2018. április 4., szerda

Tojásos tepsis fasírt egyben sütve

Mivel Húsvétról maradtak főtt tojások, egy olyan recept után kutattam, amihez fel tudom őket használni, és persze két kisgyerek mellett is könnyedén el tudok készíteni. A végeredmény nagyon finom lett! ;)
Hozzávalók:
60-70 dkg darált hús
4 db főtt tojás (lehet 5-6 db is)
2 db nyers tojás
1 db zsemle
Fűszerek ízlés szerint:
só, bors, ő. pirospaprika, majoranna
pici ételízesítő
kevés olaj
tetejére: 10 dkg reszelt sajt
A megpucolt főtt tojásokat kis kockákra vágom (vagy le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn), a zsemlét beáztatom vízbe. A darált húst, a fűszereket, a nyers tojásokat elkeverem, a zsemlét kifacsarom és a főtt tojásokkal együtt összekeverem alaposan a darált húsos masszával.
Kiolajozok egy forma edényt vagy jénait (őzgerinc vagy tortaforma is lehet) és elegyengetem benne a darált húst. Tetejét megkenem kevés olajjal. 25 percig fólia alatt sütöm 170 fokon, hőlégkeveréses fokozaton, majd 10-15 percig fólia nélkül. Végül kiöntöm egy nagy tepsire (sütő tepsijére) és ekkor szórom meg a reszelt sajttal (amit én sajnos véletlen lefelejtettem!), így is sütöm még 5-10 percet, amíg szépen rásül a sajt.
Sütés után pihentessük kb. 5 percet, majd szeletelve tálaljuk bármilyen gabonás, rizses, krumplis körettel.


Megjegyzésem:
Bár a sajt lemaradt, de így is nagyon ízletes lett. Egyszerű, gyorsan elkészíthetjük. És főleg ilyenkor, Húsvét után, amikor van otthon főtt tojás, nagyszerű főétel!
Egészséges tipp:
Lehet variálni, hogy csökkentjük a hús mennyiségét pl. 10 dkg-mal és annyi reszelt vagy aprított zöldséggel pótoljuk (sárgarépa, fehérrépa, burgonya, cukkini, hagymák stb.). Persze ennek függvényében változhat a zsemle mennyisége is, amit akár zsemlemorzsával is helyettesíthetünk.
Értékelésem:
kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése