem. A csapott teáskanál sónak előbb csak a felét keverem bele, de valószínű, kell a másik fele is (kóstolás!).
Egy 26-28 cm átmérőjű serpenyőt körbekenek 2 evőkanál olívaolajjal, felforrósítom. Beleöntöm a tésztát, elegyengetem és egy percig erős tűzön megkapatom, majd mérsékelt tűzön fedő alatt sütöm, míg az alsó fele pirosra sül. Ekkor két lapát segítségével óvatosan megfordítom és már fedő nélkül, erősebb lángon fejezem be a sütést. Néhány perc alatt a másik fele is megpirul. Szeletelve tálalom, mint a tortát.
Megjegyzésem:
Kis kockára vágott sonkát/bacont is rakhatunk a tésztájába, ilyenkor vigyázzunk a sózással! Finom, egyszerű vacsora. Nekem kicsit magasabb lett, mivel 26 cm-es serpenyőben sütöttem, de így is jó lett, sőt szerintem kb. ilyen vastagnak kell is lennie, mivel ez egy grúz lepénykenyér.

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)

Húsgombócos spagetti

 
Hozzávalók:
fél kg darált hús
2 fej vöröshagyma
1 tojás
só, bors
olaj
2 tk őrölt pirospaprika
2 dl tejföl
25 dkg spagetti tészta
A darált húsból fél fej apróra vágott vöröshagymával, tojással, sóval, borssal kisebb gombócokat készítek. A többi hagymából olajon/zsíron, pirospaprikával pörkölt (+ só, bors) szaftot főzök, esetleg egy kis kakukkfű is mehet bele. Majd beleteszem a gombócokat és 20-25 percig főzöm. Egy olajjal kikent tepsibe teszem a kifőtt tésztát, majd ráöntöm a gombócokat és a pörköltszaftot, végül meglocsolom tejföllel. Forró sütőben 10 percig sütöm. 
Sütés előtt közvetlen
Sütés előtt
Megjegyzésem:
Én a  fele mennyiséget készítettem el 2 fő részére, de így is 2x tudtunk belőle enni. Kisebb méretű tepsibe sütöttem. Ha sok lenne a leve, nem baj, sütéskor beszívja a gombóc meg a tészta és azzal csak ízletesebb lesz, illetve sütés után nem lesz száraz, úgyhogy kell az a lé! :) Reszelt sajttal a tetején sem lehet elrontani, akár sütés előtt vagy tálaláskor. Hasonló, mint a bolognai, de nekem valahogy ez jobban ízlik így. :-)

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat!

2015. január 19., hétfő

Mustáros mártásban sült csirkecomb sajttal








Hozzávalók 2 főre:
4 db csirkecomb
1 kis pohár tejföl
1 ek mustár
1 tk ételízesítő
2 gerezd fokhagyma
2-3 dkg vaj
0,5 dl olaj
10 dkg reszelt sajt
bors
Összekeverem a tejfölt, a mustárt, a borsot, a finomra reszelt fokhagymát és az olajat. A combokat belemártom ebbe a mártásba, majd tepsibe teszem egymás mellé. A maradék szószt ráöntöm. Megszórom apró kockára vágott vajdarabkákkal, alufóliával letakarom és 180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm. Ezután leveszem a fóliát, megszórom a reszelt sajttal és pirosra sütöm. Legfőképpen krumplipüré vagy sült krumpli illik hozzá, de rizzsel is tálalhatom.

Megjegyzésem:
Gyors, egyszerű hétköznapi étel. Finom ízt ad a comboknak a mustáros mártás. A combokat előtte be lehet sózni-borsozni a mártástól függetlenül, talán úgy ízletesebb, mert én kicsit hiányoltam ezt a lépést és talán emiatt is lett nekem egy kicsit sótlan.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2015. január 12., hétfő

Túrófánk sütőben

Hozzávalók:
25 dkg liszt
fél cs sütőpor
1 csipet só
50 dkg túró
2 tojás
pici cukor
A hozzávalókat összekeverem, majd enyhén vizes kézzel gombócokat formázok belőle. Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, lisztezett tepsibe teszem, kicsit lelapítva és 180 fokon megsütöm 30-40 perc alatt. Porcukorral megszórva, lekvárral vagy nutellával kínáljuk.

Megjegyzésem:
Finom, de a bő, forró olajban sült fánk az IGAZI! Más az íze az eredeti fánkhoz képest, de érdemes kipróbálni ezt a fajtát is.

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó étvágyat! :)

2015. január 11., vasárnap

Sárgaborsó krémleves

Hozzávalók (6 adaghoz):
25 dkg sárgaborsó
1 kisebb fej vöröshagyma
1 leveskocka
bors, só
Tálaláshoz:
sült bacon szelet vagy lecsókolbász
pirított zsemlekocka
A sárgaborsót legalább 2 órán keresztül áztatom hideg vízben.
A hagymát kockára vágom és felteszem főni a sárgaborsóval és leveskockával úgy, hogy a víz szintje 2 ujjnyival a borsó felett legyen. Forráskor a habját leszűröm lyukacsos merőkanállal és kis lángon főzöm tovább puhára. Nem baj, ha szétfő a borsó, mert utána leturmixolom, és ha túl sűrű lenne, még higítom vízzel. Borsozom és ha szükséges picit sózom is. Kockára vágott sült lecsókolbásszal/bacon szelettel és pirított zsemlekockával tálalom.

Megjegyzésem:
Kicsit tömény, laktató leves, de nekünk nagyon ízlett.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Csikós tokány


Hozzávalók:
70 dkg sertéslapocka
15 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 ek pirospaprika
1 kis sűrített paradicsom vagy 1 paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma

1 zöldpaprika
2 dl tejföl
1 ek petrezselyem
A szalonnát a vöröshagymával felrakom főni, kevés vizet öntök hozzá. Ha megpuhult a hagyma, hozzáadom a pirospaprikat és az összenyomott fokhagymát, összekeverem, majd a csíkokra vágott húst is belerakom. Addig párolom, amíg a hús ki nem fehéredik. Beleteszem a sűrített paradicsomot és 2-3 dl vízzel felöntöm, megsózom, majd fedő alatt párolom tovább puhára. A végefele hozzáadom a csíkokra vágott zöldpaprikát és petrezselymet. Néhány percig összefőzöm és kész is. Tejföllel összekeverve tálalom galuskával vagy tésztával.

Megjegyzésem:
Kissé lecsós pörkölt. A tejfölt belekeverhetjük a főzés végén vagy tálaláskor is. Ha nem teszünk bele tejfölt, savanyúsággal tálaljuk. Elég laktató étel.

Pontozásom 3-as skálán: 32,5

Jó étvágyat! :)

Fokhagyma krémleves

Hozzávalók (4-5 adaghoz):
4 gerezd fokhagyma
1 liter víz
1 db leveskocka
3 ek tejföl
2 ek liszt
pirított zsemlekocka
Megpucoljuk a fokhagymát, majd átnyomom fokhagymanyomón. Kevés olajon egy pillanatig párolom, majd felöntöm 1 liter vízzel. Beleteszem a leveskockát és felforralom. Sózom, bosozom, majd besűrítem a tejföl, liszt és egy kis leveslé keverékével. Hozzáöntöm a leveshez és gyorsan elkeverem benne. Ha forr, lekapcsolom és kész is. Pirított zsemlekockával tálalom.

Megjegyzésem:
Tálaláskor szórhatunk bele reszelt sajtot is. Több fokhagymával is el lehet készíteni. Aki jobban szereti a fokhagymát, nagyobb darabkákat is rakhat bele.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvagyot! :)

Csokis-túrós süti


Hozzávalók:
Tészta:
8 ek liszt
6 ek cukor
2 ek cukrozatlan kakaó
4 tojás
6 ek olaj
0,5 dl tej
0,5 dl tejföl
1 cs sütőpor
Töltelék:
50 dkg túró
12 dkg porcukor
3 cs vaníliás cukor
1 ek tejföl
Tetejére:
porcukor
A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és robotgéppel összekeverem, amíg krémessé válik. A tészta felét kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm (közepes méretű) és 10-12 percig sütöm 180 fokon, amíg az egész megdermed. Közben a túrót összekeverem a töltelék hozzávalóival. A tésztát kiveszem a sütőből és a túrós tölteléket szépen kanállal elegyengetem rajta, majd a tészta másik felét a túróra kanalazom. Visszarakom az egészet a sütőbe és 20 percig 180 fokon sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, megszórom porcukorral és lehet is szeletelni.

Megjegyzésem:
A töltelékbe rakhatunk mazsolát is. Kicsit szárazabb sütemény, de finom. A piros zománcos tepsimbe (36*20cm) sütöttem, ezért kicsit laposabb lett, jobb kisebb tepsit választani a sütéséhez.

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)

2015. január 8., csütörtök

Tejszínes-gombás csirkemáj

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 közepes vöröshagyma
20 dkg gomba
2,5 dl főzőtejszín
bors
A csirkemájat megtisztítom, a gombát leszűröm (vagy ha friss gombával készítjük, megpucoljuk és 2-4 felé vágjuk) és a hagymát megpucolom, majd kis kockákra vágom, majd olajon üvegesre dinsztelem egy serpenyőben. Hozzáadom a májat és kb. 10 percig sütöm. Ezután hozzáadom a gombát is. Addig főzöm, amíg a máj "vérzik". Végül hozzáadom a tejszínt, borsozom és sűrűsödésig főzöm tovább. Sült krumplival, tésztával vagy rizzsel is tálalhatom. Evés közben sózom.

Megjegyzésem:
Én szívvel együtt készítettem el. Finom, egyszerű, gyors étel. Aki szereti a hagymát, többet is rakhat bele, mert a májjal nagyon finom!

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)

2015. január 3., szombat

Szaftos gombóc






  
Hozzávalók:
2 nagy krumpli
1 tojás

liszt (amennyit felvesz)
2 fej vöröshagyma
olaj
2 tk pirospaprika
A krumplikat megpucolom és sós vízben megfőzöm. Leszűröm és áttöröm. Hagyom egy kicsit hűlni, majd belekeverem a tojást és a lisztet lassan adagolom hozzá, amíg gyúrható nem lesz. Igazából sós nudli tésztát készítünk. Kinyújtom ujjnyi vastagságra, majd kisebb kockákra vágom, amiből diónyi gombócokat gyúrok. Forró, sós vízben megfőzöm őket. Akkor jó, ha feljönnek a víz tetejére.
Közben a hagymát kockára vágva olajon pirítom, amíg puha nem lesz, kevés vizet is teszek hozzá, a végén pedig sóval és pirospaprikával összekeverem, majd le is veszem a tűzről. A gombócokat leszűröm és néhány percig összemelegítem a serpenyőben a paprikás hagymával. Tejföllel tálalom.

Megjegyzésem:
A férjem egyik kedvence. Egyszer anyósom főzött is, hogy megkóstoljam és nekem is nagyon ízlett. Kutattam a receptek között és meg is volt nekem, el is készítettem.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2015. január 2., péntek

Egyszerű sajtos rudak

Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg sajt
2 kk só
0,5 kk szódabikarbóna
0,5 dl tej
Tetejére:
1 tojás
10-15 dkg reszelt sajtvagy nagyszemű só vagy szezámmag
Összekeverem a hozzávalókat, ujjnyi vastagságúra kinyújtom lisztes gyúródeszkán. Megkenem a felvert tojással és megszórom reszelt sajttal/szezámmaggal/sóval. Kisebb, nem túl vastag csíkokra vágom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, majd 180 fokra előmelegített tepsiben kb. 10 perc alatt megsütöm.

Megjegyzésem:
Anya találta ezt a receptet, szilveszterre én is megsütöttem. :-) 
Nem szabad túlsütni, mert úgy száraz lesz, inkább világosabb maradjon, míg a sajt ráolvad. Frissen finom, utána elég száraz...

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó étvágyat! :)

Pikáns csirke


Hozzávalók:
0,75 kg csirke filé (comb, mell)
1 tk curry
3 dl főzőtejszín
1 kisebb vöröshagyma
só, bors
1 piros kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
Csíkokra vágom a csirkehúst, majd kevés olajon vöröshagymán párolom egy serpenyőben. Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadom a felkarikázott/csíkokra vágott paprikákat, tovább párolom, végül a tejszínt elkeverem a curry porral és hozzáadom ezt is. Addig párolom, amíg nem sűrűsödik be. Rizzsel tálalom.

Megjegyzésen:
Ez egy ázsiai étel, nagyon laktató, tömény, úgyhogy valami egyszerű leves illik hozzá. Curryből én többet raktam, mert a recept nem írt mennyiséget, és így egy kicsit tömény lett, úgyhogy elég az 1 tk!

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)