2018. február 13., kedd

Sajtos tallér gofrisütőben

Imádom a sajtos tallért! Nincs sütőm, de amikor megláttam ezt az ötletet, hogy gofrisütőben is elkészíthetjük, tudtam, hogy ezt meg fogom sütni és nem is egyszer. :) A gofrisütő inkább megtalálható egy háztartásban, mint egy olyan sajtos tallér sütő, amit másra igazából nem is lehet használni. Érdemes kipróbálni! ;)
Hozzávalók:
12 dkg reszelt sajt
35 dkg liszt
1/2 kk szódabikarbóna
10 dkg vaj
2 kk só
1 nagy csipet ő.kömény (lehet egész is, de elhagyható)
1 db tojás
1 dl tejföl
1 ek olaj (olíva vagy napraforgó)
A sajtot lereszelem, a vajat megolvasztom, de nem kell teljesen, csak puha legyen, kenhető állagú. A sajttal összekeverem a vajat, az olajat, a fűszereket (só, kömény), majd a tojást, tejfölt. Egy másik tálba a lisztet elkeverem a szódabikarbónával, majd összegyúrom a sajtos keverékkel. Legalább fél órára hűtőbe raktam, hogy kicsit megkeményedjen, könnyebb legyen nyújtani. Lisztezett felületen kinyújtom vékonyra és egy nagy szájú, lisztezett pohárral kiszaggatom. (ha van nagy pogácsaszaggatónk, akkor azzal, kb. 6-7 cm-es átmérőjű legyen, vagy amekkora max. belefér a gofrisütőbe!)
A gofrisütőt felmelegítem, kicsit bekenem olajjal mindkét oldalát és 2 kör alakú korongot belerakok (vagy attól függ mekkorát szaggattunk) és pirosra sütöm. 
Megjegyzésem és tippek:
Nem kell olajozni minden egyes darabnál, 2-3 adagonként bőven elég.
Ne süssük túl sokáig, mert kiszárad! Időben sütőnként változik, hogy meddig kell sütni, de nézzünk rá, ha már enyhén piros, akkor jó.
Sokáig eláll zacskóba zárva.
Elvileg gyúrhatunk gombócokat belőle és úgy belerakni a gofrisütőbe, de félő, hogy túl vastag marad. Nem próbáltam így!
Pontozásom: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése