2017. november 21., kedd

Lasagne

Hozzávalók (kb 8 adag):
Fél kg darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 sárgarépa
8 szelet cukkini
Paradicsomlé vagy püré
Só, bors, szerecsendió, rozmaring, kakukkfű
2 babérlevél

1 cs lasagne tésztalap (kb a fele kerül felhasználásra)

Besamel mártás:
60 g vaj
60 g liszt
8 dl tej (esetleg víz+tej)
Só, bors, szerecsendió

Tetejére: 15 dkg reszelt sajt
Vaj a tepsi kikenéséhez.

A vöröshagymát és fokhagymát felaprítom és kevés olajon megpirítom, majd ráteszem a darált húst és párolom, amíg a hús megfehéredik. Közben fűszerezem ízlés szerint. A sárgarépát meghámozom és a cukkinivel felaprítom (de darabokra is jó) és hozzáadom a húshoz. Öntök bele egy kis paradicsomlét+vizet. (helyette paradicsomot vagy pürét is használhatunk)
Elkészítem a Besamel mártást.
Felteszem egy lábasba a vajat, amikor elolvadt,  beleszórom a lisztet és mielőtt megbarnulna,  több adagban hozzáöntöm a tejet. Csomómentesre keverem, enyhén folyós mártást kell kapnunk. Fűszerezem, elkeverem és kész is.
Egy kivajazott közepes méretű jénaiba vagy tepsibe rétegezem: tészta, húsos szósz, Besamel, sajt (elég csak a tetejére)...
Az utolsó réteg csak tészta+Besamel+reszelt sajt.
180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöm.

Megjegyzésem:
A cukkini, répa elhagyható, de nagyon jó ízt ad neki és még a húsos réteget is besűríti,  ha aprítva adjuk hozzá. Persze karikára vágva is rátehetjük a rétegek közé, de úgy a tálaláskor nehezebb lesz felvágni.
Sajtot is rakhatunk minden tésztaréteg közé, de elegendő csak a tetejére.
A fűszerezést részben Fördős Zé lasagne receptjét merítettem.
Pontozásom: 3-ból 3.

Jó étvágyat! 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése