2020. június 17., szerda

Almás-szilvás fahéjas kevert sütemény

Imádom a variálható, könnyen és gyorsan elkészíthető, pihe-puha pités-piskótás süteményeket. Ez is egy ilyen recept! ;) Próbáld ki!


Hozzávalók:
2 kis pohár tejföl/kefír/natúr joghurt
2 dl víz
1 van.cukor
1 tojás
30 dkg liszt
1 cs.sütőpor
1 üveg meggy / fél kg alma/szilva
1 csip só
1 tk ő.fahéj
tetejére kevés cukros fahéj

A tejfölt (/joghurt/kefír), a van.cukrot és a tojást habosra keverem. Hozzáadom a lisztes sütőport és a többi hozzávalót (kivéve gyümölcs). Kivajazott, közepes méretű tepsibe öntöm és beledobálom a szeletekre/darabokra vágott gyümölcsöket. Megszórom a tetejét cukros fahéjjal és 170 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm (tűpróba). Édes szájúaknak kihűlve, porcukorral megszórva, szeletelve tálalom.

 

Megjegyzésem:
Bármilyen gyümölccsel könnyen és gyorsan elkészíthetjük! Variálható sütemény.
Értékelésem: 3/3 kiváló

Kellemes sütést hozzá! :)


Kövess a közösségi oldalakon is!


Tepertős tallér - gofrisütőben

Régebb óta követem @aranytepsi által készített ételeket, süteményeket. Receptjeivel gyakran találkozok a kifoztuk.hu oldalon és persze van neki saját blogja is.
Ez a recept is tőle van, azzal a különbséggel, hogy én gofrisütőben sütöttem a tallérokat, mert nincs tallér-sütőm. Az ötlet onnan jött, hogy régebben a sajtos tallért már sütöttem így, és az is jól sikerült benne :) Kisebbeket tudok ugyan sütni benne és vastagabbak, de gyorsan elkészíthető, egyszerre akár 4 db-ot is tudok így sütni (nagyságtól függ).


Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 kk só
1 kk sütőpor
fél kk ő. bors
1 késhegynyi ő. köménymag
10 dkg tepertőkrém (én fokhagymásat raktam bele, érdekes íze volt, FINOM!)
1 tojás
5 dkg vaj
10 dkg tejföl

A hozzávalókat egy tálba teszem és összegyúrom egy nagy gombóccá, majd kis golyókat formálok belőle és ezeket sütöm ki gofrisütőben (vagy tallér-sütőben) aranyszínűre.

 

Megjegyzésem:
Gyorsan elkészíthető, finom, sós harapnivaló vendégváró, vagy csak úgy! :)
Ez egy viszonylag kis adag, nálunk hamar elfogyott! ;)
Értékelésem: 3/3 kiváló!

Kellemes sütést hozzá! :)


Kövess a közösségi oldalakon is!

Sajtos-sonkás kenyérfelfújt

Sajnos van úgy, hogy elkészítek valamit, majd vagy a kép vagy a recept eltűnik, vagy épp nem emlékszem pontosan, mi is ez. Szerencsére ennél a receptnél az elkészítés folyamatáról és hozzávalóiról írtam bejegyzést, de a fotót nem találom róla. Ha legközelebb elkészítem, pótolni fogom, de ha te készíted, szívesen fogadom kommentben vagy e-mailben a fotódat és véleményedet róla! ;)

Hozzávalók:
Megmaradt kenyér, kifli, zsemle
15-20 dkg sajt
20 dkg sonka
2 dl tejföl
1-2 tojás
kevés tej kb 2 dl
fűszerek ízlés szerint: só, bors, majoranna...

Elkészítés:
A maradék kenyeret, kiflit, zsemlét kis kockákra vágom és kivajazott tepsibe elegyengetem. Meglocsolom kevés tejjel. Megszórom a csíkokra vágott sonkával, lekenem a tetejét a fűszeres tojásos tejföllel (ez elmaradhat) és megszórom reszelt sajttal. 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm, amíg a sajt megpirul. (hőlégkeveréses, alul-felül sütés)

Megjegyzésem, tippem:
Variálhatjuk zöldségek hozzáadásával pl. kukorica, gomba...
Értékelésem: jó 3/3.


Kellemes sütés-főzést! 
Jó étvágyat! :)


Kövess a közösségi oldalakon is!

Rizses csoki tejpor nélkül

A rizses csokit mindig azért húztam elkészíteni, mert tejpor hiányában voltam (nem lehet kapni mindenhol, vagy nem jó helyen keresem?!). De végre van egy recept, amihez nem kell! :)


Hozzávalók:
20 dkg vaj
12 dkg cukor
2 tojás
1 csomag csokis puding
2 ek kakaópor
10 dkg puffasztott rizs
plussz: mazsola, dió, egy kis rum
A vajat felolvasztom egy tálba gőz fölött belekeverve a tojást, pudingport és kakaóport. Amikor felolvadt és az egész egynemű, akkor leveszem és belekeverem a puffasztott rizst, esetleg mazsolát és kis darabokban a diót is.
Folpackba öntve és csomagolva, formába helyezve hagyom hűlni, majd hűtőbe rakva egy éjszakára (vagy néhány órára) hagyom megdermedni. Szeletelve fogyasztjuk.







Megjegyzésem:
Ugyanezzel a recepttel készíthetünk keksz-szalámit (hideg kutya), csak a puffasztott rizs helyett 20 dkg tördelt háztartási kekszet keverünk bele. Rakhatunk bele mazsolát is :)
Értékelésem: 3/3, Jó!

Készítsd el te is! ;)



Kövess a közösségi oldalakon is, ahol egyéb #instantrecept is felkerül, ami ide nem!

Kétszínű töltött kiflik

Az elkészítendő listából ezt is kihúzhatom. Nagyon jól sikerült, ráadásul kovászból készítettem, finom, puha tésztája lett! :)


Hozzávalók:
0,5 kg liszt
fél cs.friss élesztő (vagy 10-15 dkg kovász + pici sütőpor)
1 dl olaj
kb. 10 ek cukor
1-1,5 ek kakaópor
3 dl tej
1 cs van.cukor

Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben és 1 kk. cukorral. A többi hozzávalót (a kakaópor kivételével) egy keverőtálba öntöm, majd az élesztős keveréket is és egyneművé gyúrom. Elfelezem a tésztát és az egyikbe belegyúrom a kakaóport. A két gombócot kinyújtom nagyjából egyforma kör alakúra és egymásra helyezem. Cikkekre vágom, 8-10 db-ra. Töltelékkel vagy anélkül a hosszanti felétől feltekerem és kifliket formálok belőlük.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és kb. 20-30 percig pihentetem, közben előmelegítem 180 fokra a sütőt. Aranybarnára sütöm 15-20 perc alatt és még melegében lekenem cukros tejjel.



 
 

Megjegyzésem:
A kiflik feltekerésekor kis víz ecsetelésével jobban összeragadnak. Arra figyeljünk, hogy a kifli tekerésekor a hegyes rész alul legyen, mert az könnyebben megég és el is válik az egésztől.
Én valamelyiket lekvárral töltöttem, de simán is feltekerhetjük és kisebb falatkákat is készíthetünk belőle.
Értékelésem: 3/3 kiváló.

Kellemes sütést hozzá! :)


Kövess a közösségi oldalakon is, ahol egyéb #instantrecept is felkerül, ami ide nem!