2019. február 22., péntek

Mustáros-fokhagymás mártásban sült csirkecomb

Régi receptek között kutatva, átalakítva, ez lett belőle egyik hétvégén ebédre. Finom, szaftos csirkecombok! Mert én így szeretem :)
Hozzávalók (4 adag):
1,5 kg csirkecomb
1 ek mustár
ételízeső, bors
3 gerezd fokhagyma
2-3 féle zöld fűszer: majoranna, bazsalikom, oregánó, petrezselyem...
étolaj

3*4 dl tej
kb. 2 ek liszt
A csirkecombokat befűszerezem (ételízesítő+bors) és olajozom. Tepsibe helyezem és a reszelt vagy zúzott fokhagymával bekenem.
A langyos tejet  csomómentesre keverem a liszttel, sóval, mustárral és ráöntöm a csirkecombokra. Zöld fűszerekkel megszórom. Előmelegített sütőben 180 fokon fóliával lefedve 30-40 percig sütöm, majd 10 percig fólia nélkül. (alul-felül sütés, hőlégkeveréses fokozat)
Párolt zöldségekkel és rizzsel tálalom.
Megjegyzésem:
A széle egy kicsit jobban megsül a szósznak, de nem gond.
Szórhatunk a tetejére reszelt sajtot is. Jó szaftos csirkecombok lesznek belőle és finom, ízletes.
Értékelésem: kiváló, 3/3.

Jó étvágyat! :)

Kövess a közösségi oldalakon is!

2019. február 17., vasárnap

Szívecskés kevert piskóta

Nálunk Valentin napra mindig kell valami szívecskés süti, édesség. Ezt a piskótás sütit már régen kinéztem, igazából bármilyen formával elkészíthető a szíven kívül csillag, állatfigura stb... És persze nem csak Valentin napra jó ez! A kevert almás pite tésztáját használtam fel hozzá, csak az arányokon kicsit változtattam.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs sütőpor
15 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
2 dl víz
4 tojás
20 dkg cukor
1 cs van.cukor
1 csipet só
A lisztet és a sütőport elkeverem, majd a többi hozzávalóval egyneművé keverem ki robotgéppel.
Az egyharmadába teszek kakaóport és egy kisebb kivajazott tepsibe öntve 20 perc alatt 180 fokon alul-felül, légkeveréses sütőben készre sütöm.
Ha kész, hagyom kihűlni a formában, vagy kiöntve, majd kiszúrom a formával. Az őzgerinc vagy hasonló formát kivajazok, lisztezek és beleöntöm kb. a fele tésztát. A kiszúrt csokis formákat fejjel lefele, állítva, szorosan egymáshoz illesztve belehelyezem, majd az egészre ráöntöm a maradék keveréket.
Sütőbe rakom, 180 fokon, alul-felül-légkeveréses üzemmódban 30 percig sütöm. (tűpróba)



Készíthetünk hozzá gyümölcsöntetet:
fél kg gyümölcs
10 dkg cukor
Ezzel csak annyi a teendő, hogy a cukrot és gyümölcsöt felforralom és villával vagy krumplinyomóval nagyjából összenyomkodom. Melegen öntöm a sütemény tetejére, de ne áztassuk el! (Ez most nekem elmaradt...)

Megjegyzésem:
A piskótához a tojásfehérjét jobb, ha külön habbá verjük egy csipet sóval és úgy keverjük hozzá a masszához óvatosan. Így könnyebb lesz a tésztája.
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! Boldog Valentin napot! :)

Kövess a közösségi oldalakon is!

2019. február 14., csütörtök

Wellington sertésszűz (dupla hússal)

Karácsony Szentestéjére készítettem ezt a nem mindennapi, híres Wellingtont. Bár dupla húsos lett, se így is elsőre egész jól sikerült ;)
Hozzávalók (2db):
800 g sertésszűz
só, bors
2 ek mustár (+ 1 kk torma - elhagyható)
1 konzerv csiperkegomba
kakukkfű
1 fej vöröshagyma
2 marék dió
20 dkg szeletelt bacon
1 csomag leveles tészta
1 tojás
A sertésszűze(ke)t letisztítom, sózom-borsozom, majd félreteszem, amíg a többi hozzávalót előkészítem. A hagymát és a gombár aprítógépbe darabolom. A diót is külön.
Egy serpenyőbe kevés olajat forróra hevítek és a húsokat egyesével belerakom, körbeforgatom kb. 2 percig, hogy mindenhol kapjon egy külső kérget. Kiveszem, megkenem mustárral (+tormával) és félreteszem, majd a másikkal is ugyanezt teszem. A serpenyőt kitörlöm és belerakom a diót 1 percre megpirítani. Beleöntöm az aprított hagymát-gombát, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezem. Addig párolom, amíg a gomba a víztartalmának jelentős részét elveszíti. Formázható, sűrű pépet kapok.
Összeállítom a húst. A hús méretétől függően kb. fél méteres folpackot tépek és egymást fedve egymás mellé helyezem a bacont. Megkenem vékonyan a hagymás-gombás-diós keverékkel, kicsit le is nyomkodom. Erre helyezem a bélszínt és a folpack segítségével jó szorosan feltekerem, hogy minden irányban be legyen csomagolva. (Én elég vékonynak véltem a húst, ezért duplán raktam bele, de bőven elég lett volna az egy, mert sütés után már elég vaskosnak tűnt, és persze 1 hússal a szeletelés is könnyebb, de duplán is jó!)   A roládo(ka)t berakom a fagyasztóba 10-20 percre.
Újabb folpack réteget készítünk az asztalra, majd kinyújtom a leveles tésztát, ráhelyezem a folpackra és a kibontott roládokat egyesével feltekerem vele, ahogy az előbb a húsnál is, jó szorosan. A végeket jól összecsípem, a folpackot leszedem róla. Ha marad egy kis leveles tészta, kiszúrhatunk valamilyen formát és ráhelyezhetjük a tetejére. Felvert tojással az egészet jól bekenem és 35-40 perc alatt 200 fokon (alul-felül sütés, légkeveréses) készre sütöm. Amikor kiveszem, 10-15 percig pihentetem, aztán lehet szeletelni, tálalni. Kiváló köret hozzá a vajas krumplipüré, esetleg párolt zöldségek.



Megjegyzésem:
Nagyszerű étel, érdemes volt ennyit készülni vele. :)
Az igazi Wellington szarvasgombával készül, ha van lehetőség, érdemes frissen beszerezni azt hozzá. A sima mustár helyett dijoni mustár is még jobb ízt ad neki. Ha nem csak Wellingtont készítünk, akkor húsnak az egyforma vastagságú részét érdemes ehhez felhasználni, a vékonyodó részt pedig más ételként elkészíteni.
Értékelésem: kiváló (3/3).

Jó étvágyat! :)

Kövess a közösségi oldalakon is!

2019. február 11., hétfő

Batyus csirke/pulyka

El kezdtem szanálni a régen kinyomtatott receptjeimet. Ez megtetszett, így el is készítettem. Hasonlót már sütöttem, bár annak a tésztáját is én gyúrtam... Ez most gyorsabb, bolti leveles tésztából készült.
Hozzávalók (6-8 batyuhoz):
2 lila- vagy vöröshagyma
gomba/kukorica/répa...
60 dkg pulykacsomb filé, csirkemell (de lehet darált hús is)
kevés olaj
fűszerek ízlés szerint: só, bors, majoranna, bazsalikom, oregánó, kakukkfű
1 csomag leveles tészta
1 tojás a kenéshez
Kevés olajon megpirítom a szeletekre vágott hagymát, majd a gombát/kukoricát is beleforgatom néhány percre. A húst kockára vágom, befűszerezem és szintén kevés olajon megpárolom.
A leveles tésztát kinyújtom vékonyra, nagy tenyérnyi kockákra vágom. Ezekre halmozom a hagymás zöldségeket és a húst, majd a csücsköket összecsípem. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket és tojással megkenem. Ilyenkor még ezzel rá lehet segíteni, hogy ne nyíljon szét. 200 fokon alsó-felső sütésen 30 perc alatt készre sütöm. Majonézes krumplisalátával tálalom. (de bármilyen körettel, salátával is jó)
Megjegyzésem:
A töltelékbe rakhatunk tejfölt, vagy valamilyen szószt is. Csak vigyázzunk, a tésztát ne áztassuk el nagyon!!!
A batyukat jól csíptessük össze a széleknél, ne nyíljon szét. Tetejére (de a belsejébe is) szórhatunk reszelt sajtot.
Értékelésem: jó 3/3

Jó étvágyat! ;)

2019. február 4., hétfő

Finom kenyér

Néha otthon is sütök kenyeret. Próbálkoztam már többel is, de ez most számunkra tuti recept! Eddigi kenyereim túlságosan tömények voltak belül, bár azok is jók voltak azért! :) Talán a sütőpor segített most az állagán, de lehet, hogy a sütő aljában lévő víz is, mindenesetre ezt most nagyon merem ajánlani kipróbálásra! ;) És persze finom is! :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
fél ek. só
1 kk. sütőpor (elhagyható)
60 ml olaj
1 tk cukor
1 dl langyos tej
3 dkg élesztő
2 dl langyos víz
A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt, majd kb. 10 perc alatt felfuttatom langyos helyen, letakarva. (közben nézzünk rá néha, mert nem biztos, hogy kell a 10 perc!) Egy nagyobb mérőedénybe belemérem a lisztet, sót és a sütőport, majd elkeverem. A felfutott élesztőt és a langyos vizet beleöntöm a lisztes keverékbe és fakanállal vagy dagasztógéppel jól elkeverem, amíg elválik a tészta az edény falától. Letakarva meleg helyen 45-50 percig kelesztem, majd kicsit átgyúrom és sütőpapírral bélelt formába teszem. Ezt is letakarom és 20 percig pihentetem. 200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 40-45 percig sütöm. Ezután megkenem vagy lespriccelem vízzel és 170 fokra levéve a sütőt, visszarakom még 20-25 percre. Vegyük ki a formából rácsra vagy deszkára, esetleg konyharuhára és hagyjuk langyosra hűlni (15-20 percig). Ezután szeletelhetjük is.

Megjegyzésem:
A teteje kicsit jobban megsül, de nem ég oda!
A sütő aljába egy kisebb hőálló tálba rakjunk vizet, amíg sütjük a kenyeret! Ettől jobb lesz az állaga is... Frissen szeletelve a teteje kicsit ropogósabb, de belül most nem lett olyan tömény, mint a Gyors házikenyér receptnél vagy a Dagasztás nélküli házikenyér receptnél. Omlósabb a belseje, de a külseje is finomabb.
Ha kihűlt, mindenképpen zacskóban tároljuk, egy éjszaka után a külseje is megpuhult!
Értékelésem: kiváló 3/3. ;-)

Jó étvágyat!