2018. június 6., szerda

Szalalkális sajtos rúd

Imádom a sós, sajtos dolgokat, ropogtatni valókat. Ez egy kiváló recept. Alig lehet abbahagyni! 😁👍❤
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
Fél cs. szalalkáli
1 púpozott ek. só
20-25 dkg vaj/margarin
1-1,5 dl tej/tejföl
1 nagyobb tojássárgája
Tetejére:
1 tojásfehérje
15 dkg reszelt sajt
A lisztet, szalalkálit és sót elkeverem egy nagyobb keverőtálba. Hozzáadom a szobahőmérsékletű (de kemény) vajat, a tojássárgáját és a tejfölt/tejet, majd az egészet összegyúrom. Lisztes felületen kinyújtom fél cm vastagra és vékonyabb csíkokra vágom, végül 5-10 cm-es rudakra. Sütőpapíros tepsire helyezem őket, megkenem a tetejét tojásfehérjével és megszórom reszelt sajttal. 10 percig sütöm 180 fokos hőlégkeveréses sütőben.

Megjegyzésem/tippek:
A tésztát először fakanállal szoktam elkeverni, a vajat összenyomkodom vele, és csak ezután gyúrom össze kézzel, hogy ne melegedjen fel nagyon a vaj.
Eredeti recept tejfölt írt, de nem volt itthon, így tejet raktam bele. Tojásból 1 tojássárgáját és 1 egészet raktam bele a tésztába, mert kicsik. Nagyon finom lett. Bár a szalalkáli miatt sütés közben szúrós szag volt, ezért jobb nyitott ablaknál sütni őket. Ebből a mennyiségből 3 gáztepsire való lesz. A sajt helyett magvakat is rakhatunk a tetejére, de sajttal a legfinomabb, ne sajnáljuk! 😊
Értékelésem: 3/3 kitűnő.

Jó étvágyat! 😊

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése