2015. július 30., csütörtök

Rakott túrós kifli

Hozzávalók:
6 kifli
4 tojás
50 dkg túró
2 cs vaníliás cukor
4+3+2 ek porcukor/kristálycukor
5 dl langyos tej
2 ek citromlé
(fél citrom reszelt héja)
mazsola ízlés szerint
5 dkg vaj
kis zsemlemorzsa
A tojásokat kettéválasztom. A sárgákhoz hozzáadok 4 ek cukrot és addig keverem, míg kivilágosodik (kb. 3 perc). A fehérjéhez egy csipet sót adok és kemény habbá verem, majd ehhez is keverek 3 ek cukrot. A tojássárgás krémhez hozzáadom a túrót, citromlevet, (citromhéját) és még 2 ek cukrot. Végül belerakom a mazsolát is.
Egy kisebb tepsit kivajazok, meghintem egy kis zsemlemorzsával, majd a felkarikázott kiflik felét lerakom egy sorba és megöntözöm a langyos tej felével. Beterítem az egészet a túróval, majd a maradék kifliből rárakok még egy sort és meglocsolom a maradék tejjel. A tetejét megkenem a tojásfehérje kemény habjával. Előmelegített sütőbe sütöm 180 fokon 20 percig, amíg a tojásfehérje megbarnul szépen. Kockára vágva tálalom kistányéron.
Megjegyzésem:
Piros kerámia tepsimbe sütöttem. Finom nasi! :)

Pontozásom 3-as skálán: 3.


Jó étvágyat! :)

2015. július 23., csütörtök

Grízes-kakaós meggyes süti

Hozzávalók:
4 tojás
4 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 ek olaj
2 ek tejföl
3 ek búzadara
1 ek liszt
fél cs sütőpor
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy csipet sóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verem, majd belerakom a búzadarát, hogy megduzzadjon. A tojások sárgáját a cukorral min. 5 percig, kifehéredésig keverem géppel. Hozzáadom az olajat, tejfölt, citromhéjat, majd a lisztet és sütőport, végül fakanállal beforgatom a búzadarás habot.
Kivajazott tepsibe öntöm a 2/3 részét, a maradékba 1 ek kakaóport keverek és rácsurgatom a tésztára. Kimagozott meggyet dobálok bele. Előmelegített sütőben 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Porcukorral megszórva tálalom.

Megjegyzésem:
A piros tepsim (36cm*20cm) nagy volt, ezért abba dupla adagot kell sütni. Ezt az adagot egy kisebb méretű tepsiben kell elkészíteni. Egyébként kicsit ragacsos az alja, de finom sütemény.

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)

Party pogácsa

Hozzávalók:
25 dkg liszt
fél cs sütőpor
12,5 dkg vaj/margarin
1 kk só
2 ek tejföl (amennyit felvesz)
10 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 tojás
10 dkg reszelt sajt
A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverem, belerakom a reszelt sajtot és rámorzsolom a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, közben adagolom hozzá a tejfölt. Lisztes deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom, megkenem a tetejét felvert tojással és reszelt sajtot rakok rá. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt pirosra sütöm.

Megjegyzésem:
Nem lesz túl magas, ezért a magasságát nyújtáskor tudjuk meghatározni, akár 2 ujjnyi vastagságra is elegendő nyújtani, de akkor dupla mennyiséget gyúrjunk be. Frissen nagyon finom! (holnap kiderül, milyen másnaposan...) 2 gáztepsire való adag ez a mennyiség.
A tetejére sajt helyett rakhatunk magvakat, szezámmagot vagy nagy szemű sót is.

Pontozásom 3-as skálán: 1.

Jó étvágyat! :)

2015. július 21., kedd

Barackos kevert torta

Hozzávalók:
fél bögre cukor
1,5 bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 db tojás
1 bögre tej
4 db őszibarack (vagy más gyümölcs)
1 maréknyi mazsola
vaj és liszt kikenéshez
cukor
A cukrot, lisztet, sütőport, sót, tojást és tejet összekeverem. Beleszórok mazsolát, majd egy kikent sütőformába (torta) öntöm és cukorba mártott barackszeleteket rakok a tetejére. Közepes hőmérsékleten 30-40 percig sütöm a sütőben. Porcukorral megszórva, kihűlve tálalom.

Megjegyzésem:
Nekem kicsit laposabb torta lett, mert mézeskalács fűszerkeverékes sütőport raktam bele. Egyébként fahéjjal is lehet még ízesíteni vagy kevés kakaóporral.

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)

Rakott tojásos tarja

Hozzávalók (4 adag):
8 szelet tarja (karaj)
2 szelet kenyér vagy 2 db zsemle
3 db keményre főzött tojás
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejföl
só, bors
liszt
kevés olaj
5 dkg reszelt sajt
A hússzeleteket sózom-borsozom, majd lisztbe hempergetem és kevés olajon elősütöm. Vízbe áztatom a zsemlét/kenyeret, majd kinyomkodva a kis kockákra vágott főtt tojásokhoz adom. Beleteszem a felaprított hagymákat és a tejfölt, majd ezt is sózom-borsozom és jól összekeverem egy kanállal. Az elősütött hússzeleteket tepsibe fektetem, majd ezek tetejére kanalazom a tojásmasszát.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 15-20 percig, majd reszelt sajtot teszek mindegyik tetejére és még 10 percig ráolvasztom, ill. rápirítom a sajtot. Rizs vagy krumplikörettel és savanyúsággal  vagy friss zöldségekkel tálalom.

Megjegyzésem:
Finom, kiadós egytálétel. A főtt tojásokat tojásszeletővel mindkét oldalról szeletelhetem, így gyorsabb és egyszerűbb, de egy kés segítségével is el lehet végezni ezt a műveletet. Tálaláskor díszíthetjük kis pirosarany pöttyökkel a húsok tetejét.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2015. július 14., kedd

Cukkini krémleves

Hozzávalók (2-3 adag):
15-20 dkg cukkini
2 gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma
só, bors, 1 leveskocka
kevés olaj
tej, víz
1 ek tejföl
1 ek liszt

Kevés olajon a felaprított hagymákat megpirítom, majd rárakom a kockára vágott cukkinit és felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje. Puhára főzöm, sózom-borsozom. Amikor kész, leveszem a tűzről és összeturmixolom. Ha sűrű, öntök hozzá még kevés vizet/tejet, felforralom újra, közben leveskockával ízesítem, majd behabarom a liszt, tejföl és leveslé keverékével. Levestésztával vagy pirított kenyérkockával / levesgyönggyel tálalom, esetleg még reszelt sajttal is meghinthetem.

Megjegyzésem:
Egyszerű és egészséges. Annyira nem is cukkini ízű, de finom krémleves.

Pontozásom 3-as skálán: 3.


Jó étvágyat! :)

Töltött cukkini

Hozzávalók (4 adag):
1 közepes cukkini
fél kg darált hús
só, bors, majoranna, ő. pirospaprika
fokhagyma, vöröshagyma
1-2 ek tejföl
5 dkg reszelt sajt

A cukkinit hosszában kettévágom és a közepét kiszedem, félreteszem. A felaprított hagymákat kevés olajon megpirítom, majd rárakom a darált húst és fehéredésig főzöm, ha szükséges, kevés vizet öntök hozzá. Fűszerezem, belerakom a cukkini magos közepét, amit előzőleg félreraktam, végül amikor már minden megfőtt, tejfölt keverek bele. Ezzel a töltelékkel töltöm meg a cukkini mindkét felét, majd kiolajozott tepsibe teszem és alufólia alatt sütöm kb. 30 percig 180 fokon, amíg a cukkini közepesen megpuhul. A reszelt sajtot a fólia levétele után rakom a töltött cukkini(k) tetejére és hagyom rápirulni. Krumpli körettel tálalom.

Megjegyzésem:
Én egy nagy cukkini felét készítettem el és tepsiben sült fűszeres új burgonyával. Hamar elkészíthető étel.  Savanyúságot is kínálhatunk mellé.

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.

Jó étvágyat! :)

2015. július 5., vasárnap

Kráter szelet

Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
25 dkg cukor
1 dl langyos víz
0,5 cs sütőpor
5 tojás
(1-2 ek kakaópor)
Puding:
2 cs pudingpor
8 dl tej
8 ek cukor
Tetejére:
1 nagy tejföl (min.370g)
4 ek cukor
őrölt fahéj

A tojásokat ketté választom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját a cukorral keverem ki. A tojássárgás masszához hozzáadom a lisztet, sütőport és a vizet, végül a habot. Kivajazott-lisztezett nagyobb méretű tepsibe öntöm a tészta felét, a másik feléhez pedig kakaóport keverek, majd rácsurgatom a sárga tésztára.
A pudingokat kifőzöm (lehet különböző ízű) és csurgatva belekanalazom a nyers tésztába. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Majd egy nagy tejfölt kikeverek cukorral és a tetejére kenem. Ha kihúlt az egész, meghintem őrölt fahéjjal és úgy tálalom.

Megjegyzésem:
Nagyon finom sütemény! Nem száraz, de nem is túl krémes. A fahéj és a tejföl érdekes ízt ad neki. Én 2-féle pudingot használtam bele: vaníliát és puncsot, de ízlés szerint lehet bátmilyet. A puding mennyisége több, mint amennyit bele kell rakni a süteménybe, de ha csak egy ízt használunk, akkor elég ennek a felét elkészíteni.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)