Mivel Húsvétról maradtak főtt tojások, egy olyan recept után kutattam, amihez fel tudom őket használni, és persze két kisgyerek mellett is könnyedén el tudok készíteni. A végeredmény nagyon finom lett! ;)
Hozzávalók:60-70 dkg darált hús
4 db főtt tojás (lehet 5-6 db is)
2 db nyers tojás
1 db zsemle
Fűszerek ízlés szerint:
só, bors, ő. pirospaprika, majoranna
pici ételízesítő
kevés olaj
tetejére: 10 dkg reszelt sajt
A megpucolt főtt tojásokat kis kockákra vágom (vagy le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn), a zsemlét beáztatom vízbe. A darált húst, a fűszereket, a nyers tojásokat elkeverem, a zsemlét kifacsarom és a főtt tojásokkal együtt összekeverem alaposan a darált húsos masszával.
Kiolajozok egy forma edényt vagy jénait (őzgerinc vagy tortaforma is lehet) és elegyengetem benne a darált húst. Tetejét megkenem kevés olajjal. 25 percig fólia alatt sütöm 170 fokon, hőlégkeveréses fokozaton, majd 10-15 percig fólia nélkül. Végül kiöntöm egy nagy tepsire (sütő tepsijére) és ekkor szórom meg a reszelt sajttal (amit én sajnos véletlen lefelejtettem!), így is sütöm még 5-10 percet, amíg szépen rásül a sajt.
Sütés után pihentessük kb. 5 percet, majd szeletelve tálaljuk bármilyen gabonás, rizses, krumplis körettel.
Megjegyzésem:
Bár a sajt lemaradt, de így is nagyon ízletes lett. Egyszerű, gyorsan elkészíthetjük. És főleg ilyenkor, Húsvét után, amikor van otthon főtt tojás, nagyszerű főétel!
Egészséges tipp:
Lehet variálni, hogy csökkentjük a hús mennyiségét pl. 10 dkg-mal és annyi reszelt vagy aprított zöldséggel pótoljuk (sárgarépa, fehérrépa, burgonya, cukkini, hagymák stb.). Persze ennek függvényében változhat a zsemle mennyisége is, amit akár zsemlemorzsával is helyettesíthetünk.
Értékelésem:
kiváló 3/3.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése