2017. november 14., kedd

Pilóta keksz házilag


Hozzávalók:
Tészta:
12,5 dkg cukor
12,5 dkg vaj - kicsit megolvasztva
1 tojás
Fél cs sütőpor
Fél cs vaníliás cukor
26,5 dkg liszt
2 ek tej vagy víz

+1ek cukrozatlan kakaópor fele tésztához
+1ek liszt fele tésztához

Alapkrém kb 10 keksz összetapasztásához:
5 dkg vaj
1-2 ek kakaópor
2-3 ek cukor
Ezek ízlés szerint. Kóstoljuk közben!

Tészta:
A hozzávalókat egy tálba összegyúrom, majd kettéválasztom.  Egyik feléhez +1 ek lisztet, másik feléhez +1 ek kakaóport keverek. (szükség esetén még egy kis lisztet, de kicsit ragadósabb tésztát kell kapnunk!)
Folpackba vagy zacskóba csomagolás, lelapítom és legalább 1 órára hűtőbe teszem légmentesen és lezárva.
Lisztezett felületen kinyújtom és pogácsaszaggatóval ( vagy egyéb formákkal is)  kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, 1-2 cm távolságra, mert kicsit megnőnek.  180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt kisütöm őket.

Ha kihűltek, a következő krémmel tapasztom össze őket.
A vajat megolvasztom egy kis edényben a tűzhelyen, majd lehessünk és csomómentesre keverem benne a cukrot és a kakaót. Néhány percig hagyom pihenni, majd fogok egy világos kekszet és a krémmel megkenve összetapasztom egy kakaós keksszel.

Megjegyzésem:
Nem muszáj krémmel tölteni, magában is fogyasztható. Frissen elkészítve nagyon finom, aztán érdemes lezárva tárolni, dobozban, mert kicsit megkeményedik,  de másnapra már újra omlóssá válik.
Sütipecséttel is próbálkoztam, némelyik sikerült, de a sima kiszúrókkal jobban néznek ki talán!
Füszerezhetjük is pl. Karácsonyra mézeskalács fűszerkeverékkel! 😊
Legközelebb dupla adagot kell készítenem,  mert nagy sikere volt 😊 Férjem és kislányom imádta,és persze én is, csak nekem kevés jutott 😁
Kb. Két nagy gáztepsi adag lesz belőle.

Pontozásom 3-ból 3.

Jó étvágyat! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése