2019. január 30., szerda

Kókuszgolyó torta (sütés nélkül)

Karácsonyra készítettem még ezt el, mert szerettem volna egy kókuszosat és krémeset is sütni. Kissé tömény volt (ezt le is írom, miért! Lehet korrigálni!), de egyébként finom, látványos és nem kell sütni se! :)
Hozzávalók (26 cm-es formához):
Alsó réteg + golyók: 
40 dkg darált keksz
10 dkg (por)cukor
3 ek baracklekvár
3-4 ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg vaj
pici rumaroma (elhagyható)
Krém:
20 dkg kókuszreszelék ---- szerintem elég a fele!
8 dl tej
2 cs.vaníliás pudingpor
4 ek cukor
Hab:
2 dl habtejszín
Fehér golyók:
2 dl tej
1 ek cukor
2 ek búzadara
kókuszreszelék a hempergetéshez
A torta hozzávalóit összedolgozom, a vajat olvasztva is belerakhatjuk. Kb. 2 maréknyit félreteszek, a többit belenyomkodom a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába. A félretett masszából vizes kézzel golyókat formálok és belehempergetem kókuszreszelékbe.
A krémhez a pudingot megfőzöm a tejjel és a cukorral a szokásos módon, majd levéve a tűzről belekeverem a kókuszreszeléket. Még melegen a kekszes alapra öntöm és elsimítom. Hagyom jól kihűlni, majd hűtőbe is teszem fél-1 órát. Ezután felverem a habtejszínt kemény habbá és a vaníliás-kókuszos krémre simítom, de habzsákból is kinyomhatjuk, díszíthetjük.  
A fehér golyókhoz tejbegrízt főzök a hozzávalókból, kéz meleg langyosra hűtöm, de ne hidegre, és gombócokat gyúrok, amiket kókuszreszelékbe is belehempergetek. 
A tortát megszórom (tetszés szerint) kevés kókuszreszelékkel, vagy színes cukor/csokidarával, végül a golyókkal díszítem.
Megjegyzésem:
A golyók elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy a tortát szeletelni is kell majd, úgy rendezzük, hogy azok ne legyenek majd útba. Erre akkor jöttem rá a nagy sietségben, amikor a fele már fent volt :D
A vaníliás-kókuszos krémbe a 20 dkg kókuszreszeléket sokallom, kissé tömény, de aki nagyon szereti, belerakhatja mindet. Én csak a felét javaslom!
Értékelésem: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)
Kövess itt is:

2019. január 29., kedd

Egyszerű túrófánk

Itt a farsang és a farsang mi másról szólhat, mint a fánkokról :) Ezt a receptet érdemes kipróbálni, mert tényleg egyszerű, gyors, és persze nagyon finom is! ;)
Hozzávalók
30 dkg liszt
1 cs.sütőpor
1-2 csipetnyi só
3-4 ek cukor
2 tojás
50 dkg túró
Kb. fél dl tej/víz
Olaj a sütéshez (kb. Fél liter)
Az egészet egy tálba összekeverem és állni hagyom, amíg az olaj felmelegszik. Ezután kanalazva, vizes kézzel golyókat formázok és a forró olajban kisütöm. Szinte meg is fordulnak maguktól, de ha nem, pirulásnál forgassunk rajtuk. Kb. 1-1 perc kell "oldalanként". Porcukorral, lekvárral, mogyorókrémmel... ízlés szerint tálaljuk.

Megjegyzésem:
Finom, könnyed tésztájú.  Egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nagyszerű recept!
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat!

2019. január 22., kedd

Mascarponés pohárdesszert

Még Karácsonyra szerettem volna valami gyors, krémes desszertet is, de már elég süti volt, így ez elmaradt. Ma egy kis délutáni "poharas" desszertet készítettem belőle.
Hozzávalók (kb. 4 adag):
10-15 db babapiskóta vagy bármilyen keksz
1 narancs
4 ek. tej
4 tk. narancslekvár (elhagyható vagy helyette más lekvárt is használhatunk)
Narancsos krém:
250 g mascarpone
1 narancs reszelt héja és kifacsart leve
1 ek méz (elhagyható vagy cukorral helyettesíthető)
1 dl habtejszín
Csokis-fahéjas krém:
250 g mascarpone
4 ek. instant kakaópor (vagy 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor + 1 ek. méz/cukor)
0,5-1 kk. őrölt fahéj (ízlés szerint)
1 dl habtejszín

A krémek hozzávalóit külön tálba elkeverem. A 2 dl habtejszínt kemény habbá verem és elfelezem a kétfajta krémbe keverve. A babapiskótából 4 db-ot félreteszek, a többit egy zacskóban durvára török. 
Díszes, vastag falú üvegpohárba vagy üvegtálkába rétegezem: alulra elosztom a durvára tört babapiskóta (morzsa) felét, majd ráadagolom a csokis-fahéjas krémet, amit egy evőkanál segítségével elsimítok. Erre jön a babapiskóta morzsa másik fele, illetve adagonként félbe törve 1-1 babapiskóta, amiket 1-1 ek. tejjel meglocsolok. Középre (akár egy csíkba) lekvárt kenek, majd erre jön a narancsos krém, amit evőkanállal megint elsimítok. Tetejére 1 narancsot felkarikázok, a héját (+ fehér részt) levágom és egészben vagy cikkekre vágva ráhelyezem a tetejére.
Azonnal fogyasztható, vagy hűtsük le jobban előtte.

Megjegyzésem:
A krémek ízét variálhatjuk, bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, a két krém közé is rakhatunk stb. Mindenkinek a fantáziájára van bízva, illetve amit otthon talál :)
Gyorsan elkészíthető és hamar fogyasztható is.
Értékelésem: kiváló 3/3.

Jó étvágyat! :)

2019. január 16., szerda

Göngyölt virsli tepsiben

Igazából majdnem elmondható, hogy ez egy rántottás göngyölt virsli tepsiben sütve 😊
Szortíroztam a régen kinyomtatott recepteket, így ezt gyorsan el is készítettem vancsorára...
15-20 dkg sonka szelet
6 db virsli
2 db tojás
2-3 dl tejföl
Fűszerek (ételízesítő, bors, majoranna)
Mustár
15-20 dkg sajt
A sonkaszeleteket vékonyan megkenem mustárral és a virslit beletekerem. Ha szükséges, hústűt vagy fogpiszkálót szúrok bele. Kivajazott tepsibe helyezem őket, lehetőleg szorosan egymás mellé. A tejfölt,  tojásokat és fűszereket összekeverem és ráöntöm a virslikre. Tetejét megszórom reszelt sajttal és 180 fokon alsó-felső hőlégkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütöm, mire a teteje megpirul. Kiveszem a sütőből és néhány perc pihentetés után fogyasztható.

Megjegyzésem:
Fűszereket tetszés szerint használhatunk hozzá. Friss zöldségekkel, valamint szószokkal (mustár, ketchup, majonéz) kínáljuk.
Belevághatunk adagolásnál a virslibe, én virslinként vágtam .
Értékelésem: jó 3/3.

Jó étvágyat!  😊

Facebook: Kate receptes blogja

2019. január 13., vasárnap

Narancsszószos sertéskaraj narancsos-fűszeres sütőtök pürével diós-narancsos sült zöldségekkel

Ez egy nagyon narancsos étel lett, mert igazából minden elemében szerepel a gyümölcs. A legjobb eleme szerintem a hús a szósszal. Különleges, de nagyon finom! ;)
Hozzávalók:
Hús:
1 kg s.karaj
só, bors
Szósz:
2-3 szál csemegehagyma/újhagyma
2 ek ketchup
só, bors
1,5 dl szárnyas alaplé (tyúkhúsleveslé)
2 db narancs
Sütőtök püré:
1 kg sütőtök
só, bors
2 db narancs leve
1 citrom leve
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek méz
1 ek olívaolaj
Sült zöldségek:
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1-2 marék dió durvára aprítva
só, bors
1 db narancs leve és reszelt héja
2 ek méz
kb 4 dkg vaj

A húst szeletekre vágom, ki is klopfolhatjuk, sózom, borsozom és mindkét oldalát megsütöm serpenyőben kevés olajon (3-4 perc oldalanként).
Ebben az olajos serpenyőben készítem el hozzá a szószt is. A hagymát felkarikázom és a visszamaradt olajon megfonnyasztom, ráöntöm a húsleveslé és ketchup keverékét, majd állandó keverés mellett felforralom. A narancsok héját lereszelem, felkarikázom és a fehér részt is levágom róla körbe. Kisebb darabokra szedve, vagy karikára hagyva belerakom a szószba néhány percre. A reszelt héját tálaláskor szórjuk a hús és a szósz tetejére. (ez nekem elmaradt)
A sütőtököt megsütöm darabokra vágva sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt. Kikanalazom a héjából, egy edénybe rakom, amihez hozzáadom a többi hozzávalót és botmixerrel pürésítem. Kevés vízzel hígítható, ha túl sűrű/száraz lenne. Kóstolás után még ízesíthető. Tálalás előtt kicsit felmelegítem, így az ízek jobban összeérnek. 
A zöldségeket meghámozom és nagyjából egyforma, vékony csíkokra vágom. Egy edényben a vajat megolvasztom, a mézet és a narancslevet hozzákeverem, ízesítem sóval, borssal és a narancs reszelt héjával. Leveszem a tűzről és jól összekeverem a zöldségekkel. Tepsibe öntöm, majd durvára vágott vagy aprított dióval megszórom. (Ne vigyük túlzásba!)
165 fokon alsó-felső légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt készre sülnek.
A húst a szósszal, pürével és a zöldségekkel együtt tálalom.
Megjegyzésem:
Bár a sütőtököt nem szeretem, ezért más krumpliköretet is készítettem hozzá, de egyébként egy ízletes, télies étel lett belőle. 
Értékelésem: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja

2019. január 8., kedd

Mákos-citromos keksz

Ez egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető keksz. Már régóta ki szerettem volna próbálni, és végre karácsony környékén sikerült is :)
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg egész mák (szerintem elég ennek a fele)
10 dkg cukor
15 dkg vaj
1 citrom leve és reszelt héja
1 tojás
A hozzávalókat egy tálba teszem és jól összegyúrom. A vaj miatt lehetőleg minél gyorsabban és alaposabban. Egy rudat formázok belőle folpackra helyezve és feltekerem, majd hűtőbe teszem néhány órára, akár egy egész éjszakára. Kivéve a hűtőből, felszeletelem és sütőpapíros tepsire helyezem, 180 fokon 10 perc alatt készre sütöm.


Megjegyzésem:
Rakhatunk a tésztájába mazsolát vagy szárított áfonyát, mielőtt folpackba tekerjük. Szerintem a 10 dkg mák ekkora mennyiséghez sok, túlságosan kesernyés lesz tőle sütés után a keksz, én a felét raknám csak bele, 5 dkg-ot. Nekem kicsit hézagos lett, mert a vajat nem sikerült jól eldolgoznom benne, siettem. Erre vigyázzunk! Ha már széle pirosodik, vegyük ki! Melegen még kicsit puha, de ahogy kihűl, megkeményedik.
Értékelésem: jó 3/3.

Jó étvágyat! :)

Facebook: Kate receptes blogja

Kenyérfelfújt maradék kenyérből/kalácsból/kifliből

Nálunk elég gyakran maradnak meg kenyérdarabok, néha kifli/zsemle is. Ilyenkor ezek felhasználására keresek megoldást. Már van néhány felhasználási javaslat a blogomon erre az esetre, és ez is egy ilyen változat :) Sajnos fotó nem készült róla, amikor ezt sütöttem, de legközelebb pótolni fogom! ;)

Hozzávalók:
Kb. 6-10 szelet maradék kenyér/kalács/kifli/zsemle
2 tojás
2 ek. olvasztott vaj
Fél liter tej
8-10 dkg cukor
1 cs. van.cukor
Ő.fahéj, ő.szegfűszeg ízlés szerint
Mazsola/áfonya/magozott meggy
A tűzálló tálat kivajazom és a kockázott kenyeret belerakom, meglocsolom az olvasztott vajjal és megszórom mazsolával. A többi hozzávalót összekeverem és ráöntöm az egészre, hogy mindenhova jusson, jól beszívja a kenyér. 180 fokon kb 30-40 percig sütöm. Nagyobb kockákra vágva tálalom.

Megjegyzésem :
A kenyérkockákra kenhetünk vagy kanalazhatunk lekvárt is. Ebben az esetben a cukor mennyiségét csökkentsük vagy egyáltalán ne rakjunk bele!
Fűszerként egy kis gyömbért is rakhatunk vagy reszelt citrom/narancshéjat, esetleg kakaóport, de csak fahéjjal is nagyszerű.
A mazsola mellé vagy helyett csokidarabokat is rakhatunk.
Értékelésem: kiváló vacsora/desszert 3/3.

Jó étvágyat! 😊

Facebook: Kate receptes blogja