2016. március 26., szombat

Zabpelyhes hús batyuban borsópürével

Hozzávalók (5 adag):
0,75 kg hús (én pulykacomb filével készítettem)
só, bors, majoranna, bazsalikom
kevés olaj
aprószemű zabpehely
Tészta:
0,25 dkg liszt
0,5 dl olaj
2 dkg friss élesztő
pici só
pisi cukor
1 dl langyos víz
Borsópüré:
20 dkg borsó
só, bors

1. Tészta: A hozzávalókat egy edénybe egyneművé gyúrom és langyos helyen kb. fél órán keresztül kelesztem.
2. Hús: 5 darabra vágom, fűszerezem és kevés olajon félkészre sütöm mindkét felét egy serpenyőben.
3. A borsót vízben megfőzöm, a hús kevés fűszeres olaját hozzáadom és botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítem. Ha túl híg, liszt és tejföl keverékével behabarom. Ha túl sűrű, vízzel vagy tejjel hígítom.
4. A tésztát lisztezett deszkán 5 felé vágom és egyesével kinyújtom, megszórom zabpehellyel, rárakom a húst és becsomagolva sütőpapíros tepsibe helyezem. Ezt megcsinálom mind az 5 darab hússal. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm.
Borsópürével tálalom, kettévágva a batyukat.



Megjegyzésem:
Bármilyen filé hússal finom. A tészta tetejét a húsról maradt fűszeres olajjal kentem meg.
Borsópüré helyett, sajtmártással is elkészíthetjük. (Húsvét szombatján ez volt az ebédünk.)
A hús tetejét is megszórhatjuk 1 marék zabpehellyel a tésztába csomagoláskor.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)




Húsvéti nyuszi-torta

Hozzávalók:
Piskóta (24 cm-es csatos tortaformához):
6 tojás
6 ek liszt
6 ek cukor
1 csipet só
Fehér krém:
2,5 dl tej
5 ek liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor
Csokis főzött krém:
1 tojás
1 ek liszt
1 ek kakaópor
1,5 ek cukor
1 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg vaj
Díszítés:
Kókuszreszelék
Francia drazsé
Dió
Tortadara

1. Elkészítem a piskótát: A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral kb. 5 percig - fehéredésig - keverem, majd 2-3x-ra hozzáadom a lisztet is. Fakanállal keverem bele óvatosan a habot és egy kivajazott csatos tortaformába öntve (24cm), 180 fokon 25 perc alatt készre sütöm. (tűpróba) Hagyom kihűlni.
2. Fehér krém: A tejből és lisztből sűrű pépet főzök és félreteszem kihűlni. A cukrot és vajat habosra verem és a kihűlt masszával összekeverem.
3. Csokis főzött krém: A tejet felrakom melegedni egy edénybe, hozzáadom a kakaóport, lisztet, cukrokat és a tojást állandó kevergetés mellett - ehhez a legjobb a kézi habverő. Lassú tűzön kevergetve főzöm, amíg sűrű nem lesz. Leveszem a tűzről, hagyom langyosra hűlni és ekkor keverem bele a vajat, hogy sima masszát kapjak.
4. Formázás: A piskótát formázom: 1 kör - ehhez egy kisebb edény fedelét használtam, 2 fül - papíron a fedelet körberajzoltam, majd méricskélve vágtam körcikket füleknek, amit a maradék piskótára helyezve vágtam körbe. A maradék nagyobb darab piskótából nyakkendőt formáztam. Ezeket egy tálcára helyezve állítottam össze nyuszifejjé.
5. Díszítés: A fehér krémmel körbekenem a kört (fejet) és a füleket és az egészet leszórom kókuszreszelékkel. A fül belső részéhez cseresznye befőtt levét keverek össze kókuszreszelékkel, így halvány rózsaszín lesz. Szem: francia drazsé. Orr és bajusz: dió + csokikrém. Száj: francia drazsé. A csokikrémmel bekenem a nyakkendőt és díszítem színes tortadarával, ill. francia drazséval.



Megjegyzésem:
Az eredeti recept szerint 2 kör alakú piskótát kell sütni, csak nekem nincs kisebb tortaformám. Abból könnyebb a formákat kivágni az alábbi kép alapján:
A díszítés anyagait is változtathatjuk, éppen ami otthon van, vagy a kreativitásunkra van bízva. Pl. a szemek lehetnek meggyből is... A bajuszt kicsit elrontottam... talán fekete tortadarával jobban ki lehetne hozni...
A maradék piskótadarabkákból és krémekből poharas desszertet vagy kókuszgolyót is készíthetünk.

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Mindenkinek! :)

2016. március 23., szerda

Cukros-paprikás csiga

Hozzávalók:
2,5 dkg friss élesztő (vagy kb. fél cs. porélesztő)
1 mk cukor
pici tej

35 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
fél citrom reszelt héja (vagy 1-2 ek. citromlé)
2,5 dkg vaj
kb. 1 dl tej

Töltelék:
cukor és őrölt pirospaprika keveréke ízlés szerint

Egy kevés langyos tejben összekeverem az élesztőt 1 mk. cukorral és meleg helyen, lefedve felfuttatom. 
A lisztet, a csipet sóval, a citrom reszelt héjával és cukrokkal összekeverem. Hozzáadom az élesztőt, a vajat, majd a tojást és annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen kelesztem kb. 1 órán keresztül.
A tésztát jó lisztes deszkán kinyújtom 0,5 cm-es vastagságra, megkenem vízzel és megszórom ízlés szerint a pirospaprikás cukros keverékkel. Feltekerem és kb. 1,5 cm-es csíkokat vágok. Elfektetve sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket és 180 fokra előmelegített (hőlégkeveréses) sütőben 15-20 percig sütöm. Melegen vagy kihűlve is fogyasztható.

Megjegyzésem:
Néhány ismerősömnél ettem már ilyet. Először nagyon furcsának találtam "pirospaprika és cukor?!", de megkóstoltam és nagyon megízlett! Finom, főleg melegen, frissiben! :)
A tésztát fel lehet használni kakaós csigának, fahéjas csigának vagy bármilyen édes csiga tésztájának.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Töltött korongok

Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
1 cs porélesztő vagy fél cs. friss élesztő
1 mk cukor
1,5 dl tej
2 mk só
20 dkg margarin
Töltelék (szabadon választható):
15 dkg sonka
1 tömlős sajtkrém
2-3 ek tejföl
pici só, bors
Tetejére:
1 tojás
1 ek tejföl
reszelt sajt
Langyos tejben összekeverem a pici cukrot és az élesztőt. Lefedve hagyom felfutni langyos helyen. A lisztet, sót és az olvasztott margarint összekeverem, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt és lágyabb tésztát gyúrok belőle. Lefedve, langyos helyen hagyom kelni kb. 1-1,5 órán keresztül. 
Addig elkészítem a tölteléket: a sonkát kis kockákra vágom (lehet szeletelt sonka felvágott is, azt is kis cikkekre vágom), a sajtkrémet összekeverem a tejföllel, pici sóval és borssal, majd belekeverem a sonkát is.
A tetejére valót is összekeverem: tojást és tejfölt, ill. lereszelem a sajtot.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára öntöm, 4 felé vágom és egyenként kb. ugyanakkora vékony lapokra nyújtom őket. Az egyik lapra kupacokat rakok olyan távolságra, amekkora a kiszúrónk (ez lehet egy pohár vagy nagyobb pogácsa szaggató). Ráterítem a másik lapot és kiszúrom, majd villával a széleket kicsit megnyomkodom. A másik 2 lappal ugyanezt a műveletet végzem el, majd a maradék tésztából is. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket és a tojás, ill. tejföl keverékével megkenem a tetejét és reszelt sajtot szórok mindegyik tetejére. Előmelegített sütőben 170 fokon sütöm meg 25-30 perc alatt, amíg kissé megpirul a tetejük.
Fázisfotók:
  

  

  

Megjegyzésem:
A töltelék lehet paradicsomszószos is, akár zöldségekkel is rakhatunk bele pl. kukorica.
Az eredeti recept 2 ek sót ír, de szerintem az sok! Én 3 mk-lal raktam bele, de még azzal is ki lehetett érezni a só ízét, úgyhogy elég a 2 mk.
A maradék tésztából sajtos-ajváros csigákat készítettem.


Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2016. március 17., csütörtök

Dagasztás nélküli házikenyér

Hozzávalók (kb. 0,5 kg-os):
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 tk só
3 dl langyos víz
A vizet egy tálban elkeverem az élesztővel. Beleteszem a lisztet és a sót. Fakanállal összekeverem egyneművé, majd egy gombóccá gyúrom. Belerakom az egészet egy zacskóba és vissza az edénybe, végül letakarom. Kb. 9-12 órát hagyom állni (reggel összekeverem, este megsütöm, vagy este keverem be és reggel sütöm).
Lisztezett deszkára öntöm és félbehajtogatva kenyér alakúvá formálom. Kevés liszttel meghintem és letakarva egy konyharuhával fél órát hagyom még kelni.
Ez idő alatt előmelegítem 200 fokra a sütőt. Egy jénait (vagy olyan edényt, aminek van teteje, pl. kacsasütő, fazék) kibélelek sütőpapírral. Az alsó, sütőpapíros jénait be is rakom melegedni a sütőbe. Fél óra elteltével belerakom a kenyeret, rárakom a jénai tetejét és 40 percig sütöm. 
Ha nem pirult még meg eléggé a teteje, akkor 5-10 percig fedő nélkül is bent hagyom a sütőben.
Ezután kiveszem, egy rácsra vagy deszkára vagy tiszta konyharuhára teszem és vékonyan meg kenem a tetejét kevés vízzel egy ecset segítségével. Picit hagyom, hogy beszívja és ha már kéz-melegre hűlt, lehet is szeletelni.




Megjegyzésem:
Lisztből bármilyen lisztet használhatunk: teljes kiőrlésű, finomliszt stb. 
Magvakat is rakhatunk a tésztájába vagy/és a tetejére.
Én a tetejét sütés előtt picit bevágtam. Megrepedt sütés közben, de nagyon jó ízű kenyér lett belőle. Még hidegen is finom! A héja kellemesen ropogós :) 
Alig maradt belőle (pedig csak ketten ettük...).

Pontozásom 3-as skálán: 3.
Jó étvágyat! :)

2016. március 15., kedd

Pirított daraleves

Hozzávalók (4 adag):
1 húsleves kocka
2 liter víz
4 db sárgarépa
2 fehérrépa
2 burgonya
csontos hús
só, bors, ételízesítő, babérlevél
Pirított dara:
1 tojás
kb. 5-10 dkg búzadara

kevés olaj
A zöldségeket meghámozom és tetszés szerint feldarabolom. Vízben felteszem főni a hússal együtt. Fűszerezem. Amíg fő, elkészítem a darát. Összekeverem a felvert tojást annyi búzadarával, hogy közepesen lágy keveréket kapjunk. Kevés olajon egy serpenyőben kanállal adagolom bele a masszát és mindkét oldalt megpirítom néhány perc alatt. Hagyom kihűlni és felkockázom. Amikor a leves már majdnem kész van, belerakom a pirított darát is puhulni.

Megjegyzésem:
Hasonlít a daragaluska leveshez.

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)

Japán sajttorta

Hozzávalók:
3 tojás
1 tábla fehér csoki
100 g sajtkrém

A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A tábla csokit vízgőz felett felolvasztom, leveszem a tűzről, hozzákeverem a sajtkrémet, majd a 3 tojás sárgáját. Végül óvatosan hozzákeverem a habot is. Kivajazott tortaformába vagy hőálló tálba öntöm.  Egy tepsibe vizet engedek és ebbe állítom bele a tortaformát. Előmelegített sütőben először 170 fokon sütöm 15 percig, majd 150 fokon 15 percig, végül a sütőben hagyom 10-15 percig hűlni. Kihűlés után kínálom.



Megjegyzésem:
Ez egy kis torta lesz. Tej- vagy étcsokiból is elkészíthetjük.

Pontozásom 3-as skálán: 3.


Jó étvágyat! :)

2016. március 3., csütörtök

Banános gríz

Hozzávalók (2 adag):
10 dkg búzadara
3 dl víz
1 tk. olaj
1-2 ek cukor (ízlés szerint)
1 banán
A búzadarát kicsit megpirítom olajon, majd hozzáöntöm a vizet, a cukrot és néhány perc alatt közepesen sűrűre főzöm kis lángon fedő alatt. Beletördelem a banánt és botmixerrel összeturmixolom. Kis tálakba öntöm, banán szeletekkel és tejszínhabbal kínálom.

Megjegyzésem:
Szerintem 10 dkg búzadarához fél liter vizet kell adni, hogy ne legyen olyan sűrű. Legalábbis az enyém az lett ilyen aránnyal. Inkább krémes legyen.
Ez egy gyors, egyszerű nasi délutánra... Hasonlít a tejbegrízhez, amihez banánt adunk.

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó étvágyat! :)

Húsvéti bárány (kalács)

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
25 dkg túró
1 tojás
5 dkg cukor
0,5 dl olaj
0,5 dl tej
fél citrom reszelt héja (vagy egy kis citromlé)
Kenéshez: 1 felvert tojás
Díszítéshez: 1 aszalt szilva ( vagy mazsola) és kókuszreszelék
A lisztet összekeverem a sütőporral. A túrót egy másik tálban villával áttöröm, hozzákeverem a tojást, cukrot, olajat, tejet és a citrom reszelt héját. Ezt a túrós keveréket hozzáadom a sütőporos liszthez és enyhén ragacsos tésztát gyúrok belőle.
Gombócokat formázok úgy, hogy a tésztából csipkedek, kézzel lapítom kb. tenyér nagyságúra és megtöltöm nutellával. Egy nagyobb gombóc a fejnek, rá egy pici fülnek, a testének/bundájának kisebb gombócok, a farok és a lábak szintén nagyobbak. Az egészet megkenem egy felvert tojással, szemének egy aszalt szilvát (mazsolát) rakok, a testét pedig megszórom kókuszreszelékkel.
Előmelegített sütőben 170 fokon 15 perc alatt készre sütöm.









Megjegyzésem:
Nutella helyett lekvárt, mákos, diós vagy akár túrós-mazsolás tölteléket is rakhatunk bele. Könnyű a tésztája, finom, ízletes, nem túl édes. Kókuszreszelék helyett jégcukrot is használhatunk.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok, előre is! :)

2016. március 2., szerda

Finom szilvás pite

Hozzávalók:
Tészta:
3 bögre liszt
1 bögre cukor
2 tojás
1 kis tejföl
1 vaníliás cukor
1 sütőpor
25 dkg margarin
Töltelék:
1 kg szilva (vagy 1 üveg szilva lekvár)
2 csomag vaníliás pudingpor
5 ek cukor
1 dl víz
őrölt fahéj
A tésztához a lisztben elmorzsolom a margarint és a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrok, olyan állagúra, hogy nyújtható legyen. Elfelezem és két lapot nyújtok belőle, a tepsi méretének megfelelően. Egyiket alulra rakom a kivajazott tepsibe, majd töltelék és a másik lap tészta. 
A tölteléket úgy készítem, hogy a szilvákat kimagozom és egy edénybe 1 dl vízzel és fahéjjal fűszerezve felfőzöm. Ha már forr és massza lett belőle, akkor hozzáadom a cukrot és a pudingport. Mint a pudingot, addig főzöm, míg újra nem forr és be nem sűrűsödik. Ezt kenem a két tészta közé, amikor már langyosra hűlt. Végül 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. A tetején lévő tésztát kicsit megszúrkodom villával. Ha mér pirul, kész van. Hagyom kihűlni, majd kockára szeletelem és porcukorral kínálom.

Megjegyzésem:
Ez a pite elkészíthető túrós, almás, mákos, meggyes stb, töltelékkel is. (gáztepsiben sütöttem)

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)