Hozzávalók:
2 alma
1 tojás
10 dkg cukor
2 ek citromlé
15 dkg liszt
Kb.5 dkg zabpehely (elhagyható)
1 cs sütőpor
5 dkg darált dió
5 dkg vágott dió
1-1,5 dl víz vagy tej
Az almákat lereszelem (a héját is lehet). A tojást, cukrot és citromlét habosra verem. Fakanállal keverem hozzá a reszelt almát és a sütőporral és darált dióval elkevert lisztet, végül a durvára vágott diót, illetve egy kis vizet/tejet. Kivajazott őzgerinc vagy püspökkenyér formába öntöm és 190 fokon 40 perc alatt készre sütöm. Kiöntöm a formából és porcukorral hintve kínálom, miután kihűlt.
A következő mázzal is leönthetjük:
15 dkg fehér csokolàdé
3 dkg vaj
2 ek cukor
5 dkg vágott dió
1 tk vaj
A csokit és a 3 dkg vajat gőz felett megolvasztom és leöntöm, elkenem a kiöntött forma süteményen. A cukrot karamellizálom és rádobom a diódarabokat. Vajjal kikent tányéron hagyom kihűlni, majd aprítógéppel összezúzom. Megszórom vele a még meg nem dermedt csokibevonatos süteményt.
Megjegyzésem:
A tésztájába rakhatunk mazsolát, esetleg egy kis őrölt fahéjat.
Sütöttem egyszer 1 almával, illetve egyszer 2 almával. Mindkét verzió jó, 2 almával kicsit nedvesebb a tésztája sütés után, de így is, úgy is finom!
A bevonattal tetszetős, ünnepélyessé tehető. Ezt most kihagytam, csak porcukorral szórtam meg.
Jó étvágyat! 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése