2016. március 17., csütörtök

Dagasztás nélküli házikenyér

Hozzávalók (kb. 0,5 kg-os):
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 tk só
3 dl langyos víz
A vizet egy tálban elkeverem az élesztővel. Beleteszem a lisztet és a sót. Fakanállal összekeverem egyneművé, majd egy gombóccá gyúrom. Belerakom az egészet egy zacskóba és vissza az edénybe, végül letakarom. Kb. 9-12 órát hagyom állni (reggel összekeverem, este megsütöm, vagy este keverem be és reggel sütöm).
Lisztezett deszkára öntöm és félbehajtogatva kenyér alakúvá formálom. Kevés liszttel meghintem és letakarva egy konyharuhával fél órát hagyom még kelni.
Ez idő alatt előmelegítem 200 fokra a sütőt. Egy jénait (vagy olyan edényt, aminek van teteje, pl. kacsasütő, fazék) kibélelek sütőpapírral. Az alsó, sütőpapíros jénait be is rakom melegedni a sütőbe. Fél óra elteltével belerakom a kenyeret, rárakom a jénai tetejét és 40 percig sütöm. 
Ha nem pirult még meg eléggé a teteje, akkor 5-10 percig fedő nélkül is bent hagyom a sütőben.
Ezután kiveszem, egy rácsra vagy deszkára vagy tiszta konyharuhára teszem és vékonyan meg kenem a tetejét kevés vízzel egy ecset segítségével. Picit hagyom, hogy beszívja és ha már kéz-melegre hűlt, lehet is szeletelni.




Megjegyzésem:
Lisztből bármilyen lisztet használhatunk: teljes kiőrlésű, finomliszt stb. 
Magvakat is rakhatunk a tésztájába vagy/és a tetejére.
Én a tetejét sütés előtt picit bevágtam. Megrepedt sütés közben, de nagyon jó ízű kenyér lett belőle. Még hidegen is finom! A héja kellemesen ropogós :) 
Alig maradt belőle (pedig csak ketten ettük...).

Pontozásom 3-as skálán: 3.
Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése