Előfordul, hogy a tojásfehérjék megmaradnak, főleg a Karácsonyi sütögetéskor. Nemrég el kezdtem gyűjteni az ötleteket, hogy mit is lehetne ezekkel a fehérjékkel kezdeni, hogy ne kelljen kidobni.
Egyrészt lefagyasztható és lassú kiengedés után fel lehet használni.
Lassú kiengedés: egy éjszakára a hűtőben hagyjuk magától kiolvadni. Másnap használjuk fel, ne tároljuk utána tovább.
Ha fel szeretnéd verni, akkor előtte 30 percig hagyd szoba-hőmérsékleten pihenni.
Az egyik felhasználási módja ez a könnyen elkészíthető habkenyér, vagy más néven püspökkenyér.
Hozzávalók:
5 db tojásfehérje
1 csip.só
3/4 bögre cukor
1 bögre liszt
1/4 bögre olaj (vagy 5 dkg olvasztott vaj)
1 tk.sütőpor
Magvak ízlés szerint: dió, mandula, mazsola, aszalt gyümölcsdarabok, kandírozott gyümölcs, darabolt étcsokoládé,...
egy kis vanília aroma
+ 2 ek. liszt
A magvakat a vanília aromával és 2 ek. liszttel összekeverem egy tálba.
Egy másik tálban a tojásfehérjéket habbá verem 1 csip.sóval. A cukrot, lisztet és sütőport elkeverem egy harmadik tálban és ezt apránként adom hozzá a tojásfehérjéhez, végül az olajat is belekeverem. Utoljára pedig a magokat is beleforgatom. Egy formát (őzgerinc) kivajazok és beleöntöm a masszát.
190 fokra előmelegített sütőbe teszem és 25-30 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. A formában hagyom langyosra hűlni,majd kiöntöm belőle és szeletelve kínálom. (ízlés szerint egy kis porcukorral megszórva - mi ezt csak ritkán szoktunk...)
Megjegyzésem/értékelésem:
Nagyon jó állagú sütemény és gyorsan el is készíthető. Így a tojásfehérjék sem vesznek kárba... :)
Készítsd el te is! Süssünk-főzzünk együtt! ;)
Iratkozz fel BLOG-értesítőmre!
Találkozzunk közösségi oldalaimon is!
Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek #katereceptesblogja
Valamint Facebook csoportjaimba is szeretettel Várlak!
Receptek Tudatos Gasztro Csoportja
Finom falatok babáknak - Hozzátáplálás 4-6-hótól
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése