2014. augusztus 13., szerda

Pita kenyér

Hozzávalók 4 db pitához:
- 1 ek száraz élesztő (vagy 1/4 friss élesztő)
- pici porcukor
- 1 dl melegvíz
- 25 dkg liszt
- pici só
- 2 ek olvasztott vaj
A melegvízbe belerakom a cukrot és az élesztőt, lefedem és meleg helyen 15 percig állni hagyom. A sót belekeverem a lisztbe, majd beleöntöm az élesztős keveréket és az olvasztott vajat. Addig keverem, amíg enyhén ragadós tésztát kapok. (Ha szükséges, öntök hozzá még vizet vagy adok hozzá lisztet.) Lisztezett deszkára teszem és annyi lisztet gyúrok még hozzá, hogy sima és puha állagú legyen. Letakarom és pihentetem kb. 1 órát. Addig a hozzávaló húst és salátát akár el is tudom készíteni. A tésztát újra átgyúrom és elosztom 4 részre, majjd megint pihentetem kb. 15 percet letakarva. Végül a 4 gombócot lelapítom kb. 1-1,5 cm vastagságúra és kivajazott tepsibe rakom őket. A sütőt előmelegítem 240 fokra és 3-5 percig ezen a magas hőmérsékleten sütöm a felső polcon, majd 5 percet középen, amíg el kezd barnulni. Melegen tálaljuk megtöltve vagy csak harapva.

Megjegyzésem:
Gyroshoz vagy sültekhez való. Görögországban egy étteremben előételként kaptuk a pitákat tzatzikival, pedig így is nagyon laktatós:

Pontozásom 3-as skálán: 3.

Jó sütés-főzést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése