2014. július 22., kedd

Vaníliakrémes mákos rakott kifli

Hozzávalók:

  • 7 kifli
  • 1l tej
  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • vanília vagy vanília aroma
  • 12,5 dkg darált mák
  • 3 ek porcukor
  • 1 ek lekvár (szilva, eper, meggy tetszés szerint)
  • pici vaj
A vaníliát  tejjel felforralom. A tojások sárgáját az 5 dkg cukorral habosra kikeverem. A tejet leveszem a tűzről és 2-3 részletben hozzáöntöm a cukros tojássárgához. Visszaöntöm az egészet az edénybe és éppen forrásig főzöm.
A kifliket felkarikázom és kivajazott közepes méretű tepsibe teszek belőle 1 sort, majd leöntöm a fele vaníliaszósszal, és meghintem a porcukorral összekevert darált mák felével, majd ismét egy sor kifli, vaníliaszósz, végül porcukros darált mák. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. Ezalatt felverem a tojásfehérjéket és a lekvárt kemény habbá egy pici sóval.
Kivesszük a tepsit és a habot rákanalazom, megpróbálom nagyjából elegyengetni, hogy mindenhova jusson és visszateszem a sütőbe néhány percre, hogy a hab egy kicsit megbarnuljon. Pár perc hűlés után tálalható.

Megjegyzésem
Hasonló, mintha mákos gubát készítenénk. Nagyon finom így! Kimagozott meggyet is rakhatunk a sorok közé, így még nem próbáltam, de az eredeti recept azt írja... Vacsinak vagy nasinak is jó!

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése