Hozzávalók:
50 dkg liszt
fél ek. só
1 kk. sütőpor (elhagyható)
60 ml olaj
1 tk cukor
1 dl langyos tej
3 dkg élesztő
2 dl langyos víz
A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt, majd kb. 10 perc alatt felfuttatom langyos helyen, letakarva. (közben nézzünk rá néha, mert nem biztos, hogy kell a 10 perc!) Egy nagyobb mérőedénybe belemérem a lisztet, sót és a sütőport, majd elkeverem. A felfutott élesztőt és a langyos vizet beleöntöm a lisztes keverékbe és fakanállal vagy dagasztógéppel jól elkeverem, amíg elválik a tészta az edény falától. Letakarva meleg helyen 45-50 percig kelesztem, majd kicsit átgyúrom és sütőpapírral bélelt formába teszem. Ezt is letakarom és 20 percig pihentetem. 200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 40-45 percig sütöm. Ezután megkenem vagy lespriccelem vízzel és 170 fokra levéve a sütőt, visszarakom még 20-25 percre. Vegyük ki a formából rácsra vagy deszkára, esetleg konyharuhára és hagyjuk langyosra hűlni (15-20 percig). Ezután szeletelhetjük is.
Megjegyzésem:
A teteje kicsit jobban megsül, de nem ég oda!
A sütő aljába egy kisebb hőálló tálba rakjunk vizet, amíg sütjük a kenyeret! Ettől jobb lesz az állaga is... Frissen szeletelve a teteje kicsit ropogósabb, de belül most nem lett olyan tömény, mint a Gyors házikenyér receptnél vagy a Dagasztás nélküli házikenyér receptnél. Omlósabb a belseje, de a külseje is finomabb.
Ha kihűlt, mindenképpen zacskóban tároljuk, egy éjszaka után a külseje is megpuhult!
Értékelésem: kiváló 3/3. ;-)
Jó étvágyat!
Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek #katereceptesblogja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése