Bevallom, nem emlékszem, hogy ettem-e volna már ilyen kenyeret, de látásból már ismertem. Nem volt kedvem boltba menni "csak" pékáruért - egyébként is a mostani időszakban többnyire online rendelek és kiszállítással - , ezért kerestem a gyűjteményben egy receptet, amit gyorsan el lehet készíteni vacsorára. Erre került most a sor, a gyorsan, egyszerűen elkészíthető olasz kenyérre, a ciabattára.
Hozzávalók (2-4 db):
65 dkg liszt (akár kenyérliszt)
2 x 2,5 dl langyos víz
1 cs. friss élesztő
1 kk.cukor
3 kk só
6 ek olívaolaj
+ 1 kk sütőpor (elhagyható, de én ezzel könnyíteni szoktam a tésztán - ezt tapasztaltam)
extraként ízesíthető: 4 ek olívaolaj helyett 6 szem aszalt paradicsom apróra vágva + az olaja (én ezt most kihagytam)
2,5 dl langyos vízbe belekeverem az élesztőt és a cukrot és 5-10 perc alatt hagyom felfutni. A lisztet kimérem, belekeverem a sütőport, belemérem az olívaolajat és hozzáöntöm a felfuttatott élesztős vizet. Nagyjából elkeverem egy fakanállal, majd még 2,5 dl langyos vizet öntök hozzá, illetve a sót. Egyneművé gyúrom, dagasztom. Nagyon jó állagú, lágy tésztát kapunk, kicsit ragadhat is. Letakarva meleg-langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem (ha sietünk fél óra is elég).
Lisztezett felületen csak a kezemmel téglalap alakúra nyomkodom és elfelezem. Mindkettőt külön külön megcsavarom / tekerem 2-3-4x, attól függ, mekkorát készítünk. Sütőpapíros tepsire helyezem őket és amíg felmelegítem a sütőt, félrerakom letakarva. A sütő aljába tegyünk hőálló tálba egy kis vizet, mert kell neki a gőz. Először 230 fokon sütöm 10 percig, majd 200 fokon 15 percig. Kirakom rácsra vagy tepsiben hagyom langyosra vagy teljesen kihűlni, majd ferdén szeletelve fogyasztjuk pl. szendvicsként.
Megjegyzésem:
Ezt az adagot 4 fele is eloszthatjuk és akkor 4 kisebb ciabatta-t kapunk. A tésztájába ízestésképpen olívabogyót is apríthatunk, ilyenkor a sóval bánjunk óvatosan, mert ugye az olívabogyó is sós.
Természetesen olívaolaj helyett sima étolajat is használhatunk.
Értékelésem: nagyon könnyű, lágy tésztájú kenyér és langyosan fogyasztva egyszerűen nagyon finom, arról nem is beszélve, hogy nincs vele sok dolgunk! Másnap is még kitűnő az állaga!
Plusz tipp: A házi készítésű kenyerek másnap-harmadnap isteni finomak pirítósként is! :)
Süsd meg Te is! Süssünk főzzünk együtt! :)
Kövess a közösségi oldalakon is, ahol nem csak receptek, hanem nagyon hasznos konyhai trükkök, tippek is vannak! Iratkozz fel BLOG-értesítőmre, ahol elsőként kapsz értesítést az új receptekről és további meglepetéseket is kapsz! KATT IDE!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése