2014. október 30., csütörtök

Banánturmix

Hozzávalók 2x3dl-hez:
1 banán
1-2 kk őrölt fahéj
kb. fél liter tej
1-2 ek cukor vagy méz (elhagyható)
A banánt kihámozom a héjából, 2-3 részre töröm és belerakom a turmixgépbe. Hozzáadom a tejet és a fahéjat, majd összeturmixolom. Ha nem elég édes, rakhatunk hozzá cukrot vagy mézet. Poharakba öntöm és őrölt fahéjjal díszítem a tetejét.

Megjegyzésem:
Finooom! :) A babán az egyik legjobb gyümölcs turmixolásra, vagy bármilyen másik gyümölcs mellé berakható a turmixgépbe, habosabbá, krémesebbé teszi az italunkat és persze kalóriadúsabbá is.
Egyetlen banán naponta 400 milligramm káliumhoz juttatja hozzá a szervezeted, vagyis a napi ajánlott adat 11%-át fedezi. A kálium létfontosságú az izmok, a szív és az idegrendszer normális működéséhez. Ugyancsak emiatt, a banán hasznos a vesékre és a csontokra nézve. A kálium rendszeres bevitele megelőzi a vesekő képződését, és csökkenti a szervezet kalciumvesztését.
Mindemellett a banán a legjobb természetes B6-vitamin forrás, amely a vörösvérsejtek képződéséért felelős, és erősíti az immunrendszert.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

2014. október 22., szerda

Gnocchi

Hozzávalók 2 fő részére:
0,5 kg krumpli
1 tojás
10-15 dkg liszt
1 ek búzadara
só, bors
Megpucolom és megfőzöm a krumplit sós vízben, majd áttöröm és kicsit hűlni hagyom. Hozzáadom a tojást, lisztet, búzadarát, kevés sót és borsot, majd összegyúrom tésztává. Kinyújtom 1-1,5 cm vastagságúra és csíkokra, majd kis kockákra vágom (de tetszés szerint lehet pl. nudli formára is vágni). Mártással keverem össze, majd tálaláskor reszelt sajtot szórok a tetejére.
A képen látható mártással: Carbonara szósz + borsó + sonka.

Megjegyzésem:
Hasonló a nudlihoz, de fűszeres a tésztája! Nem enném meg "minden nap", de néha egy könnyedebb, húsmentes napon finom is lehet. Nagyban függ a mártástól, hogy milyen lesz. Egyébként még egytálételként is megállja a helyét, mert elég laktatós!
További mártás variációk:
- Bolognai szósz
- Sajtmártás
- Tejszínes-gombás mártás: a hagymát kevés olajon megdinsztelem, rádobom a szeletelt gombát, só, bors, rozmaring, majd felöntöm tejszínnel és kevés tejjel. Rottyanásig főzöm.
- Brokkolimártás: a brokkolit sós vízben megfőzöm, főtt krumplival összeturmixolom, pürésítem, felöntöm tejszínnel és összeforralom. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem. Lehet bele rakni sonkát kockára vágva, ill. egy kis majonézt.

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)

Sajtkrémes bundában sült csirkefalatok

Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé
só, bors
Bunda:
2 tojás
100-125 g sajtkrém
0,5 dl olaj
1 nagy csipet só
30 dkg liszt
2,5 dl tej
Sütéshez:
olaj
A megtisztított csirkemelleket nagyobb csíkokra, falatkákra vágjuk, sózzuk-borsozzuk és félretesszük.  A masszához a tojásokat a krémsajttal simára keverem keverőgéppel, majd hozzáadom a sót, olajat, lisztet is évük fokozatosan a tejet is hozzáöntöm. Sűrű csomómentes tésztát kapok. A húsdarabokat beleforgatom és közepes lángon olajban kisütöm, amíg világosbarnára nem sülnek. Konyhai papírtörlőre kiveszem és valamilyen körettel tálalom (rizs, krumpli...). 

Megjegyzésem:
Kissé ropogós bundája lesz a csirkének, hamar megsül! Kínálhatunk hozzá savanyúságot vagy mártást. 
További variációk:
Sütést követően megcsurgatjuk kevés mézzel és megszórjuk szezámmaggal.
Krémsajtos mártogatóssal kínáljuk, vagy tartármártással.
Sütés után kínai szezámmagosként is elkészíthetjük: ketchup+méz+chili keverékébe forgatjuk, majd szezámmagba.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

Tejfölös gombaleves

Hozzávalók 6 főre:
1 doboz gomba (25 dkg)
3 sárgarépa
1 krumpli
1-2 db fehérrépa, karalábé (én ezt kihagytam, mert nem igazán szeretjük)
3 ek étolaj
2 ek. liszt
2 dl tejföl
1 kis fej vöröshagyma
só, bors, petrezselyem
A vöröshagymát feldarabolom és az olajon megdinsztelem. A zöldségeket karikákra vágom és hozzáadom a hagymához. Ha kissé megpuhultak, felengedem 2-2,5 liter vízzel, sózom borsozom. Végül a tejfölt elkeverem a liszttel és egy merőkanál leveslével. Ezzel behabarom a levest és forrásig felfőzöm, majd leveszem tűzről és kész is van.

Megjegyzésem:
Egy vasárnapi ebédre készítettem a szüleinknek.
A fűszerezéshez nem írtam mennyiséget, de habarás után kóstoljuk meg és ha kell még sózni, borsozni, akkor még javíthatunk rajta. Lehet kakukkfüvet is belerakni, ill. bármilyen más zöldséget is adhatunk hozzá. Levesbetétet nem kíván, mert elég sűrű zöldségleves.

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)

2014. október 21., kedd

Vakondtúrás sütemény

Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 ek tejföl
2 tojás sárgája
1 késhegynyi sűtőpor
1 csipet só
1-2 ek kakaópor
Töltelék:
1 kg túró
20 dkg cukor
3 egész tojás + a 2 tojás fehérje
5 dkg vaj
10 dkg mazsola
1-2 ek búzadara
1/2 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd két részre osztom és félreteszem. Az egyik kisebb felét berakom a fagyasztóba, hogy megkeményedjen a reszeléshez. 
A töltelékhez a tojások fehérjét kemény habbá verem. A többi hozzávalót összedolgozom az áttört túróval - mazsola nélkül, majd hozzákeverem a habot, végül a mazsolát is. 
A tésztát kinyújtom és egy közepes, kivajazott, közepes tepsi aljára leterítem. Erre jön a töltelék, amit szépen, egyenletesen elosztok rajta. A tetejére kiveszem a fagyasztóból a másik fél tésztát és nagylyukú sajtreszelőn ráreszelem az egészet. 160 fokos sütőben sütöm kb. 30 percet. Tálaláskor porcukorral meghintem a tetejét.

Megjegyzésem:
Nem volt helyem a fagyasztóban, ezért nem tudott megkeményedni a másik fél tészta és nem tudtam lereszelni, ezért kinyújtottam és késsel csíkokra, majd kis kockákra vágtam és így raktam a túrós töltelék tetejére. Így macerás volt elkészíteni, de mutatós és finom lett! Kicsit tömény sütemény, laktató és sok lesz belőle :)

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó sütést! :)



2014. október 12., vasárnap

Mascarponés Túró Rudis sajttorta

Hozzávalok 24cm-es tortaformához:
Tészta:
25 dkg daráltkeksz
15 dkg olvasztott margarin
2 ek méz
Töltelék:
50 dkg mascarpone
1,5 ek liszt
15 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
3 tojás
fél citrom reszelt héja
2 ek tejföl
7 db túró rudi
Először a tészta hozzávalóit keverem össze és a kivajazott sütőformába lenyomkodom.
A tölteléket úgy készítem, hogy egy tálba beleteszem a mascarponét és a cukrokat, majd ezt robotképpel kikeverem. Ezután hozzáadom a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a lisztet és a tojások sárgáját és ezt is összekeverem. A tojások fehérjét habbá verem egy külön tálba egy csipet sóval, majd óvatosan hozzáadom ez előző masszához. A fele mennyiséget ráöntöm a darált kekszes tésztára. A túró rudikat félbevágom (egészben is rátehetjük) és a kerek formába körbe rakom vele. Végül a maradék krémet is ráöntöm és fóliával letakarva sütöm előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig, majd negyed órát fólia nélkül.
Megjegyzésem:
Vigyázzunk, mert a torta feljön magasra és a fóliához hozzáragad, úgyhogy fél óra elteltével nézzünk rá! Amikor letelt az egy óra, kivesszük és hűvösebb helyen hűtjük. Ne ijedjünk meg, ha a teteje/közepe kicsit remeg, az megszilárdul hűlés közben! 
Finom, nem túl bonyolult a torta, de én kicsit túlsütöttem, mert remegett, így viszont az alja, vagyis a darált kekszes tészta kissé kemény lett, de ízlett mindenkinek... Ez volt idén az egyik szülinapi tortánk a férjemmel. :)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó sütést hozzá! :)

2014. október 9., csütörtök

Macskatiprás







Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara
1 l víz
1 csipet só
20 dkg búzaliszt
12 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
2 dl tejföl vagy natúr joghurt
25 dkg túró
2 tojás
1 citrom leve és reszelt héja
Rama kenéshez
szilvalekvár
A kukoricadarát 1 liter vízben 1 csipet sóval megfőzöm, mint a tejbegrízt. Amikor megfőtt, tűzről leveszem és hozzákeverem a lisztet, a cukrokat, a sütőport, a tejfölt, a túrót a citrom levét és héját, végül a tojásokat. A masszát alaposan összedolgozom, majd a margarinnal kikent tepsibe elegyengetem. A tetejére kiskanállal szilvalekvárt teszek olyan távolságra, hogy szeleteléskor minden szelet közepén legyen lekvár.
Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütöm, amíg a teteje megbarnul, illetve ha tűpróbát is végzek.

Megjegyzésem:
Elég nagy mennyiségnek tűnt, ezért egy gáztepsibe és egy közepes tepsibe osztottam el a tésztát, de sütőpor helyett fele mennyiségű szódabikarbónát tettem, így a tészta lapos maradt. Legközelebb sütőporral készítem, úgy biztos magasabb lesz a tésztája, de így is finom volt és hamar el is fogyott! :)

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó sütést hozzá! :)

2014. október 8., szerda

Tartármártás

Hozzávalók:
1 tojássárgája
6-7 ek majonéz (kb. 90g)
1 dl tejföl
1 tk porcukor
1 tk mustár
néhány csepp citromlé
bors, só
A tojássárgáját kikeverem a porcukorral, sózom, borsozom. Lassan hozzáadom a majonézt, mustárt, a citromlét, végül a tejfölt. Ha az egészet jól összekevertem, legalább 1 órára hűtőbe teszem. Hidegen tálalom sültekhez vagy rántott ételekhez.

Megjegyzésem:
Ebből az adagból 2-3 személyre elegendő mennyiség lesz.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat!