2016. március 23., szerda

Cukros-paprikás csiga

Hozzávalók:
2,5 dkg friss élesztő (vagy kb. fél cs. porélesztő)
1 mk cukor
pici tej

35 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
fél citrom reszelt héja (vagy 1-2 ek. citromlé)
2,5 dkg vaj
kb. 1 dl tej

Töltelék:
cukor és őrölt pirospaprika keveréke ízlés szerint

Egy kevés langyos tejben összekeverem az élesztőt 1 mk. cukorral és meleg helyen, lefedve felfuttatom. 
A lisztet, a csipet sóval, a citrom reszelt héjával és cukrokkal összekeverem. Hozzáadom az élesztőt, a vajat, majd a tojást és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen kelesztem kb. 1 órán keresztül.
A tésztát jó lisztes deszkán kinyújtom 0,5 cm-es vastagságra, megkenem vízzel és megszórom ízlés szerint a pirospaprikás cukros keverékkel. Feltekerem és kb. 1,5 cm-es csíkokat vágok. Elfektetve sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket és 180 fokra előmelegített (hőlégkeveréses) sütőben 15-20 percig sütöm. Melegen vagy kihűlve is fogyasztható.

Megjegyzésem:
Néhány ismerősömnél ettem már ilyet. Először nagyon furcsának találtam "pirospaprika és cukor?!", de megkóstoltam és nagyon megízlett! Finom, főleg melegen, frissiben! :)
A tésztát fel lehet használni kakaós csigának, fahéjas csigának vagy bármilyen édes csiga tésztájának.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése