2019. február 4., hétfő

Finom kenyér

Néha otthon is sütök kenyeret. Próbálkoztam már többel is, de ez most számunkra tuti recept! Eddigi kenyereim túlságosan tömények voltak belül, bár azok is jók voltak azért! :) Talán a sütőpor segített most az állagán, de lehet, hogy a sütő aljában lévő víz is, mindenesetre ezt most nagyon merem ajánlani kipróbálásra! ;) És persze finom is! :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
fél ek. só
1 kk. sütőpor (elhagyható)
60 ml olaj
1 tk cukor
1 dl langyos tej
3 dkg élesztő
2 dl langyos víz
A langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt, majd kb. 10 perc alatt felfuttatom langyos helyen, letakarva. (közben nézzünk rá néha, mert nem biztos, hogy kell a 10 perc!) Egy nagyobb mérőedénybe belemérem a lisztet, sót és a sütőport, majd elkeverem. A felfutott élesztőt és a langyos vizet beleöntöm a lisztes keverékbe és fakanállal vagy dagasztógéppel jól elkeverem, amíg elválik a tészta az edény falától. Letakarva meleg helyen 45-50 percig kelesztem, majd kicsit átgyúrom és sütőpapírral bélelt formába teszem. Ezt is letakarom és 20 percig pihentetem. 200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 40-45 percig sütöm. Ezután megkenem vagy lespriccelem vízzel és 170 fokra levéve a sütőt, visszarakom még 20-25 percre. Vegyük ki a formából rácsra vagy deszkára, esetleg konyharuhára és hagyjuk langyosra hűlni (15-20 percig). Ezután szeletelhetjük is.

Megjegyzésem:
A teteje kicsit jobban megsül, de nem ég oda!
A sütő aljába egy kisebb hőálló tálba rakjunk vizet, amíg sütjük a kenyeret! Ettől jobb lesz az állaga is... Frissen szeletelve a teteje kicsit ropogósabb, de belül most nem lett olyan tömény, mint a Gyors házikenyér receptnél vagy a Dagasztás nélküli házikenyér receptnél. Omlósabb a belseje, de a külseje is finomabb.
Ha kihűlt, mindenképpen zacskóban tároljuk, egy éjszaka után a külseje is megpuhult!
Értékelésem: kiváló 3/3. ;-)

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése