2021. január 30., szombat

KIS Amerikai máglyarakás

Amikor marad otthon kenyér, kifli, zsemle, ami már több napos és nem esszük, ez a finomság is készülhet belőle. Néha vacsora helyett is tökéletes :)

Hozzávalók:

5 db alma
1 tk. ő fahéj
2 ek cukor
1 ek citromlé
Baracklekvár ízlés szerint
1 cs. vaníliás puding
2x3 ek cukor
2x4 dl tej
3 tojás
kb. fél kg-nyi kalács (vagy kenyér)
Darált dió ízlés szerint

Az almákat kicsumázom és feldarabolva aprítógépbe turmixolom tetszés szerinti állagra (mintha reszelve lenne) és meglocsolom egy kis citromlével, illetve fűszerezem cukorral és fahéjjal. Nem baj ha kisebb darabok is lesznek benne. 
4 dl tejet felmelegítek, adok hozzá 3 ek cukrot, leveszem a tűzről és a 3 tojás sárgáját belekeverem kézi habverővel vagy villával.
A darabokra vágott kenyeret/kalácsot kivajazott tepsibe helyezem, a tojásos tejjel meglocsolom mindenhol, hogy beszívja magába, majd a reszelt almát elegyengetem rajta. Megkenem a tetejét baracklekvárral. A pudingot elkészítem 3 dl tejjel, 3 ek cukorral a szokásos módon és ezt is ráöntöm a tetejére.
A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verem, majd elkenem a puding tetején. 180 fokra felmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm és megszórom a tetejét néhány maréknyi darált dióval. Nagyobb kockákra vágva tálalom, villával fogyasztjuk.

 

 

Megjegyzésem:
Az almához még adhatunk egy kis mazsolát is, azzal még fel lehet kicsit dobni. 

Értékelésem: még sosem ettem pudinggal a máglyarakást, de a puding nem is tudja elrontani ezt a finomságot. Nekünk ízlett nagyon :) 


Készítsd el Te is! Süssünk-főzzünk együtt! :)


Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további érdekességeket is kapsz! KATT IDE!

Facebook gasztro-csoport: Receptek Tudatos Gasztro Csoportja




2021. január 27., szerda

Tócsni gyros

Megláttam erről a receptről a fotót, tudtam, hogy ezt el kell készítenem. Nem is haboztam sokáig, talán már másnap ez volt az ebéd. Mivel nagyon szeretem a gyrost, a kedvenc ételem, ezzel sem volt probléma. Sőt, ez még laktatósabb és egyszerűen fantasztikus. Tele finomabbnál finomabb zöldségekkel és más finomságokkal. Ez a recept is a kedvencek között lesz. :)

Hozzávalók (4 adag):

kb. 1 kg burgonya
10 ek liszt
só, bors
2 db tojás
1 dl víz (elhagyható)

kevés olaj a sütéshez

Feltét:
fél kg csirkemell
ízlés szerint fűszerezés
kevés olaj

Szósz:
2 dl joghurt
só, bors, fokhagyma reszelve vagy granulátum

Tálaláskor zöldségek tetszés szerint:
saláták
lilahagyma
paradicsom
paprika
uborka

A krumplikat meghámozom és lereszelem vagy aprítógépben felaprítom (én ezzel szoktam reszelés helyett). Hozzáadom a többi hozzávalót és jól összekeverem. A vizet apránként adom hozzá. Egy sűrűbb masszát kapok. Kevés olajat felmelegítek közepes hőmérsékletre a serpenyőben és mintha palacsintát sütnék, akkora lepényeket sütök. Mindkét oldalát addig sütöm, amíg kicsit megpirul, de ne égjen meg és a belseje is átsüljön. Vastagsága kb. fél ujjnyi legyen.

A csirkemellet tetszés szerint készítem el: kockára vagy csíkokra vágva, fűszerezve, kevés olajon, serpenyőben vagy tepsiben pirulásig.

A szószhoz a hozzávalókat összekeverem és lefóliázva hűtőben hagyom, hogy tálalásig az ízek összeérjenek.

A salátához a zöldségeket megmosom, feldarabolom, felszeletelem.

Tálaláskor a tócsni-lepényekre szórok húst, szószt és zöldségeket, de annyit, hogy félbe lehessen hajtani az egészet. Tetszés szerint a tetejére is kenhetünk egy kis szószt.

 

Megjegyzésem:

Én a krumplit nem szoktam kifacsarni, hanem annak a levét benne hagyom és úgy készítem el a masszát. Így van, hogy nem is kell szinte hozzáadni plussz folyadékot.
Bármilyen idényzöldségből elkészíthetjük. Csirkemell helyett más húst is süthetünk hozzá kicsontozva.
Értékelésem: fantasztikus étel, simán ehető főételként. Mi ebédre fogyasztottuk. ;)

Recept forráshelye: streetkitchen.hu alapján.

Készítsd el Te is! Süssünk-főzzünk együtt! :)


Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további meglepetéseket is kapsz! KATT IDE!

Facebook gasztro-csoport: Receptek Tudatos Gasztro Csoportja

2021. január 24., vasárnap

Lusta Anya tepsiben sült rizses csirkéje

Egy extra gyors ebédet szerettem volna készíteni, amikor nem volt időm szöszmötölni a konyhában, mert 3 csöppséggel voltam itthon egyedül. Azonban szépen el is fogyott mindenki tányérjáról szó nélkül! Úgyhogy annak is külön örültem! Olykor a gyors, egyszerű ételeknek nagyobb sikere van, mint, amivel eltöltök egy egész délelőttöt! :DDD

Hozzávalók (4 adag):

1 kg csirkecomb
fűszerek ízlés szerint (só, bors, majoranna, ő. pirospaprika)
2 bögre rizs
ételízesítő
kevés curry (elhagyható)
kevés olaj
3,5 bögre víz

A csirkecombokat befűszerezem. Kevés olajat öntök a tepsi aljára, beleöntöm a rizst, ételízesítőt és összekeverem az olajjal, de úgy, hogy végül a rizs egyenletesen legyen a tepsi alján. Ráhelyezem a csirkecombokat és beleöntök 3,5 dl vizet. Lefóliázva 180 fokon kb. 35-40 percig sütöm, majd kb. 10-15 percig fólia nélkül. El is készült a gyors ebéd. Savanyúsággal, salátával tálalom.

 

 

Megjegyzésem:

Szórhatunk bele zöldségeket is, hagymaszeleteket, gombát stb.
Tippem: omlósabb legyen a hús, én mostanában sós vízben előfőzöm a csirkecombot. Kb. forrás után 10 percig. Majd így használom fel, sütöm meg. Nem szárad ki, viszont nagyon finom, omlós lesz és a hús belül is ízletessé válik. ;)
Értékelésem: extra gyors ebéd és finom is. Ízlés szerint rakhatok bele zöldségeket és fűszerezhetem.


Süsd meg Te is! Süssünk-főzzünk együtt! :)


Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további meglepetéseket is kapsz! KATT IDE!

Facebook gasztro-csoport: Receptek Tudatos Gasztro Csoportja


2021. január 17., vasárnap

Ciabatta, a gyors olasz kenyér

 Bevallom, nem emlékszem, hogy ettem-e volna már ilyen kenyeret, de látásból már ismertem. Nem volt kedvem boltba menni "csak" pékáruért - egyébként is a mostani időszakban többnyire online rendelek és kiszállítással - , ezért kerestem a gyűjteményben egy receptet, amit gyorsan el lehet készíteni vacsorára. Erre került most a sor, a gyorsan, egyszerűen elkészíthető olasz kenyérre, a ciabattára. 

Hozzávalók (2-4 db):

65 dkg liszt (akár kenyérliszt)
2 x 2,5 dl langyos víz
1 cs. friss élesztő
1 kk.cukor
3 kk só
6 ek olívaolaj
+ 1 kk sütőpor (elhagyható, de én ezzel könnyíteni szoktam a tésztán - ezt tapasztaltam)

extraként ízesíthető: 4 ek olívaolaj helyett 6 szem aszalt paradicsom apróra vágva + az olaja (én ezt most kihagytam)

2,5 dl langyos vízbe belekeverem az élesztőt és a cukrot és 5-10 perc alatt hagyom felfutni. A lisztet kimérem, belekeverem a sütőport, belemérem az olívaolajat és hozzáöntöm a felfuttatott élesztős vizet. Nagyjából elkeverem egy fakanállal, majd még 2,5 dl langyos vizet öntök hozzá, illetve a sót. Egyneművé gyúrom, dagasztom. Nagyon jó állagú, lágy tésztát kapunk, kicsit ragadhat is. Letakarva meleg-langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem (ha sietünk fél óra is elég).
Lisztezett felületen csak a kezemmel téglalap alakúra nyomkodom és elfelezem. Mindkettőt külön külön megcsavarom / tekerem 2-3-4x, attól függ, mekkorát készítünk. Sütőpapíros tepsire helyezem őket és amíg felmelegítem a sütőt, félrerakom letakarva. A sütő aljába tegyünk hőálló tálba egy kis vizet, mert kell neki a gőz. Először 230 fokon sütöm 10 percig, majd 200 fokon 15 percig. Kirakom rácsra vagy tepsiben hagyom langyosra vagy teljesen kihűlni, majd ferdén szeletelve fogyasztjuk pl. szendvicsként.

 

Megjegyzésem:

Ezt az adagot 4 fele is eloszthatjuk és akkor 4 kisebb ciabatta-t kapunk. A tésztájába ízestésképpen olívabogyót is apríthatunk, ilyenkor a sóval bánjunk óvatosan, mert ugye az olívabogyó is sós.
Természetesen olívaolaj helyett sima étolajat is használhatunk.
Értékelésem: nagyon könnyű, lágy tésztájú kenyér és langyosan fogyasztva egyszerűen nagyon finom, arról nem is beszélve, hogy nincs vele sok dolgunk! Másnap is még kitűnő az állaga! 

Plusz tipp: A házi készítésű kenyerek másnap-harmadnap isteni finomak pirítósként is! :)


Süsd meg Te is! Süssünk főzzünk együtt! :)


Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további meglepetéseket is kapsz! KATT IDE!




Mézes-ketchupos sült csirkemell mártással

Hogy változatosan együk a csirkemellet - mert ez az egyik nagy kedvencünk, mindig van itthon - , keresgéltem egy új receptet, amit persze újragondoltam, mint mindig. Nem vagyok oda egyébként a húsokért, amit édesíteni kell, de ez egyszerűen nagyon finomra sikerült. Nah, ezért van az, hogy újragondolom a recepteket és a saját ízlésem szerint készítem el! :D 

Hozzávalók (4-5 adag):

75 dkg csirkemellfilé
3 ek méz
3 ek ketchup
bors
só, fokhagyma granulátum (friss fokhagyma)
kevés olaj

Extra fűszer: chilipor - ha szeretjük a csípőset! (gyerekek miatt nem raktam bele)

Tetejére:
ízlés szerint reszelt sajt kb. 5 dkg (parmezán, trappista)

A húst szeletekre vágom, majd sózom és fokhagymázom ízlés szerint. Elkészítem a pácot a mézből, a ketchupból és pici borssal. Elkeverem a hússzeletekkel és olajozott (vajazott) tepsibe fektetem szorosan egymás mellé. Lefedem alufóliával és előmelegített sütőbe 175 fokon sütöm kb. 20 percig.
Ezután leveszem a fóliát, megfordítom a húsokat és visszateszem a sütőbe. Addig sütöm, amíg picit elkezd pirulni, majd újra megfordítom és picit pirítom a másik oldalát is (oldalanként 5 perc elég, max 10!), végül sajtot szórok a tetejükre és a még meleg, de lekapcsolt sütőben hagyom ráolvadni. Rizzsel, párolt zöldséggel tálalom.

 

 



Megjegyzésem:
A sütési időket tartsuk be, mert könnyen ki lehet szárítani, a csirkemell az ilyen. Csirkecombbal, szárnnyal is elkészíthető.
Én készítettem hozzá mártást, ugyanis kicsit több olajat is sikerült aláöntenem, illetve sok volt a lé, amikor levettem a fóliát. Leöntöttem róla majdnem az összes levet, majd egy edénybe felforraltam (esetleg egy kis vízzel hígítható is) és 1 kanál liszthez 1-2 kis merőkanál lével összekevertem és besűrítettem az egészet. Kész is a mártás. Ezt az ötletet Jamie Oliver adta az egyik receptjénél. Ugyanis ez a ketchupos-mézes szósz, igaz olajos, de besűrítve nagyon finom volt a húshoz!!! Ajánlom kipróbálni! ;)
Értékelésem: nagyon finom, ízletes. A gyerekek is mind megették :D Nagyon finom édes is, sós is, ketchupos is... Nyami! :)

Készítsd el Te is! Süssünk-főzzünk együtt! :)


Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további meglepetéseket is kapsz! KATT IDE!

2021. január 12., kedd

Gyerekbarát tiramisu csokisan

 Imádom a krémes, lágy desszerteket. A mascarponés sütemények pont ilyenek. A Tiramisu nagyon jó, de aki nem szereti a kávét, vagy a gyerekeknek nem szeretne kávésat készíteni, annak ez a recept egy fantasztikus alternatív megoldás. De aki szereti is, bátran próbálja ki ezt a verziót is, mert annyira finom! :)

Hozzávalók:

2 db tojás
1 cs vaníliás cukor
2 ek cukor
25 dkg mascarpone krém
1-2 ek rumaroma / főzőrum (kihagyható)
2 cs babapiskóta (20-24 db)

Piskóta áztatása:
2 dl meleg víz / tej
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek cukor

Tetejére:
cukrozatlan kakaópor szitálva

A tojásokat és a cukrokat összekeverem, majd hozzáadom a lehűtött, hideg mascarpone krémet, végül a rumot/rumaromát is. Meleg vízben/tejben elkeverem a kakaóport és cukrot, azaz kakaót készítek. Ezt egy tálkába teszem és ebben a babapiskóták mindkét oldalát gyorsan átforgatom és már bele is helyezem egy jénai tálba vagy bármely szép üvegtálba, formatálba. Először csak a babapiskóta egyik felét, azaz 1 sort rakok le, majd erre a mascarpone krém egyik felét elkenem, még egy sor áztatott babapiskóta és a maradék mascarpone krém kerül a tetejére. Megszórom kakaóporral és mehet a hűtőbe 1 órára. 


Megjegyzésem:

Dupla adag krémmel is elkészíthetjük, a babapiskóta mennyisége függ attól, hogy mekkora tálba és milyen arányokkal szeretnénk elkészíteni. Én a képen látható tálba készítettem, a fenti mennyiséggel, a kis édesszájú családom egy ültő helyében megette :DDD Fantasztikusan finomra sikerült! :)
Értékelésem: kiváló, nagyon finom és egyszerűen, gyorsan elkészíthető finomság.


Készítsd el Te is! Süssünk-főzzünk együtt! :)


Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további meglepetéseket is kapsz! KATT IDE!


2021. január 11., hétfő

Rozmaringos-narancsos sült kacsacombok

Karácsonykor (2020.) ez volt az egyik fogás. A két nagyobbik lánykám (3 és 5 évesek) eddig sosem ették meg a kacsahúst. Most azonban csak ezt akarták enni, pedig nekik direkt sütöttem Csirketortát :D

Hozzávalók:

4 db kacsacomb
2 db narancs
fűszerek: só, bors, rozmaring, fokhagyma
kevés olaj

A kacsacombokat előkészítem a sütéshez: a bőrös részét óvatosan beirdalom kockásra. Egy vastag falú serpenyőben (én a Tefal-ra esküszöm) kevés olajon, közepes lángon a bőrös felét kezdem el sütni, majd megfordítva 2 percig pirítom. Ezután tepsibe helyezem és megfűszerezem, illetve a zsiradék felét is aláöntöm. 130 fokon 2,5-3 órán keresztül sütöm lefedve. Közben, kb. fél időben, ráfacsarom a két narancsot, valamint óránként meglocsolom a zsírjával. Amikor kész és kieszem a sütőből, megint meglocsolgatom.
Köretként krumpliféle ajánlott és sok-sok finom zöldség/saláta frissen vagy párolva. (Franciasaláta)

 

Megjegyzésem:
Így még nem sütöttem kacsát, de elképesztően finom és omlós lett. Franciasalátával és krumplipürével tálaltam.
Értékelésem: 3-ból 3 pont, kitűnő étel!

Jó étvágyat! Készítsd el Te is! 

Süssünk-főzzünk együtt! :)


Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további meglepetéseket is kapsz! KATT IDE!