2016. október 21., péntek

Mákos guba torta

Hozzávalók:
5 db kifli
6 dl tej
15 dkg darált mák
4 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
pici citromlé
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
1 csipet só
(3 ek cukor)
(meggy)
A kifliket felkarikázom és sütőpapíros tepsire helyezem őket, majd 200 fokon 5-10 percig, kicsit pirulásig sütöm. 
A tejet felmelegítem, majd levéve a tűzről, összekeverem a mákkal, cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és a tojások sárgáival. 
A kiflikarikákat egy nagy tálba teszem, majd a mákos keveréket ráöntöm és jól összekeverem, hogy a kiflik beszívják. Ezt egy kivajazott, hőálló tálba öntöm. (akár tortaformába) Tetejére meggyet szórok ízlés szerint, de ez elhagyható.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem és cukorral ízesítem. A habot a guba tetejére öntöm, majd 170 fokos sütőben kb. 20 percig sütöm, amíg a teteje megpirul. Szeletelve, nagyobb kockákra vágva tálalom.
Megjegyzésem:

1. Meggy nélkül is elkészíthető.

2. A recept úgy írja, hogy a habba keverjem a 3 ek cukrot, de úgy a hab nekem összeesett és túl édes is lett. Ezt a cukrot inkább a meggy vagy a guba tetején érdemes elszórni! A habba szerintem nem kell cukor.
Egyébként ötletes így elkészíteni a mákos gubát. Akár egy édes vacsira vagy desszertnek is tökéletes!

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése