2019. február 14., csütörtök

Wellington sertésszűz (dupla hússal)

Karácsony Szentestéjére készítettem ezt a nem mindennapi, híres Wellingtont. Bár dupla húsos lett, se így is elsőre egész jól sikerült ;)
Hozzávalók (2db):
800 g sertésszűz
só, bors
2 ek mustár (+ 1 kk torma - elhagyható)
1 konzerv csiperkegomba
kakukkfű
1 fej vöröshagyma
2 marék dió
20 dkg szeletelt bacon
1 csomag leveles tészta
1 tojás
A sertésszűze(ke)t letisztítom, sózom-borsozom, majd félreteszem, amíg a többi hozzávalót előkészítem. A hagymát és a gombár aprítógépbe darabolom. A diót is külön.
Egy serpenyőbe kevés olajat forróra hevítek és a húsokat egyesével belerakom, körbeforgatom kb. 2 percig, hogy mindenhol kapjon egy külső kérget. Kiveszem, megkenem mustárral (+tormával) és félreteszem, majd a másikkal is ugyanezt teszem. A serpenyőt kitörlöm és belerakom a diót 1 percre megpirítani. Beleöntöm az aprított hagymát-gombát, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezem. Addig párolom, amíg a gomba a víztartalmának jelentős részét elveszíti. Formázható, sűrű pépet kapok.
Összeállítom a húst. A hús méretétől függően kb. fél méteres folpackot tépek és egymást fedve egymás mellé helyezem a bacont. Megkenem vékonyan a hagymás-gombás-diós keverékkel, kicsit le is nyomkodom. Erre helyezem a bélszínt és a folpack segítségével jó szorosan feltekerem, hogy minden irányban be legyen csomagolva. (Én elég vékonynak véltem a húst, ezért duplán raktam bele, de bőven elég lett volna az egy, mert sütés után már elég vaskosnak tűnt, és persze 1 hússal a szeletelés is könnyebb, de duplán is jó!)   A roládo(ka)t berakom a fagyasztóba 10-20 percre.
Újabb folpack réteget készítünk az asztalra, majd kinyújtom a leveles tésztát, ráhelyezem a folpackra és a kibontott roládokat egyesével feltekerem vele, ahogy az előbb a húsnál is, jó szorosan. A végeket jól összecsípem, a folpackot leszedem róla. Ha marad egy kis leveles tészta, kiszúrhatunk valamilyen formát és ráhelyezhetjük a tetejére. Felvert tojással az egészet jól bekenem és 35-40 perc alatt 200 fokon (alul-felül sütés, légkeveréses) készre sütöm. Amikor kiveszem, 10-15 percig pihentetem, aztán lehet szeletelni, tálalni. Kiváló köret hozzá a vajas krumplipüré, esetleg párolt zöldségek.



Megjegyzésem:
Nagyszerű étel, érdemes volt ennyit készülni vele. :)
Az igazi Wellington szarvasgombával készül, ha van lehetőség, érdemes frissen beszerezni azt hozzá. A sima mustár helyett dijoni mustár is még jobb ízt ad neki. Ha nem csak Wellingtont készítünk, akkor húsnak az egyforma vastagságú részét érdemes ehhez felhasználni, a vékonyodó részt pedig más ételként elkészíteni.
Értékelésem: kiváló (3/3).

Jó étvágyat! :)

Kövess a közösségi oldalakon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése