2016. február 28., vasárnap

Pudingos-túrós piskóta szelet

Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt
1 csipet só
Túrós krém:
2 cs vaníliás puding
6 dl tej
5 ek cukor
25 dkg túró
Piskóta elkészítése: a tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval habbá verem, a sárgákat a cukorral jól kikeverem 5-10 perc alatt. A sárgája masszához hozzáadom 2-3-szorra a lisztet, végül fakanállal óvatosan belekeverem a habot. Kivajazott, lisztezett (nagyobb kb. 20*30cm) tepsibe öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm 15 perc alatt = tűpróba!
Krém elkészítése: A 2 cs. pudingot 6 dl tejjel és 5 ek cukorral megfőzöm, hagyom hűlni langyosra és hozzákeverem a túrót.
Amikor a piskóta is kihűlt, rákenem a túrós krémet és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe rakom, utána lehet szeletelni.

Megjegyzésem:
A túrós krémbe lehet rakni +1-2 ek cukrot még, ha valaki édesebben szereti, mert nem túl édes sütemény.  (Nagy zománcos piros tepsiben sütve.)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2016. február 26., péntek

Velencei csirkemáj

Hozzávalók (2-3 adag):
0,5 kg csirkemáj
4 fej vöröshagyma
15 dkg vaj/margarin
4 ek olívaolaj
só, bors, morzsolt zsálya
1 kis marék mazsola
3 ek balzsamecet
Köret: főtt orsó tészta.
A csirkemájat csíkokra vágom, a hagymákat megpucolom és karikákra vágom. A kis maréknyi mazsolát forralt vízbe áztatom, amíg elkészítem a májat. 
A vaj és az olívaolaj 2/3-án a májat pirítom egy nagyobb serpenyőben borssal és zsályával fűszerezve. Ha megsült, hozzáadom a leszűrt mazsolát, majd nagyobb lángon hozzáadom a balzsamecetet (néhány percig sistereghet), s amikor összesült az egész, le is vehetem a tűzről.
Egy másik serpenyőben a hagymát a többi vajon és olajon párolom puhára mérsékelt lángon sózva-borsozva. Tésztát főzök ki hozzá a szokásos módon.
Az egészet rétegesen tálalom: tészta, máj, végül a hagyma.

Megjegyzésem:
Ez a recept Stahl Judittól van.
Kevés mazsolát raktam bele (kb. fél maréknyi), mert nem tudtam, milyen ízt ad az egésznek, de lehet nyugodtan egy egész maréknyival, mert az édeskés íz nagyon jól dominál a balzsamecetes ízzel. Hamar elkészíthető, kicsit különleges, mégis egyszerű.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2016. február 24., szerda

Magvas zsemlék

Hozzávalók (kb. 6 db):
50 dkg liszt
1 cs szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő
1,5 mk só
4 ek olívaolaj
kb. 2,5-3 dl langyos víz
1 tojás
magvak (szotyi, tökmag, szezámmag, mák)
A lisztet, élesztőt és sót összegyúrom tésztává az olajjal és vízzel, majd kb. 1 órán keresztül letakarva meleg helyen kelesztem. Gombócokat formázok belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és letakarva megint kb. 15-20 percig kelesztem a langyos sütőben. Megkenem a felvert tojással és megszórom magvakkal. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. Szendvicsként tálalom.

Megjegyzésem:
Későn néztem meg, hogyan kell szép zsemléket formázni, de itt a videó róla. A tészta ne legyen túl lisztes, mert akkor tömény lesz kisütve, inkább lágyabb állagú, mégis formázható legyen. Nekem kicsit ropogós lett a külseje, de finom! :)
Magvakat a tésztájába is rakhatunk!

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)


2016. február 22., hétfő

Hamis raffaello

Hozzávalók (kb. 20db):
25 dkg túró
5+5 dkg kókuszreszelék
2 ek cukor/méz
dió/mogyoró/mandula
A túrót villával szétnyomkodom, belekeverek kb. 5 dkg kókuszreszeléket és cukrot. Vizes kézzel golyókat formálok úgy, hogy a közepébe diót/mogyorót/mandulát teszek és kókuszreszelékbe forgatom. Hűtőbe teszem fél órára, utána fogyasztható.

Megjegyzésem:
Gyorsan elkészíthető, könnyű desszert, persze nem olyan, mint az igazi raffaello...



Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)

2016. február 16., kedd

Marhapörkölt

Hozzávalók (3-4 adag):
ő.kömény
ő. paprika
só, bors
1-2 kisebb paradicsom (vagy 4-5 koktélparadicsom)
kb. 1 dl paradicsomlé vagy egy kis konzerv paradicsompüré
0,5 kg marhalábszár
1 ek liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
A vöröshagymát felaprítom és kevés olajon párolom. Hozzáadom a paradicsomokat a köményt, sózom-borsozom és beleöntöm a paradicsomlét/paradicsompürét. 1 ek lisztet hintek bele és jól elkeverem, majd belerakom a húst és felöntöm annyi vízzel, hogy a húst éppen ellepje. Ekkor 1-2 mk ő. paprikával is fűszerezem, beledobom a fokhagymát és addig főzöm, míg a hús puha lesz. Fél óránként ránézek és ha kell, kevés vízzel pótolom a pörkölt levét. Tésztával, galuskával vagy főtt krumplival tálalom és savanyúsággal.

Megjegyzésem:
A marhalábszár pörkölt úgy is finom, ha egy kis sertéshús is kerül bele, én így főztem. 1-2 dl száraz vörösborral vagy/és 1-2 ek áfonyalekvárral is ízesíthetjük, finomabb lesz tőle!

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :) 


Gyors serpenyős vacsora

Hozzávalók (2 adag):
4 db virsli
2 közepes krumpli
1 kis fej vöröshagyma
2 tojás
só, bors, majoranna
olaj
A krumplikat megpucolom, körszeletekre vágom és sós vízben majdnem készre megfőzöm. A hagymát felkarikázom és kevés olajon megpirítom egy serpenyőben. A virsliket is felkarikázom és ezt is kevés olajon megpirítom. Végül a megfőtt krumplit is kevés olajon megsütöm, sózom, borsozom és megszórom egy kis majorannával. A tojásokat megsütöm tükörtojásnak. Két tányérra adagolom, először a krumplit, majd virslit, hagymát és az egész tetejére kerül a tükörtojás. Salátával, savanyúsággal tálalom.

Megjegyzésem:
Én a krumplit és a virslit együtt sütöttem. Szerintem a tetejére még egy kis reszelt sajt is jól mutatna  és szeletelt bacon szalonnát, kolbászt, sonkát is süthetünk hozzá, amit éppen találunk otthon. :)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2016. február 11., csütörtök

Mákos-vaníliapudingos zsemle

Hozzávalók (4 adag):
4 db zsemle
Töltelék:
zsemlék belseje
3-4 dl tej
4 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 marék mazsola
10 dkg darált mák
Puding:
1 cs vaníliás puding
4 ek cukor
0,5 l tej
A zsemlék tetejét levágom (kis kalap) és a belsejét kis darabokban kiszedem, majd egy edénybe rakom. A zsemlék belsejéhez hozzáadok 2 dl tejet, 4 ek cukrot, 1 cs vaníliás cukrot, 1 marék mazsolát és 10 dkg darált mákot. Ezt a keveréket tűzön átmelegítem.  
A vaníliás pudingot elkészítem a szokásos módon.
A zsemléket kivajazott tepsibe teszem, kb. 1,5 dl cukros tejjel meglocsolom, a kalapokat is! A töltelékeket felváltva belekanalazom a zsemlékbe, a kalapokat ráteszem és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm. Porcukorral meghintve, langyosan tálalom.

Megjegyzésem:
Lehet csak mákosan, csak pudingosan is elkészíteni. Ha felesbe készítem a mákos töltelék alul, a pudingos felül vagy fordítva is lehet. 
Eredeti recept túrós töltelékkel van, de ez talán még finomabb! :)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)



2016. február 1., hétfő

Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók (4 adag):
4 db répa
2 db krumpli
15 dkg csirkemell filé (de lehet csirke aprólék is)
só/ételízesítő, bors, tárkony
esetleg 1 csirke leveskocka
levestészta
1 púpozott ek liszt
olaj, víz
1 kis fej vöröshagyma
A hagymát apróra vágom és olajon pirítom, majd belerakom a húst is. Kevés vizet öntök hozzá, majd amikor a hús fehér, 1 púpozott lisztet keverek bele és felöntöm 1,5-2 liter vízzel. Belerakom a megpucolt, tetszés szerint felvágott zöldségeket és fűszerezem. Ha a zöldségek is megfőttek (kb. 20 perc), és a leves majdnem forr, belerakom a levestésztát, majd kb. 5 perc múlva leveszem a tűzről és tálalom. Laktató leves, mellé valami egyszerű, könnyebb főételt ajánlok.

Megjegyzésem:
Tárkonyból ne rakjunk túl sokat, de azért érezhető legyen a levesben. Ha túl sok benne a tárkony, nagyon tömény, és úgy nem olyan ízletes! Egyébként nagyon finom leves! :)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Gyümölcsös-túrós rakott tészta

Hozzávalók:
25 dkg fodros nagykocka tészta
1 üveg/doboz barack befőtt
3 tojás
10-15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja vagy 2 ek citromlé
40 dkg túró
3 ek vaj
zsemlemorzsa
1 csipet só
A tésztát a szokásos módon kifőzöm. A tojásokat kettéválasztom. A fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgákat habosra keverem a cukorral és a citromlével/citrom héjával. Ehhez hozzáadom a túrót, az 5 ek barackbefőtt levét, majd ezt a keveréket összekeverem a tésztával. Óvatosan hozzákeverem a tojásfehérje habot is. A tészta felét kivajazott tepsibe öntöm, a barackokat rárakom, majd befedem a tészta másik felével. A tetejét megszórom zsemlemorzsával és vajdarabokat morzsolok a tetejére. 180 fokon 30 perc alatt készre sütöm.
Megjegyzésem:
Én fél kg tésztával és 45 dkg túróval készítettem el, így kevésbé túrós, de lehet, hogy jobb a kevesebb tésztával, laktató és finom étel. Jobb, mint a sima túrós tészta!

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)