2021. április 6., kedd

Püspökkenyér bögrésen - megmaradt tojásfehérjék felhasználásához

Előfordul, hogy a tojásfehérjék megmaradnak, főleg a Karácsonyi sütögetéskor. Nemrég el kezdtem gyűjteni az ötleteket, hogy mit is lehetne ezekkel a fehérjékkel kezdeni, hogy ne kelljen kidobni.

Egyrészt lefagyasztható és lassú kiengedés után fel lehet használni.

Lassú kiengedés: egy éjszakára a hűtőben hagyjuk magától kiolvadni. Másnap használjuk fel, ne tároljuk utána tovább. 

Ha fel szeretnéd verni, akkor előtte 30 percig hagyd szoba-hőmérsékleten pihenni.

Az egyik felhasználási módja ez a könnyen elkészíthető habkenyér, vagy más néven püspökkenyér.

Hozzávalók:

5 db tojásfehérje
1 csip.só
3/4 bögre cukor
1 bögre liszt
1/4 bögre olaj (vagy 5 dkg olvasztott vaj)
1 tk.sütőpor

Magvak ízlés szerint: dió, mandula, mazsola, aszalt gyümölcsdarabok, kandírozott gyümölcs, darabolt étcsokoládé,...
egy kis vanília aroma
+ 2 ek. liszt

A magvakat a vanília aromával és 2 ek. liszttel összekeverem egy tálba.
Egy másik tálban a tojásfehérjéket habbá verem 1 csip.sóval. A cukrot, lisztet és sütőport elkeverem egy harmadik tálban és ezt apránként adom hozzá a tojásfehérjéhez, végül az olajat is belekeverem. Utoljára pedig a magokat is beleforgatom. Egy formát (őzgerinc) kivajazok és beleöntöm a masszát.

190 fokra előmelegített sütőbe teszem és 25-30 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. A formában hagyom langyosra hűlni,majd kiöntöm belőle és szeletelve kínálom. (ízlés szerint egy kis porcukorral megszórva - mi ezt csak ritkán szoktunk...)


Megjegyzésem/értékelésem:
Nagyon jó állagú sütemény és gyorsan el is készíthető. Így a tojásfehérjék sem vesznek kárba... :)


 Készítsd el te is! Süssünk-főzzünk együtt! ;)


Iratkozz fel BLOG-értesítőmre!

Találkozzunk közösségi oldalaimon is!

Facebook: Kate receptes blogja
Instagram: kate.receptek  #katereceptesblogja

Valamint Facebook csoportjaimba is szeretettel Várlak!

Receptek Tudatos Gasztro Csoportja

Finom falatok babáknak - Hozzátáplálás 4-6-hótól


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése