2017. december 7., csütörtök

Hamburger zsemle

Hozzávalók (8db):
0,5 kg liszt
2,5 dl tej
20 g élesztő ( vagy 1 cs szárított)
1 tojás
50 g vaj
2 ek cukor
1 tk só
Kenéshez: 1 tojás + 1 ek tej keveréke.
Tetejére (elhagyható):
Szezámmag/reszelt sajt/magvak
A tejet fellangyosítom, hozzáadom a cukrot, élesztőt és a fél kg lisztből 1 evőkanállal. Elkeverem és 10 perc alatt felfuttatom.
A vajat felolvasztom és enyhén felvettem a tojással és sóval.
A fél kg liszthez hozzáöntöm a tojásos keveréket és az élesztőset is, jól összedolgozom. Olajos tálba egy gombóccá gyúrom és letakarva 1-1,5 órát kelesztem. Lisztes felületen kilapogatom kézzel kb 1 cm vastagságú és 8 részre vágom. Gombócokat formálok belőlük és sütőpapíros tepsire helyezem őket. 50 percre letakarva pihentetem. A tojás és kevés tej keverékével lekenem, előmelegített a sütőt 190 fokra és mielőtt berakom, újra lekenem,  esetleg megszórom magvakat vagy sajttal. 15 percig sütöm.

Megjegyzésem:
Nagyon jó puha tésztája van, másnap is nagyon jól ehető, harmadnapra elfogyott 😁
Hamburgernek, hideg szendvicsnek is tökéletes!

Jó étvágyat! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése