2017. december 22., péntek

Zserbó golyók sütés nélkül

20 dkg darált keksz
10 dkg darált dió
20 dkg barack lekvár
2 ek cukor (elhagyható)
1-2 csepp rum vagy rum aroma (elhagyható)
Bevonáshoz :
1 ek olaj
9-10 dkg csokolàdé
A tésztához összegyúrom a darált kekszet,  diót, lekvárt és esetleg egy pici rum aromát. Falatnyi golyókat formázok. A csokit gőz felett felolvasztom 1 evőkanál olajjal. Hagyom kicsit hűlni, hogy ne legyen túl folyós, addig a golyókba fogpiszkálót szúrok. Egyesével belemártogatom az olvasztott csokiba és sütőpapírra helyezve hűvös helyen, vagy hűtőben hagyom, hogy megdermedjen rajta. A csokira szórhatunk aprított diót, színes cukorkákat is.



Megjegyzésem:
Gyorsan elkészíthetjük. A keksz és dió aránya lehet fele-fele, tehát 15-15 dkg is, úgy jobban érezni a diót és kevésbé a kekszet... Esetleg mazsolát is rakhatunk a tésztájába. Kakaós porcukorba is hempergethetjük csokimáz helyett. Mártogatás után a fogpiszkálókat kihúzhatjuk a golyókból.
Pontozásom: 3/2,5.

Kellemes sütést kívánok! 😊

2017. december 19., kedd

Tejszínes gombás csirke sárgarépás nokedlivel

Hozzávalók (3 adag):
1 egész csirkemell filé
20 dkg gomba és kukorica
Só, bors
Vöröshagyma vagy újhagyma
2 dl főzőtejszín (habtejszín)
1,5 dl tyúkleves alaplé
1 ek liszt
A csirkemellet kisebb-nagyobb darabokra vágom, sózom-borsozom. Kevés olajon egy nagy serpenyőben megpárolom a hagymát, ráhelyezem a húsdarabokat és pirulásig mindkét oldalát sütöm. Belerakom a kis darabokra vagy szeletekre vágott (vagy konzerv, vagy fagyasztott is lehet) gombát, illetve a kukoricát. Megszórom kevés liszttel, majd felöntöm a húsleves alaplével. Amikor már jól átsült a hús, beleöntöm a tejszínt és sűrűsödésig főzöm. Rizzsel, esetleg nokedlivel tálalom.

Sárgarépás nokedli:
2 nagyobb sárgarépa
Liszt
Tojás
Só (bors)
Víz
A répát akár nyersen, akár főzve kevés vízzel leturmixolom és hozzáadom a nokedli többi hozzávalójához. Ha szükséges, adok még hozzá vizet, hogy megfelelő nokedli állagú legyen. Sós, forró vízben kifőzöm a szokásos módon.

Megjegyzésem :
Finom egytálétel. Eredeti recept alapján sütőben is sütjük a húst...
Pontozásom: 3/3.

Jó étvágyat! 😊

Ír szódakenyér

Hozzávalók:
500 g liszt
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
kb 4 dl Natur joghurt
Szükség esetén egy kis tej
A liszttel keverem el a sót és a szódabikarbónát,  majd a joghurttal összegyúrom. Ha kell, egy kis vizet vagy tejet is adok hozzá. Kissé ragadós tésztát kell kapni. Jól átgyúrom és egy cipót formázok belőle. Sütőpapíros tepsire helyezem és 4 fele jó mélyen bevágom, de nem vágom el teljesen. 200 fokon 45-50 percig sütöm. Kivéve a sütőből rácsra téve hagyom kihűlni. Talán valamivel puhább lesz a héja, ha egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Megjegyzésem:
Magvakat is rakhatunk a tésztájába vagy akár a tetejére is.
Van egy érdekes mellékíze és kemény a héja, de ennek ilyennek kell lennie. Nekünk nem igazán ízlett.
Pontozásom: 3/1.

Jó étvágyat! 😊

2017. december 14., csütörtök

Leveles tészta hajtogatás nélkül

Hozzávalók (0,5-0,6kg):
30 dkg liszt
20 dkg vaj/margarin
1 csip.só
1 ek ecet
6 ek meleg víz
A lisztet elmorzsolom a kis kockákra vágott vajjal, majd a többi hozzávalóval összegyúrom egy gombóccá. Folpackba vagy zacskóba csomagolva minimum 12 órára hűtőbe teszem, utána kinyújtható és többféle süteményhez felhasználókat. Pl. Krémes, csavart baconös tekercs, sajtos baconös csónak, sajtos rúd, pogácsa, kakaós csiga, ízes levél stb.
Sajtos baconös csavarthoz :
Bacon
Reszelt sajt
Ketchup
A tésztát kinyújtom, megkenem ketchuppal,  ráhelyezem a bacon. Két bacon között elvágom és a csíkokat megcsavarom és úgy helyezem sütőpapíros tepsire. Tojással megkenem és megszórom reszelt sajttal, de sajtot a baconre is rakhatunk,  mielőtt megcsavarjuk. 190 fokon 15 perc alatt megsütöm.

Sajtos baconös csónak
Hozzávalók u.az, mint a csavartnál.
A gombóc tésztát elvágom 4 felé (25-30 dkg tészta) és kis gombócot formálok belőlük, majd ovális alakúra kinyújtom. Megkenem ketchuppal, ráhelyezek egy bacont és jól megszórom reszelt sajttal. 2 vagy 4 helyen összecsípem és sütőpapíros tepsiben 190 fokon megsütöm kb 15 perc alatt.


Megjegyzésem:
Ez a recept nagyszerű, gyorsan összegyúrjuk, nem sok tennivaló van vele, lefagyasztható (kiolvasztod kb. 8-10 óra), de a hűtőben is eláll néhány napig és onnan azonnal felhasználható. Könnyen nyújtható, jó vele dolgozni.
Sós és édes péksüteményekhez is egyaránt megfelelő.
Értékelésem: 3/3.

Jó sütést! 😊

2017. december 13., szerda

Mézes csirkecombok

Hozzávalók :
1 kg csirkecomb
2 ek méz
1 dl ketchup
2 dl húsleves alaplé
Só, bors
Margarin/vaj a tepsi kikenéséhez
A combokat bedörzsölöm kevés sóval. A tepsit kivajazom és belerakom a húst. Aláöntöm a langyos húsleves alaplét. Egy kis tálba összekeverem a szószhoz valókat: ketyhup,  méz, bors és egy kis só. Ezzel kenem be a combokat. Lefedem alufóliával és 180 fokon 30 percig sütöm, majd fólia nélkül pirulásig. Időnként meglocsolom az alatta lévő szósszal.
Rizzsel tálalom.

Megjegyzésem:
Bevallom, amikor rátaláltam erre a receptre, úgy gondoltam, hogy ez egy ketchupos-mézes mázzal bevont sült csirkecomb recept. De nem az! Inkább párolt csirkecomb ketchupos-mézes szósszal, vagy mint egy tepsiben főtt pörkölt. Nekem kissé "édeshús".
Értékelésem: 3/1.

Jó étvágyat! 😊

Kukorica-krémleves

Hozzávalók (4 adag):
25 dkg morzsolt csemegekukorica
1 ek étolaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 púpos ek tejföl

Bors
Ételízesítő
Curry
(Erős Pista)
1 liter víz
A hagymát és fokhagymát felaprítom és kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a kukoricát és a fűszereket,  majd felöntöm 1 liter vízzel. KB 10 percig főzöm. Amikor puha a kukorica,  hozzáadom a tejfölt és botmixerrel turmixolom. Ha szükséges, higítok rajta, újra felforralom és kész is van.
Levesgyönggyel vagy pirított kenyérrel, esetleg reszelt sajttal tálalom.

Megjegyzésem :
Ez egy kissé különleges receptnek mondható, nekem sem a kedvencem, de néha jól esik 1 tányérral. :)
Értékelés: 3/2

Jó étvágyat! 😊

2017. december 12., kedd

Mese keksz

Hozzávalók (55 db, 4-5 cm-es kiszúrókkal):
8 ek liszt
3 ek porcukor
2 ek méz
1 tojássárgája
1 csip.só
1 tk vanília kivonat
Fűszerek: 3 tk mézeskalács fűszerkeverék vagy
2 tk ő.fahéj
1 tk ő.gyömbér/ő.szegfűszeg
Fél tk szerecsendió/Kardamom
Aljára: 8-10 dkg tej/étcsoki
A tészta hozzávalóit összegyúrom és folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap lisztezett deszkán kinyújtom 3-4 cm vastagságra és sütipecséttel kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire helyezem és 8 perc alatt 200 fokon kisütöm.
Ha kihűlt, vízgő felett olvasztott csokiba mártom az alját (vagy ecsettel kenem be) és hűtőbe rakva hagyom dermedni.
Megjegyzésem:
Sütéshez, amikor keveszem a tepsiből,  még puha, de ahogy hűl, megkeményedik, mint az igazi keksz. Egyszerűen elkészíthető és a 8 perc sütés elegendő, de amikor a szélei kezdenek jobban barnulni, vegyük is ki.
Zárt dobozban tárolva sokáig eláll.

Jó étvágyat! 😊

2017. december 11., hétfő

Almás-mustáros sertéshús

Hozzávalók (4 adag):
Fél kg sertéscomb (vagy 4 szelet tarja)
1 alma reszelve

Ő.gyömbér
1 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
Citromlé
A húst felkockázom,  megsózom, fűszerezem gyömbérrel és kevés olajon 15-20 percig párolom.
Az almát lereszelem és 1 kupak citromlevet öntök rá. Hozzákeverem az összeaprított fokhagymát és az 1 evőkanál mustárt. Ezt a keveréket hozzáadom a húshoz és többszöri kevergetés mellett 30 percig párolom. Szükség szerint kevés vízzel pótolom az elfőtt levet - nekem nem kellett, mert a tarja elég zsírt, nedvet engedett.
Mézzel csurgatott párolt rizzsel tálalom, vagy petrezselymes burgonyával.

Megjegyzésem :
Nem nagyon szeretem a gyümölcsös húsokat, de ez egy finom és egyszerű egytálétel! Könnyen és gyorsan elkészíthető és kiváló ebéd télen.
Értékelés: 3/3

Jó étvágyat! 😊

2017. december 8., péntek

Vaníliafelfújt

3,5 dl vaníliás tej (vagy tej + vanília aroma)
5 dkg vaj
5 dkg búzadara
1 cs vaníliáscukor
5 dkg cukor
2 tojás
1 csip.só
Tálaláskor: porcukor, lekvár, kakaópor, fahéj vagy öntet (recept lejjebb)
A tejet felmelegítem,  benne a vajat, cukrokat és elolvasztom a vajat is. Sűrű tejbegrízt kapunk. Hagyom langyosra hűlni. A tojásokat kettéválasztom,  a sárgákat belekeverem a tejbegrízbe, a fehérjét 1 csip.sóval kemény habbá verem és óvatosan ezt is beleforgatom. KB 18 cm átmérőjű kivajazott és lisztezett formába (torta vagy jénai) öntöm és 180 fokon 45 perc alatt készre sütöm. Öntettel vagy csak porcukorral tálalom kisvillával vagy kiskanállal.
Öntet:
Fél kg magozott cseresznye
3 dl fehér bor vagy víz
20 dkg cukor
Fél rúd vanília
Citromlét
A cseresznyére ráöntöm a fehér bort/ vizet, hozzáadom a cukrot,  vaníliát, citromhéjat és megfőzöm, végül szitán áttöröm. Jól lehűtve szószként öntöm a felfújtra.

Megjegyzésem :
Az öntetet nem készítettem el, de szinte bármilyen gyümölccsel lehetséges: meggy, barack, szilva...
Finom, könnyű kis desszert. Alpro vaníliás rizstejből főztem+sütöttem.
Hidegen és melegen is fogyasztható, de szerintem melegen finomabb! 😉
Pontozásom: 3-ból 3.

Jó étvágyat!

2017. december 7., csütörtök

Almás-diós őzgerinc

Hozzávalók:
2 alma
1 tojás
10 dkg cukor
2 ek citromlé
15 dkg liszt
Kb.5 dkg zabpehely (elhagyható)
1 cs sütőpor
5 dkg darált dió
5 dkg vágott dió
1-1,5 dl víz vagy tej
Az almákat lereszelem (a héját is lehet). A tojást, cukrot és citromlét habosra verem. Fakanállal keverem hozzá a reszelt almát és a sütőporral és darált dióval elkevert lisztet, végül a durvára vágott diót, illetve egy kis vizet/tejet. Kivajazott őzgerinc vagy püspökkenyér formába öntöm és 190 fokon 40 perc alatt készre sütöm.  Kiöntöm a formából és porcukorral hintve kínálom, miután kihűlt.

A következő mázzal  is leönthetjük:
15 dkg fehér csokolàdé
3 dkg vaj
2 ek cukor
5 dkg vágott dió
1 tk vaj
A csokit és a 3 dkg vajat gőz felett megolvasztom és leöntöm, elkenem a kiöntött forma süteményen. A cukrot karamellizálom és rádobom a diódarabokat. Vajjal kikent tányéron hagyom kihűlni, majd aprítógéppel összezúzom. Megszórom vele a még meg nem dermedt csokibevonatos süteményt.

Megjegyzésem:
A tésztájába rakhatunk mazsolát, esetleg egy kis őrölt fahéjat.
Sütöttem egyszer 1 almával, illetve egyszer 2 almával. Mindkét verzió jó, 2 almával kicsit nedvesebb a tésztája sütés után, de így is, úgy is finom!
A bevonattal tetszetős, ünnepélyessé tehető. Ezt most kihagytam, csak porcukorral szórtam meg.

Jó étvágyat! 😊

Hamburger zsemle

Hozzávalók (8db):
0,5 kg liszt
2,5 dl tej
20 g élesztő ( vagy 1 cs szárított)
1 tojás
50 g vaj
2 ek cukor
1 tk só
Kenéshez: 1 tojás + 1 ek tej keveréke.
Tetejére (elhagyható):
Szezámmag/reszelt sajt/magvak
A tejet fellangyosítom, hozzáadom a cukrot, élesztőt és a fél kg lisztből 1 evőkanállal. Elkeverem és 10 perc alatt felfuttatom.
A vajat felolvasztom és enyhén felvettem a tojással és sóval.
A fél kg liszthez hozzáöntöm a tojásos keveréket és az élesztőset is, jól összedolgozom. Olajos tálba egy gombóccá gyúrom és letakarva 1-1,5 órát kelesztem. Lisztes felületen kilapogatom kézzel kb 1 cm vastagságú és 8 részre vágom. Gombócokat formálok belőlük és sütőpapíros tepsire helyezem őket. 50 percre letakarva pihentetem. A tojás és kevés tej keverékével lekenem, előmelegített a sütőt 190 fokra és mielőtt berakom, újra lekenem,  esetleg megszórom magvakat vagy sajttal. 15 percig sütöm.

Megjegyzésem:
Nagyon jó puha tésztája van, másnap is nagyon jól ehető, harmadnapra elfogyott 😁
Hamburgernek, hideg szendvicsnek is tökéletes!

Jó étvágyat! 😊