2014. február 22., szombat

Vajas tésztában sült csirke




Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál 10%-os ecet
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojás
A raguhoz:
  • 40 dkg csirkemell
  • 1 fej hagyma
  • 5 db közepes paradicsom vagy kb. 2dl paradicsomlé
  • 2 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 csipet ételízestő
A mártáshoz:
  • 1 fej lilahagyma
  • 5 db közepes paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 csipet ételízesítő

A tésztához egy keverőtálba kimérem a lisztet, hozzárakom a sót, az ecetet, a mikróban felolvasztott vajat, és robotgéppel keverem. A vizet apránként adom hozzá, ami a liszttől függ, hogy mennyit vesz fel. Ha kikevertem, hűtőbe rakom pihenni addig, amíg a ragut elkészítem.

A csirkemellet apró kockára vágom, a vöröshagymát is felkockázom, a paradicsomot negyedekre vágom. Kevés olajon megpirítom a hagymát, majd a csirkemellet hozzáadom, megpirítom és pici vizet adok hozzá, fűszerezem. Félkészre párolom, majd hozzáadom a tejszínt és a negyed paradicsomokat, amiket a fakanállal szétnyomkodok. Felforralom és félreteszem.


A tésztát kinyújtom és 10 cm-es korongokat szaggatok belőle. A ragut a korong közepére púpozom, a tésztát összehajtom. Kivajazott és lisztezett tepsibe egymás mellé helyezem őket. Felvert tojással megkenem a tésztát és 170 fokos sütőben aranybarnára sütöm (kb. 20 perc).


Ezalatt a mártáshoz finomra vágom a lilahagymát, majd a megmaradt ragulevével és a paradicsommal, amit szintén negyedekre vágtam összepirítom, majd fűszerezem, hozzáöntöm a paradicsomlét és a tejszínt. Ha összerottyant, turmixgépbe teszem és pürésítem. Utána vissza a serpenyőbe és megfelelő sűrűségűre hígítom tejszínnel. A csirkés tésztabatyukkal tálalom.



Megjegyzésem:

Kicsit hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnhet elsőre, de nem az! 
A tészta miatt egyéb köret sem kell hozzá. 

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése