2014. május 9., péntek

Hamis marcipán

Hozzávalók:
  • 0,5 dl tej
  • 12,5 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 6 dkg margarin
  • kevés színtelen mandula aroma
  • gyúráshoz keményítő és porcukor
A tejet a cukorral felforralom, majd alacsony hőmérsékleten pár percig gyöngyöztetem. Apránként hozzáadom a lisztet és sűrűre főzöm kb. 10 perc alatt. Belerakom a margarint és az aromát, jól elkeverem. Hagyom kihűlni. 
Amikor kihűlt, keményítős porcukorral átgyúrom. A kéz melegségétől nagyon szépen formázható lesz. Ételfestékkel vagy színes aromával színezzük folpackba csomagolva, ha nem akarjuk, hogy befogja a kezünket vagy más eszközünket. Ebből a mennyiségből 2 zsemle nagyságú gombóc lesz. Tetszés szerint formázható.
Répatortához ez alapján készítettem a marcipán répákat.


Répatorta
Óriás Túró Rudi Torta


Megjegyzésem:
Hideg helyen tároljuk, melegbe megpuhul. Néhány nap alatt jól megkeményedik és el lehet rakni dísznek.
Tipp:
Még nem próbáltam, de úgy gondolom, még főzéskor érdemes színezni. Ahány színt akarunk, annyi felé elosztjuk, és még folyékonyabb állapotban belekeverjük a színezéket, mert később már elég macerás beszínezni. Ha mégis kézzel próbáljuk, a kezünkről könnyedén el lehet távolítani a színeket úgy, hogy benedvesítjük és szódabikarbónával dörzsöljük, amíg le nem jön róla. :)
Gyúráskor a kéz melegétől megpuhul, akár ragadóssá is válik. Ezért célszerű egyszerre kisebb mennyiséggel dolgozni, a többit addig hűtőben tárolni. Ha nagyon megpuhul és nem lehet vele dolgozni, néhány percre tegyük vissza a hűtőbe, majd később folytathatjuk a műveletet.

Pontozásom 3-as skálán: 2,5.
Jó szórakozást hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése