2014. június 16., hétfő

Sertéscsíkok Stroganoff módra

Hozzávalók 4 főre:

  • 70 dkg csont nélküli sertéshús
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • 1 sárgarépa
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg savanyú uborka
  • 4 ek mustár
  • 2 ek liszt
  • só, bors, babárlevél
A húst csíkokra vágom, sózom-borsozom, majd 2 ek mustárt és olajat öntök hozzá, összekeverem, folpackkal lefedem és amíg a többi hozzávalót előkészítem, állni hagyom a hűtőben.
Meghámozom a zöldségeket, majd a répát és uborkát vékony csíkokra vágom (vagy vastagon lereszelem). A gombát - ha nem konzerv - meghámozom és felszeletem tetszés szerint. A hagymát apró kockákra vágom és olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a húst és fehéredésig pirítom, majd felöntöm vízzel, hogy ellepje. Beleteszem a babérlevelet és fedő alatt puhára párolom.
Amikor már majdnem kész, beleteszem a gombát, a répát, végül az uborkacsíkokat. Ezekkel főzöm tovább, és annyi vizet öntök hozzá, hogy mindent ellepjen. 
A lisztet a tejföllel és 2 ek mustárral és egy kis szafttal összekeverem, majd ezzel behabarom. addig főzöm még, amíg nem rottyan egyet. Tálalhatom tésztával, galuskával vagy rizzsel.



Megjegyzésem:
Amikor először ettem furcsának találtam a répa és a gomba vegyítését, főleg a savanyú uborkát pörköltbe és mindezt mustárral megbolondítva, de amilyen különleges, olyan finom is!
A nevét az orosz Stroganov családról kapta. A történet szerint amikor a Stroganovék Szibériában állomásoztak olyan hideg volt, hogy a hús megfagyott és a szakács csak vékony csíkokra tudta felszeletelni, ugyanis az eredeti változatban szeletekre kell vágni a húst és marhahúsból készült, ma már több változata is van. 
Még egy érdekesség: a 15. században Mátyás király udvarában igen nagy népszerűségnek örvendett ez az étel.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése