2014. szeptember 29., hétfő

Rakott almás-tejfölös csirkemell

Hozzávalók 4 főre:
2 csirkemell szeletekre vágva
3 db közepes alma
1-2 dl tej
kevés liszt
1 nagy pohár tejföl
só, vaj
10 dkg reszelt sajt
A csirkemelleket vékony szeletekre vágom, vagy ki is klopfolom. Egy tálba teszem, miközben besózom és leöntöm tejjel, hogy éppen ellepje. Fél órát állni hagyom, addig az almákat megmosom, és lereszelem (a héját is bele reszelhetjük!). A húst beleforgatom lisztbe, majd a kivajazott tepsibe lerakom, tejföllel leöntöm, rá a reszelt almát, majd a reszelt sajtot. Kb. 1 órán keresztül sütöm 120-150 fokon, majd 5-10 percet 200 fokon, amíg a sajt megpirul. Rizzsel tálalom.

Megjegyzésem:
Nem igazán szeretem a gyümölcsöket hússal, de ez a nem túl különleges ízvilágú egytálétel, finom! Férjem többször említette, hogy ezt nagyon szereti, gyerekkorában többször is evett unokatestvérénél, és nem olyan régen meg is szereztük a receptet, így már én is el tudom neki készíteni :)
Legutóbb a tejet (amibe áztattam a húst) ráöntöttem a húsra, amikor tepsibe raktam, és nem is liszteztem be előzőleg, illetve a sorrendet kicsit eltévesztettem, először a reszelt almát, majd a tejfölt, végül a sajtot raktam rá, de így is jó lett, csak kicsit több leve maradt alul...

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2014. szeptember 17., szerda

Rakott bundás kenyér sütőben

Hozzávalók:
4-6 szelet kenyér
1 kis pohár tejföl
3 tojás
5-10 dkg sajt
2-3 szelet sonka (bármilyen szeletelt felvágott)
1 kis fej vöröshagyma
só, bors, kevés olaj
A hagymát apróra vágom, a felvágottat felcsíkozom, a sajtot lereszelem. A tejfölt a tojással és a fűszerekkel elkeverem. A kenyérszeleteket félig megmártom a tejfölös tojásban és belerakom a kiolajozott tepsibe. A kenyerekre a sonkát, hagymát reszelt sajtot rétegezem, majd az egészre még egy sor félig tojásban mártott kenyeret rakok. (Középen legyenek a kenyerek nem tojásos fele!)
Az egész tetejére rakhatunk még hagymát és sajtot, de ez elhagyható. 180 fokon sütöm előmelegített sütőben kb. 20-30 percet.

Megjegyzésem:
Figyeljünk arra, hogy a kenyereket ne áztassuk el a tojásban, mert a közepe akkor lassan vagy nem is sül át! Inkább vékony szelet kenyerekkel készítsük el! A vastag szelet szintén lassabban sül át. Egyébként jobb a forró olajban sütött, hagyományos bundás kenyér! :)

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó étvágyat! :)

2014. szeptember 15., hétfő

Sajtos stangli (kifli)
















Hozzávalók 10 db kiflihez:
50 dkg liszt
2 dl langyos tej
1 tk cukor
0,5 dl étolaj
1 ek só
2,5 dkg élesztő
1 kispohár joghurt
1 tojás kenéshez
reszelt sajt a tetejére 
A hozzávalókat összegyúrom és a duplájára kelesztem kb. 1 óra alatt. 10 részre osztom, 10-15 percet pihentetem, addig lereszelem a sajtot. Egyenként kinyújtom és szorosan feltekerem, kiflit formálok belőle, majd kivajazott tepsibe rakom. Így kelesztem még kb. fél órát. Megkenem a felvert tojással, megszórom a reszelt sajttal és 180 fokon kb. 20 percig sütöm barnulásig.


 
Megjegyzésem:
Finom sajtos kifli lesz belőle. Szendvicsnek, de melegen vajasan vagy magában is nagyon jó! A tésztájába is rakhatunk egy kis reszelt sajtot, ha szeretjük a sajtot. Másnap vagy még harmadnap is fogyasztható, bár nálunk nagyon hamar elfogyott :)

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)

2014. szeptember 10., szerda

Citromos csirke

Hozzávalók 4 fő részére:
8 db csirkecomb
2 db tojás
1 kis pohár tejföl
1/2 citrom leve
1 db tyúkhúsleves kocka
kis fej hagyma
olaj
A finomra vágott hagymát kevés olajon megpirítom. Beleteszem a húst, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha forr, beleteszem a leveskockát. Ha a hús megfőtt, kiszedem őket egy tányérra. A lében elkeverem a tejfölt és főzöm egy kicsit. Ezalatt a tojássárgáját egy kis tálba kikeverem és a fél citrom levét lassan belekeverem. Óvatosan a tejfölös léhez adagolom. Visszateszem a húsokat és rövid ideig lassú tűzön összemelegítem. Főtt rizzsel vagy tésztával tálalom. 

Megjegyzésem:
Hasonlít a csirkepaprikáshoz, csak ez citromlével készül. Abból lehet rakni többet is, mint a fél citrom leve. Jó, ha kiérződik. 
Lehet hígabban hagyni, vagy 1-2 kanál levét összekeverni liszttel és ezzel behabarni, hogy sűrűbb állagú legyen. Úgy finomabb!

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)

Pupusas
















Hozzávalók 2 fő részére:
Tészta:
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
fél dl olaj
kb. 1 dl víz
Töltelék:
Tetszés szerint variálható.
tejföl/sűrített paradicsom, 
só, bors
fokhagyma, póréhagyma/lilahagyma/vöröshagyma,
sonka/bacon/kolbász, 
reszelt sajt
A tészta hozzávalóit összegyúrom és hagyom pihentetni, amíg elkészítem a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit felkockázom, összekeverem. A tésztát elosztom kb. 8 felé és gombócokat formálok belőle, majd kinyújtom őket egyesével, vékonyra, végül rakok bele tölteléket (reszelt sajtot is) és becsomagolom. Nagyjából kör vagy ovális alakúra formákat készítek belőlük, óvatosan a sodrófával összelapítom őket. Egyik módszer a sütéséhez: serpenyőbe aranybarnára sütni mindkét oldalát, kis lángon, 2-4 percig, olaj nélkül vagy a másik módszer: vékonyan kivajazott tepsibe helyezem (itt nem kell forgatni) és a tetejére sajtot is teszek. Én az utóbbi módszerrel készítettem el.
     








Megjegyzésem:
Elég laktató étel, finom és hamar el lehet készíteni különböző töltelékekkel. Vigyázzunk arra, hogy ha bacont rakunk a töltelékbe, a sót hanyagoljuk, csak a tésztájába tegyünk!

Pontozásom 3-as skálán: 2.

Jó étvágyat! :)





2014. szeptember 4., csütörtök

Citromos hal zöldségágyon

Hozzávalók 4 fő részére:
1 cs fagyasztott halfilé vagy kb. 1 kg friss halfilé
3 nagyobb répa
fél üveg borsó vagy annak megfelelő mennyiségű fagyasztott borsó
0,5 kg burgonya
1-2 citrom
kevés olaj
rozmaring, só, bors
A halat besózom és állni hagyom, amíg megpucolom és felkarikázom a zöldségeket. Kiolajozott tepsibe teszem, majd rá a halat. Megszórom rozmaringgal (nem kell sok!), esetleg egy kis borssal. Végül rákarikázom a citromot, de egy egy kis citrom levével meg is locsolhatom az egészet. Kevés vizet öntök alá, mert a zöldségek és a hal is engedni fog. Szúrópróbával nézem meg, hogy elkészült-e. Kb. fél - 3/4 óra alatt elkészül. 10 percig sütöm még fólia nélkül is.
Megjegyzésem:
Fagyasztott hekkfiléből készítettem. Sokan nem szeretik a halat, de ez így tényleg finom. Bármilyen tengeri hallal el lehet készíteni.

Pontozásom 3-as skálán: 1,5.

Jó étvágyat! :)

2014. szeptember 1., hétfő

Amerikai palacsinta

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 ek cukor
1 csipet só
1 tojás
2 dl tej
1 pohár víz
2 kk sütőpor
Mennyiség: kb. 15db
Összekeverem a hozzávalókat, néhány percig pihentetem, majd a normál palacsinta nagyságától kisebb, tenyérnyi, kis palacsintákat sütök. Tetejét lekvárral/kakaóval/fahéjjal megszórva kínálom és tejszínhabbal.
Megjegyzésem:
Sütéskor a tésztába rakhatunk banánkarikákat, azzal is ízletesebbé tehetjük a kis palacsintákat.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)


Túrógombóc egyszerűen


Hozzávalók 2 fő részére:
25 dkg túró
1 tojás
2 ek liszt
2 ek búzadara
zsemlemorzsa
vaj/olaj
Összekeverem a túrót, tojást, majd a lisztet, búzadarát. Villával áttöröm és pihentetem, amíg megpirítom a zsemlemorzsát olajon/vajon. Vizes kézzel gombócokat formázok, majd lobogó forró, enyhén sós vízben főzöm, amíg a gombócok a felszínre jönnek. Cukros tejföllel kínálom.

Megjegyzésem:
Bármikor hamar elkészíthető, gyors, finom, egyszerű étel.Ajánlom egy laktatós leves mellé.

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó étvágyat! :)